Wysłany: 2007-12-07, 21:09 jak pomniejszyć zdjęcie
Witam.
Niektórzy mają jako awatar różne ciekawe zdjęcia, np. swoich Alf, podobnie jak ja. Z tą tylko różnicą, że moje w porównaniu z innymi jest kiepskiej jakości, a to dlatego, że nie wiem jak pomniejszyć zdjęcie i zrobiłem to po prostu za pomocą prymitywnego paint'a. Chciałbym jakieś wskazówki jak je pomniejszyć, by zmieściło się jako awatar, ale by było również dobrej jakości/rozdzielczości.
Wysłany: 2007-12-07, 21:19 Re: jak pomniejszyć zdjęcie
alces1 napisał/a:
Witam.
Niektórzy mają jako awatar różne ciekawe zdjęcia, np. swoich Alf, podobnie jak ja. Z tą tylko różnicą, że moje w porównaniu z innymi jest kiepskiej jakości, a to dlatego, że nie wiem jak pomniejszyć zdjęcie i zrobiłem to po prostu za pomocą prymitywnego paint'a. Chciałbym jakieś wskazówki jak je pomniejszyć, by zmieściło się jako awatar, ale by było również dobrej jakości/rozdzielczości.
Moim zdaniem masz śliczny awatar Co do samego metody (narzędzia do obróbki fotek) to polecam Photoshopa. Mój awatar zmniejszyłem programem w moim maku iPhoto
Zauważ tez że "Tylko jeden obrazek może być wyświetlany, jego szerokość nie może być większa niż 150 pikseli, wysokość większa niż 150 pikseli, a rozmiar większy niż 29kB" a takie foto to zazwyczaj będzie słabszej jakości
Ostatnio zmieniony przez luciano 2007-12-07, 21:24, w całości zmieniany 1 raz
Ja zmniejszałem programem Irfanview, ma opcje wyboru jakosci przy zmianie rozmiaru obrazka.
Pozatym jest w 100% darmowy - freeware - i sciagniesz go sobie bez problemu z netu.
mala wskazowka - najlepsza jakosc uzyskasz jak zaznaczysz przy resize opcje "resample"
Dzięki!
No właśnie chodziło mi o irfanwiew, tylko nie pamiętałem jak ten program się zwie Zainstalowałem i obrobiłem zdjęcie:) zmieniając przy okazji awatar.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum