Wysłany: 2008-07-08, 12:03 Re: zna sie ktos na HACCP - krytyczne punkty kontroli - sane
Tuti napisał/a:
musze to wypelnic do sanepidu, juz raz to zrobilem, ale nie napisalem o higienie i mozliwych bakteriach, to sklep z ryba wedzona.
moze ktos cos poradzic? na czym moge sie wzorowac?
Nie bardzo rozumiem.
Jeśli prowadzisz w swoim zakładzie/sklepie HAACP to musisz mieć Księgę HACCP oraz Księgę Procedur i Instrukcji. No, a jeśli masz, to tam wszystko jest zapisane. Są opisane wszystkie zasady oraz to jakie czynności i zapisy przeprowadzać. Tego nie wypełnia się od czasu do czasu dla sanepidu. Dobrze prowadzony HAACP charakteryzuje się systematycznością.
HACCP każda firma ma inny, ma inne Krytyczne Punkty Kontroli i ogólnie inaczej zorganizowany, bo to sprawa bardzo indywidualna, dlatego ciężko będzie mi Tobie tak na odległość pomóc...
Pozdrawiam.
- Rafał
ale nie napisalem o higienie i mozliwych bakteriach,
Jestem przed audytem w laboroatorium diagnostycznym i trochę na mikrobach się znam - mogę pomóc, ale musisz sprecyzować czego poptrzebujesz. Patrzyłam w necie na księgi dla sekwtora spozywczego - tu strona -
http://www.haccp-polska.p...haccp_instr.htm
Rozumiem Tuti, że księgi z instrukcjami i procedurami założyłeś, tylko masz jakies braki. Sprecyzuj jakich info potrzebujesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum