Jechałem sobie A4 w okolicach Gliwic, spokojnie około 180. Wtem z tyłu pojawił się dość agresywnie jadący czarny opel vectra, zjechałem na prawy. Łopel wyprzedził mnie i ostro goni do przodu, myślę sobie daje za nim jak będą stali to jestem chroniony. No i tak jadę za nim na zegarze 200 coś, odpuszczam nie spieszy mi się a niewiadomo co to za wariat prowadzi vectre. Kiedy zobaczył że odpuściłem - włączył niebieskie mrygające i wystawił lizak.
Tłumaczenia i kajania się było blisko godziny a pan policjant z pianą na ustach nic tylko zabiera prawo jazdy (pewnie dlatego że żona nie pozwala mu kupić Alfy padały komentarze te Alfy to... ci co tymi Alfami jeżdżą to...)
Swoją drogą to czy oni mogą ot tak zabrać prawko bo stwarzam zagrożenie?
_________________ Każdy kierowca choć raz w życiu chciał mieć Alfa Romeo.
W czwartek nadziałem się na fotoradar przenosny... Nie jeżdzę szybko- po Katowicach w sumie się nie da ale...Ulokowali skrzynkę w miejscu gdzie jest ograniczenie prędkości do 40 km/h. Jest dobrze z górki więc tam nawet rowerzysta jedzie więcej Teraz się zastanawiam czy dostanę fotkę czy nie.
Trasa A4 w okolicach Gliwic wręcz prowokuje do szybkiej jazdy. Niebiescy wiedzą do tego sami często "podpuszczają" wyscigi. Agresywna jazda Opla jak napisałeś to własnie taka podpucha.... Nawet jeśli zatrzymasz prawo jazdy punktów będzie wiele.....
_________________ Ik@r 1111
AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
AR 145 2.0 TS 2008-...
Skończyło się na mandacie i 10 punktach.
Dowiedziałem się już z innego forum że prawka to nie bardzo mogli mi zabrać bo na dobrą sprawę droga była pusta jechałem bez nerwowych manewrów i nikt ze względu na moją jazdę nie musiał wykonywać ryzykownych ruchów.
Ten czarny Vectra miał DWIE !!!! kamery jedną z przodu i jedną z tyłu (Alfa w obu ujęciach wygląda ślicznie przy 200km/h)
dwie kamery jedna z przodu i jedna z tyłu (Alfa w obu ujęciach wygląda ślicznie przy 200km/h)
Dostałeś (lub dostaniesz) ten filmik dla siebie? W końcu fotkę się dostaje więc dlaczego by nie mieć filmiku w swoich zbiorach Zwłaszcza , ze zapłacony
_________________ Ik@r 1111
AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
AR 145 2.0 TS 2008-...
ja mysle ze oni nawet cie nie nagrali bo z tyłu raczej niemaja kamerki tylko z przodu wiec mają cie z własnego licznika czyli na słowo a bez dowodow sąd cie pusci bo kazdy moze powiedziec ten facet zasował 2 stowki
no chyba ze sie myle to mnie poprawcie
_________________ pozdrowka dla wszystkich alfaholicow
ta vectra o ktorej piszecie jezdzi rowniez na trasie katowice - wisla. Niedawno widzialem jak fiacika 126 P zatrzymali tylko nie wiem za co bo napewno nie za predkosc
rufiki napisał/a:
mysle ze oni nawet cie nie nagrali bo z tyłu raczej niemaja kamerki tylko z przodu
I tu drogi kolego sie mozesz mylic juz sie spotkalem z tym ze maja montowane kamerki i z przodu i z tylu tylko nie wiem czy to byl odosobniony przypadek czy to sie zacznie robic norma.
Pozdrawiam
!) moga miec kamery i z przodku i z zadku. Ba. Tylna to ledwo widac. Np. we wrocu octawia ma radar pod zderzakiem..... A kamere z tylu kryje nalepka, musisz sie wpatrywac, tylko oczko wystaje.
2) nie ma na nich mocnych, jedynie nie dac sie zlapac i ogladac kazdego, kto podpuszca (BTW: czemu nie jezdza golfami???)
3) za te pieniadze to powinni filmiki na DVD wypalac....i jeszcze obwolutke drukowac.
ostatnio tez sie zdziwiłam jak minęłam patrol (przed Zawierciem) a ten skurczysyn wziął suszarkę i namierzał mnie z tyłu !!! Spojrzałam w lusterko i sie lekko zdziwiłam.
ps> jak ktoś z Was natknie sie na auta z wideorejestratorami,
to dajcie znać gdzie i jakie auto.
Kiedyś na trasie Częstochowa - Radomsko (2pasmówka) minęła mnie piękną srebrna 166,
aż sie mi żal zrobiło jak za jakiś czas ja dogoniłam = stalą na poboczu, a przed nią mundurowi w srebrnej Vectrze C .
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 1.6 TS
Rocznik: 1997
Wysłany: 2007-06-30, 10:22
Co do mandatu to nawet za zbieg wykroczeń maksymalna kwota to 1000 złotych + punkty, ale w momencie przyjęcia mandatu sprawa nie może trafić do sądu bo wg naszego prawa nie można karać 2 razy za to samo wykroczenie. W tym przypadku kwota jest uznaniowa, decyduje policjant. A tak dla ścisłości policja jeśli nie prowadzi akcji to też powinna stosować się do przepisów, a podpuszczanie kierowców na pewno nie jest akcją, co innego pościg i zatrzymanie. Po punktach wnioskuję że mandat dostałeś za przekroczenie prędkości o ponad 50 km, bez drugiego artykułu czyli bez zbiegu wykroczeń a to trochę za mało na zabranie prawka. Poza tym wniosek do sądu kieruje się w momencie gdy kierowca nie chce się poddać postępowaniu mandatowemu. A sąd zawsze może kwotę mandatu sugerowaną przez policje obniżyć.
ta vectra o ktorej piszecie jezdzi rowniez na trasie katowice - wisla
tych vectr na slasku jest kilka, jedna granatowa w katowicach, jedna granatowa w tychach i taka sama tez w bielsku, jedna srebrna w czestochowie, bordowa w okolicach dabrowy gorniczej i siewierza i jeszcze srebrna bora z przyciemnionymi szybami z katowic. no i chyba kilka starych mondeo jeszcze im zostało.
rufiki napisał/a:
ja mysle ze oni nawet cie nie nagrali bo z tyłu raczej niemaja kamerki tylko z przodu
Tez słyszalem ze te nowe vectry juz maja dwie kamery, jedna z przodu, jedna z tyłu. trzeba uwazac.
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 1.6 TS
Rocznik: 1997
Wysłany: 2007-06-30, 17:38
adasco napisał/a:
o ile sprawa sie nie przedawni....
Jak policja prawko zabierze to sprawa się nie przedawni. a za wykroczenia nawet 5 lat mija i można dostać wezwanie do sądu. Ale najlepiej niech nas nie łapią tylko tych z BMW
Taki filmik rzeczywiście fajnie było by mieć w swoich zbiorach, zwłaszcza że byłem głównym czarnym charakterem ale cóż z tego nici.
Nagrali mnie z obu stron kiedy oglądałem się od tyłu to napisy dolne informowały o 180 km/h a kiedy widziałem scudetto wtedy napisy głosiły 202km/h.
Kamera z tyłu była zamaskowana sympatyczną małpką, dlaczego nie pieskiem??!
Moja uwaga: jeśli widzicie za wami dwóch sztywniaków w białych koszulach i czarnych wąskich krawatach i przekraczacie dozwoloną to wpadliście!!!!!
Ale czy mi sie wydaje, czy Cię podpuszczali?
Sku......jak byś nie zwolnił to pewnie by Cię podpięli jeszcze pod kilka innych wykroczeń
_________________ Posiadacze samochodów marki Alfa Romeo kierują się przy zakupie raczej emocjami, niż zdrowym rozsądkiem. Wierni przez wiele lat tej marce, poczuwają się do pewnego rodzaju wspólnoty, określają siebie jako "Alfisti"
Moze tak robic od czasu do czasu jakies akcje promujace marke tak abysmy wystepowali w UWAGA PIRAT w TVN TURBO...to dopiero jest promocja
Tylko nawet niewiem gdzie i ktoredy oni jezdza z TVNem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum