Wiesz ale większosc ludzi w Polsce zna się na komputerach tak samo jak na Alfach, kompletne zero... Nie wiedzą nawet że jest jakaś inna przeglądarka niż internet explorer :/ Podobnie jest z systemami, ludzie będą używac Visty bo mają ją na laptopie a nie potrafia zmienic, bo jest ładna itd. Ale z drugiej strony jak Ci Vista długo się uruchamia to po co ją wyłączasz a nie dajesz hibernacji?? to pare sekund a system się nie wyspuje po 1 miesiącu i zaoszczędza mase czasu. Podobnie jest z zamulaniem, masz 4GB Ramu to czemu masz swapa włączonego (zakładam teoretycznie bo nikt tego nie wyłącza) Przecież to spowalnia każdy system a przy tej ilości pamięci niepotrzebnie spowalnia system...
1. Wiem, że są inne przeglądarki.
2. Potrafię przeinstalować system, jeżeli jest taka konieczność - a w moim przypadku, nie ma - ogólnie VISTA może być. Nie jestem informatykiem, a jedynie uzytkownikiem. Dla moich potrzeb wystarcza. Tylko powolność - dlatego zapytałam innych o ich doświadczenie.
3. Nie wiedziałam, że można wyłączyć SWAP, nie wiedziałam nic o przydzielaniu pamięci. Teraz już trochę wiem.
Od wczoraj mam te 4GB RAM-u (wcześniej było 1GB), wyłączyłam SWAP i działa bez zarzutu. Prękość mnie zaskoczyła. Dzięki Rafcio za radę!
Gdyby ktoś wyłączyć SWAP u siebie, a tak jak ja nie wiadziała za wiele o tym to podaję link, z którego korzystałam:
http://www.tweaks.pl/czyt...ny_swap,53.html
formata należy robić co pare miechów, gdyż system naturalnie sie zamula, format czyści RAMy i orzyśpiesza kompa
ja na XP nie mam zawieszek
hmm z tym zamulaniem to ja bym się kłucił zamula sie bo nie dbasz o komputer nie defragmentujesz dysku (jakiś O&O Defrag, czy coś w tym stylu), nie czyścisz tempa i prawdopodobnie masz zagracony dysk systemowy, od czasu do czasu możesz użyc jakiegoś programu do wspomagania typu TuneUp który trochę poprawi kondycje systemu Ja zauważyłem że najbardziej system wykończają resety i ciągłe włączanie i wyłączanie więc używam teraz tylko hibernacji i po 6 miesiącach system Windows XP SP3 chodzi jak nowy ale jutro będzie Vista Business albo Server 2008 oczywiście orginał
Majka napisał/a:
Od wczoraj mam te 4GB RAM-u (wcześniej było 1GB), wyłączyłam SWAP i działa bez zarzutu. Prękość mnie zaskoczyła. Dzięki Rafcio za radę!
Gdyby ktoś wyłączyć SWAP u siebie, a tak jak ja nie wiadziała za wiele o tym to podaję link, z którego korzystałam:
http://www.tweaks.pl/czyt...ny_swap,53.html
Ależ proszę bardzo Ale w tym artykule kijowo to opisali, wchodzisz w panel sterowania -> system -> zaawansowane -> wydajnośc -> zaawansowane -> zmień -> i ustawiamy "brak pliku stronnictwa"
W wypadku gdy mamy 1G to dajemy minimum i maximum 2048, powinno poprawic trochę sytuację bo plik będzie miał stałą wielkośc i nie będzie zmieniany dynamicznie.
Teraz najważniejsze jak ustawisz bez pliku stronnictwa to system leci w klocki i często zostawia plik pagefile.sys, trzeba go ręczeni z dysku usunąc (plik jest niewidoczny więc w ustawieniach folderów trzeba zaznaczyc żeby pokazywało pliki ukryte i systemowe)
Jeśli chodzi o gry i Vistę przy moich aktualnie 4GB RAM-u oraz wyłączonym SWAP-e, to idą te niededykowane dla VIST-y. Wcześniej nawet nie mogłam nawet ich zainstalować. Co prawda są to gry mojej 4-letniej córki, ale jednak Innych na razie nie mogę wypróbować, bo nie mam. No i pewnie nie pójdą z powodu lichej grafiki. Ale pracuje nad tym. Reszta - uzytki i programy graficzne, "chodzą bardzo szybko".
Ja na 1GB RAM i procesorze AMD Athlon 3000+ na Viście grałem w Wiedzmina. Troche długo się ładował, ale grało się w miarę płynnie. Raczej nie mam problemów z grami, aby nie działały. Jedyną grą która się odpaliła i nie było dźwięku był Max Payne.
Jak sie zainstaluje viste, trzeba powyłączać połowę usług i zbednych procesów i naprawde chodzi szybko. Obecnie mając odpaloną Operę, Mirandę i Winampa Vista zjada mi dokładnie 523MB RAM
Mógłbyś coś szerzej napisać które procesy i usługi powyłączałeś
_________________ Pewnego wieczoru ktoś mi powiedział:
"Gdyby Alfiści założyli kościół, to byś sie do niego zapisał!!"
Powtarzam, zainstalujcie sobie Vista Optimizer, progarmik sam zarzadza pamiecia i uslugami, wyczyszcza pamiec ze smieci, system o wiele leoiej chodzi. Jak najbardziej polecam. Sprobujcie a nie bedziecie zalowac:)
Pozdr.
_________________ Golf II 1.8 90KM
Vectra 1.8 115 KM
Vectra 2.0 140 KM
Jest Alfa 156 2.5 190 KM+chip Autodelta+GTA Mod
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum