gdybyłbym na twoim miejscu bez zastanowienia wgrałbym pirackiego XP. licencje się nadają po to by sie znajomym pochwalic że masz coś oryginalnego
Poszedles po bandzie.
Zakladam ze napisales to w charakterze żartu i nie bede rozwijał mysli
A Vista... za jakies 5-7 lat bedzie tak dobra jak XP teraz.
fred
_________________ Nie pytaj co ASO może zrobić dla Ciebie, tylko co Ty możesz zrobić dla ASO
----------------------
Alfy są brzydkie i się psują! - wszak miliony użytkowników golfów nie mogą się mylić
bobryt napisał/a:
gdybyłbym na twoim miejscu bez zastanowienia wgrałbym pirackiego XP. licencje się nadają po to by sie znajomym pochwalic że masz coś oryginalnego
Poszedles po bandzie.
Niekoniecznie, przypominam że mówimy o konkretnej sytuacji. Koleżanka ma komputer z Vistą. Czy chciała czy nie była pewnie preinstalowana, wymuszono na niej więc zakup tego systemu operacyjnego z tym komputerem. Ja nie miałbym skrupułów aby zainstalwać XP, bo przecież zapłaciła za tą Vistę. A zwykle jest tak, że nie masz wyboru SO. Laptop kupujesz z takim systemem jak akurat dali. Bardzo rzadko możesz wybierać XP/Vista/Linux. Skoro zapłaciłem, nie miałem wyboru i zwrócić nie mogę, sprzedać nie mogę (bo to OEM, teraz nawet płytek org. nie dają) to przepraszam, ale ja zainstalowałbym XP bez skrupułów. Nawet... mniej legalnego.
Fred napisał/a:
No to warto poczekać te kilka lat. A na razie mieć porządny system.
_________________ Była Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic oraz Honda Civic 1.4i EJ9
Jest Alfa Romeo 156 2.0TS Selespeed oraz wierna Honda Civic 1.4i EJ9
ozzy, Ja rozumiem ze kolezanka nie chce Visty. Tez bym nie chcial ale to nie zwalnia mnie od tego by kupic XP. Nie da sie tu zastosowac stanu wyższej konieczności. Tak jak nie da sie ukraść "tylko troszke". Kradzież to kradzież a pirat to pirat wiec gloryfikowanie takiej postawy jest naganne i kropka.
Mnie wlasnie padł komp z preinstalowanym XP. Moge kupic drugiego z Linuxem i wgrac do niego lewego XP?
Oczywiscie to co kazdy robi w zaciszu domowym to jego rzecz...ale upublicznianie takiej postawy nie jest powodem do chwały.
fred
_________________ Nie pytaj co ASO może zrobić dla Ciebie, tylko co Ty możesz zrobić dla ASO
----------------------
Alfy są brzydkie i się psują! - wszak miliony użytkowników golfów nie mogą się mylić
ozzy, Ja rozumiem ze kolezanka nie chce Visty. Tez bym nie chcial ale to nie zwalnia mnie od tego by kupic XP. Nie da sie tu zastosowac stanu wyższej konieczności. Tak jak nie da sie ukraść "tylko troszke". Kradzież to kradzież a pirat to pirat wiec gloryfikowanie takiej postawy jest naganne i kropka.
Mnie wlasnie padł komp z preinstalowanym XP. Moge kupic drugiego z Linuxem i wgrac do niego lewego XP?
Oczywiscie to co kazdy robi w zaciszu domowym to jego rzecz...ale upublicznianie takiej postawy nie jest powodem do chwały.
fred
Mnie padł dysk w kompie z XP. Zdechł, zupełnie. Odzyskiwanie danych nie było opłacalne. Zainstalowałem XP z płyty, którą dostał tata ze swoim laptopem parę lat temu, a przy instalacji użyłem kodu na naklejce ze spodu mojego komputera. To też jest nielegalne? Czy właśnie na takie sytuacje jest naklejana naklejka z numerem seryjnym systemu?
Poszedles po bandzie.
fred
w żadnym razie nie żartuje! Vista to największa porażka microsoftu. chyba nie śledziłeś portali jak np. WP gdzie codziennie informowali o katastrofalnych dziurach w tym systemie. obecnie XP nie ma konkrencji.
za 5-7 lat nie będzie Visty. Microshit pracuje nad Windows 7 obecnie. aczkolwiek jakoś nie wierze że wymyślą coś lepszego....
Bobryt, Fred nie powiedział że Vista jest genialna. Wiem, że sam uważa ją za najgorszy szmelc. Jemu chodzi raczej o to że za 5 - 7 lat XP będzie tak trudno dostępnym OS że "z braku laku.... dobry kit".
Poza tym, też uważam że co oryginał to oryginał. Na prawdę systemy potaniały i można odłożyć te 200zł - 300zł by zakupić XP. Natomiast, jeśli chodzi o "chwalenie się kolegom naklejką" i wgrywanie nielegala też uważam że trochę "popłynąłeś" i traktuję Twoje słowa jako żart.
w żadnym razie nie żartuje! Vista to największa porażka microsoftu
To nie prawda, Millenium było jak na razie największą porażką. A z większych od Visty było kilka innych:
- format WMV, mający chronić przed piractwem się nie przyjął i... został złamany.
- Język programowania J# również umarł śmiercią naturalną.
- Virtual PC również śmieć
- Internet Explorer (czyli "Najlepsze oprogramowanie służące do pobrania przeglądarki internetowej"), żyje jeszcze dzięki ActiveX i amerykanom, których pojęcie o komputerze kończy się na eBay.
To tak kilka co pamiętam.
Ale wracając do głównego wątku. Za kilka lat (pewnie 2) Vista będzie standardem. Ale na razie ja będę stawiał silny opór. Ale za 2 lata jak kupię nowego laptopa to pewnie już nie dostanę nigdzie sterowników pod XP i... polegnę.
_________________ Była Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic oraz Honda Civic 1.4i EJ9
Ostatnio zmieniony przez ozzy 2008-07-10, 19:21, w całości zmieniany 1 raz
W dokładnie rok temu kupiłem czystego lapka (bez OS) i świadomie zakupiłem do niego MS Viste Home Premium... System według mnie działa trochę wolniej niż XP, pewnie dlatego, że mam włączone wszystko na max i taką, a nie inną konfigurację lapka... Tak czy owak nie mam zamiaru zmieniać Visty na XP
Dziwi mnie również to, że większość oczekuje, ze Vista będzie używała technologi jakiej potrzebował Windows XP w 2001 roku... Przypomnijcie sobie, jakie wtedy padały komentarze: Co to za wymagania :?: Nigdy tego nie zainstalujęNie zoptymalizowany
Jeśli dobrze pamiętam... to użytkownicy XP-ka mogą spać spokojnie, gdyż łatki bezpieczeństwa oraz inne uaktualnienia krytyczne dla niego będą publikowane do kwietnia 2014 roku Z kolei Windows 7 zapowiadany jest już na początek 2010 roku...
_________________ AR 146 1.8TS Blu Pervinca Metallizzato
Jeśli dobrze pamiętam... to użytkownicy XP-ka mogą spać spokojnie, gdyż łatki bezpieczeństwa oraz inne uaktualnienia krytyczne dla niego będą publikowane do kwietnia 2014 roku Z kolei Windows 7 zapowiadany jest już na początek 2010 roku...
Podobne komentarze po Millenium spowodowały zaniknięcie systemu z rynku. Zobaczymy co będzie. Na razie właściwym wyborem na następne 2 lata jest XP.
Podobne komentarze po Millenium spowodowały zaniknięcie systemu z rynku. Zobaczymy co będzie. Na razie właściwym wyborem na następne 2 lata jest XP.
Cóż a co Wy na to, że Microsoft wycofuje ze sprzedaży XP od września tago roku? Co zostanie dla nie-serwerowców - VISTA... Hurtownie porobiły duże zapasy XP, ale wszystkie zapasy kiedyś się skończą.
w żadnym razie nie żartuje! Vista to największa porażka microsoftu
To nie prawda, Millenium było jak na razie największą porażką. A z większych od Visty było kilka innych:
- format WMV, mający chronić przed piractwem się nie przyjął i... został złamany.
- Język programowania J# również umarł śmiercią naturalną.
- Virtual PC również śmieć
- Internet Explorer (czyli "Najlepsze oprogramowanie służące do pobrania przeglądarki internetowej"), żyje jeszcze dzięki ActiveX i amerykanom, których pojęcie o komputerze kończy się na eBay.
To tak kilka co pamiętam.
Ale wracając do głównego wątku. Za kilka lat (pewnie 2) Vista będzie standardem. Ale na razie ja będę stawiał silny opór. Ale za 2 lata jak kupię nowego laptopa to pewnie już nie dostanę nigdzie sterowników pod XP i... polegnę.
jakie Millenium? przecież gadamy o obecnych systemach. równie dobrze możesz powiedzieć że 33ka jest gorsza od 146 bo nie ma elektrycznych szyb....
powracając do XP i Visty, tą drugą owszem, dla zwykłego zjadacza chleba może nie ma różnicy. troszke wolniejsza jest Vista, a dla mnie to wielki minus. nie po to wywalałem np. 100zł w dodatkowe 512RAM żeby mi system chodził tak samo. Lubie czasem pograć, i wogóle lubie jak komp chodzi szybko, więc nie mogę znaleść takiego plusa Visty, by mógł pokryć wady tego systemu. bo z tego co wiem największą zaleta jest że ładnie wygląda.
jak dla mnie najważniejsza jest prędkość (XP zwycięża) i kompatybilność (w tej chwili może już są stery do Visty, ale pewien nie jestem. na bank sporo gier ma problemy z Vistą)
wybór jest oczywisty
a co do patrzenia w przyszłość. za 4-5 lat pewnie i tak będzie całkiem inna technika, więc ten temat bym se odpuścił.
co do legalności. mi tam lotto czy mam coś oryginalnego czy nie. nie lubie wydawać pieniędzy na coś co można mieć za free. ale jak kto lubi.
Cóż a co Wy na to, że Microsoft wycofuje ze sprzedaży XP od września tago roku?
Wygeneruje to większą szarą strefę, bo informatycy będą polecali XP, a jak nie będzie skąd wsiąść... to Polak potrafi. Ale to w domach.W firmach natomiast zapanuje Vista.
bobryt napisał/a:
jakie Millenium? przecież gadamy o obecnych systemach. równie dobrze możesz powiedzieć że 33ka jest gorsza od 146 bo nie ma elektrycznych szyb....
Nie zrozumiałeś, to właśnie porównanie było do tego co się dawniej działo, a nie realna propozycja na dzień dzisiejszy A 33 jest o niebo lepsza od 146 (w mojej opinii oczywiście).
bobryt napisał/a:
jak dla mnie najważniejsza jest prędkość (XP zwycięża) i kompatybilność (w tej chwili może już są stery do Visty, ale pewien nie jestem. na bank sporo gier ma problemy z Vistą)
Bingo.
bobryt napisał/a:
a co do patrzenia w przyszłość. za 4-5 lat pewnie i tak będzie całkiem inna technika, więc ten temat bym se odpuścił.
Patrzenie w przyszłość 4-5 lat to przepaść w informatyce, nikt z "maluczkich" się nie odważy się na takie przewidywania. Ale perspektywa następnych 2 lat to co innego. Ponieważ komputer zmienia się w Polsce co 4 lata, ale system operacyjny (z różnych powodów) przeinstalowuje się częściej, z tego co zauważyłem co 1-2 lata. Dlatego właśnie mówię o wyborze SO na 2 przyszłe lata. Bo kolejna reinstalacja może być już upgrad'em do Visty z przyczyn dzisiaj niewiadomych.
To fakt. Gry mają problemy z Vistą. Użytki chodzą nienagannie pod warunkiem zapewnienia odpowiedniej ilości RAM-u. Ja mam 1GB i to za mało - zanim wszystko załaduje to... A, że ładniejsza - ja wszystko przełączyłąm na klasyczny tryb i wyłączyłam zbędne bajery, więc wygląda standardowo... Wsadzę jescze 2GB RAM-u i zobaczę. Jak nie pomoże to wracam do XP.
bobryt napisał/a:
co do legalności. mi tam lotto czy mam coś oryginalnego czy nie. nie lubie wydawać pieniędzy na coś co można mieć za free. ale jak kto lubi.
E tam. Nie przejmuj się tak. W końcu legalne środowisko na nic się zda, jeżeli użytki będą nielegalne... Każdy pewnie trochę łamie zapis o prawach autorskich. Jak nie w kompie, to w NAVI, kserując książki, ściągając muze itd... Dzięki za szczerą wypowiedź!
taką ciekawostkę jeszcze dodam. na torrentach jest do ściągnęcia wersja XP zajmująca 120mb.
wycięto z niej całe zbędne dodatki, stery, programiki itp. sami widzicie ile śmieci jest w Windowsach
Temat XP kontra Vista przerabiałem wiele razy, na własnym sprzęcie dwukrotnie.
Raz jakieś pół roku temu chciałem na moim starym laptopie: SONY VAIO FXA53: Athlon 1500+, HDD 30GB, 512MB RAM
zainstalować. I zainstalowałem Vista Ultimate i... kląłem przez tydzień na to jak mi zamulił sprzęt i usunąłem. Ktoś powie że słaby laptop, zgoda, ale XP śmigał ładnie.
Drugi raz miesiąc temu. Kupiłem HP Pavilion dv6880ew:Core2 Duo T8300 (2.4 GHz, 3MB cache), HDD SATA 320GB, 4GB RAM .
Z preinstalowaną Vistą która chodziła ładnie. Ale jak zainstalowałem XP to ta maszyna dostała skrzydeł. Różnica kolosalna: czas reakcji, czas uruchamiania, grafika, wszystko bez porównania. Walczyłem wprawdzie 8h ze sterownikami ale jak skończyłem to wiedziałem że było warto. I dlatego poleca i zalecam i namawiam do XP z SP3.
taką ciekawostkę jeszcze dodam. na torrentach jest do ściągnęcia wersja XP zajmująca 120mb.
wycięto z niej całe zbędne dodatki, stery, programiki itp. sami widzicie ile śmieci jest w Windowsach
wiesz śmieci śmieciami, ale tam masz mase sterów i innych popierdółek które raz na ruski rok się przydadzą podobnie jest z Vistą, milion sterowników i innych niepotrzebnych rzeczy...
ozzy napisał/a:
Temat XP kontra Vista przerabiałem wiele razy, na własnym sprzęcie dwukrotnie.
Raz jakieś pół roku temu chciałem na moim starym laptopie: SONY VAIO FXA53: Athlon 1500+, HDD 30GB, 512MB RAM
zainstalować. I zainstalowałem Vista Ultimate i... kląłem przez tydzień na to jak mi zamulił sprzęt i usunąłem. Ktoś powie że słaby laptop, zgoda, ale XP śmigał ładnie.
Drugi raz miesiąc temu. Kupiłem HP Pavilion dv6880ew:Core2 Duo T8300 (2.4 GHz, 3MB cache), HDD SATA 320GB, 4GB RAM .
Z preinstalowaną Vistą która chodziła ładnie. Ale jak zainstalowałem XP to ta maszyna dostała skrzydeł. Różnica kolosalna: czas reakcji, czas uruchamiania, grafika, wszystko bez porównania. Walczyłem wprawdzie 8h ze sterownikami ale jak skończyłem to wiedziałem że było warto. I dlatego poleca i zalecam i namawiam do XP z SP3.
Wiesz ale większosc ludzi w Polsce zna się na komputerach tak samo jak na Alfach, kompletne zero... Nie wiedzą nawet że jest jakaś inna przeglądarka niż internet explorer :/ Podobnie jest z systemami, ludzie będą używac Visty bo mają ją na laptopie a nie potrafia zmienic, bo jest ładna itd. Ale z drugiej strony jak Ci Vista długo się uruchamia to po co ją wyłączasz a nie dajesz hibernacji?? to pare sekund a system się nie wyspuje po 1 miesiącu i zaoszczędza mase czasu. Podobnie jest z zamulaniem, masz 4GB Ramu to czemu masz swapa włączonego (zakładam teoretycznie bo nikt tego nie wyłącza) Przecież to spowalnia każdy system a przy tej ilości pamięci niepotrzebnie spowalnia system... Sam obecnie mam XP SP3 i nawet daje rady, już dawno bym się przerzucił na Viste ale nie obsłguje DOS'a i paru innych rzeczy mi nie chodzi a nie moge sobie pozwolic na to dlatego jeszcze poczekam, może coś się zmieni
Dziwi mnie jedno. Jak można przerobić Windowsa, zrobić mu reklamę w necie jako najlepsza wersja z najlepszych i jeszcze do tego udostępnić go wszystkim na szybkim serwerze do pobrania:
http://pobierz_mx7.glt.pl/
Ciekawe tylko ile w tym Virusów.
Ja polecam oryginalną Vistę. Odkąd mam taką, nie mam z komputerem żadnych problemów. Jedyna wada to taka, że zajmuje dużo miejsca na dysku. Odpowiednio skonfigurowana działa tak samo płynnie jak XP.
XP czy Vista? Windows czy Linux? PC czy MAC? Konsola czy PC ? Xbox360 czy PS3?
Przerabiałem temat wiele razy. Na alfach może się nie znam, ale z administracji serwerami żyję.
Dla normalnego użytkownika XP wydaje się szybszy o Visty i faktycznie tak jest. Jednak dla mnie administratora sieci Vista (konkretnie Business) jest dużo lepsza. Posiada wiele mechanizmów bezpieczeństwa których nie posiada XP, a co najważniejsze jest dużo bardziej zarządzalna w środowisku domenowym w połączeniu z Server 2008 i SCE naprawdę się opłaca. I jest faktycznie dużo bezpieczniejsza!
Co do dziur to w większości przypadków jeżeli dziura jakaś jest w Viscie to jest ona również w XP i 2000. Wszystkie dziury do tych systemów są po jakimś czasie łatane i jest coraz lepiej. W Viscie jednak użytkownik działa w innej warstwie niż XP, niższej a co za tym idzie bezpieczniejszej.
Co do ludzi którzy wychwalają w domu Linux, niech sobie z niego korzystają. Tu jest podobnie jak z Vistą. Stopień zarządzania stacjami roboczymi Linux w sieci firmowej jest żaden. Może w domu do pisania i serfowania się nadaje i może nawet radzi sobie równie dobrze. Ja w każdym bądź razie nie znam przypadku 200 kompów z Linuxem pożądnie zarządzanych przez serwer w dużej firmie.
Podsumowując 2,4 jtd jest wolniejszy od 3,0 v6 bena. jednak budując dużą flotę dla firmy wybrałbym 2,4 jtd ponieważ koszty były mniejsze (ale ja tam się nie znam).
Dziwi mnie jedno. Jak można przerobić Windowsa, zrobić mu reklamę w necie jako najlepsza wersja z najlepszych i jeszcze do tego udostępnić go wszystkim na szybkim serwerze do pobrania:
http://pobierz_mx7.glt.pl/
Ciekawe tylko ile w tym Virusów.
Ja polecam oryginalną Vistę. Odkąd mam taką, nie mam z komputerem żadnych problemów. Jedyna wada to taka, że zajmuje dużo miejsca na dysku. Odpowiednio skonfigurowana działa tak samo płynnie jak XP.
Widzisz, ja śmigam właśnie na windows MX7 i uważam że Malcolm (chłopak który te wersje robi) to geniusz. Wcześnij korzystałem z wersji MX 4.
W MX 7-ce powywalane są zbędne rzeczy, zainstalowane najnowsze aktualizacje a do tego SP3.
System śmiga aż miło. Instaluje tylko te wersje. Niech Microsoft się uczy jak się robi dobrze zoptymalizowane oprogramowanie
_________________ "Osoby które potrzebują czterach kółek i przymocowanego do nich fotela kupuja sobie BMW albo Vectrę, ale ci którzy są świadomi, ci którym zależy, ci którzy chcą by układ kierowniczy mówił, a silnik zanosił się rykiem - ci kupuja Alfy" - J. Clarkson
Ja się wyłamię.... Po dwóch latach uzytkowania Visty stwierdzam, że jest o wiele lepsza od padaczkowatego XP. Nic mnie tak nie denerwowało jak XP, ciągłe zwiechy, problemy ze sterami itp. Vista.... od dwóch lat ani jednej zawieszki. Ma oczywiscie swoje minusy, ale idzie sie do nich przywyczaic. Jak sie zainstaluje viste, trzeba powyłączać połowę usług i zbednych procesów i naprawde chodzi szybko. Obecnie mając odpaloną Operę, Mirandę i Winampa Vista zjada mi dokładnie 523MB RAM.
Zainstalowałem ją dla testu na laptopie PIII 1000MHz, 256MB RAM, chodziło nienajgorzej, i zjadało 176MB RAM.
Systemu nie wystarczy zainstalować, trzeba go również zoptymalizować i utrzymywać w dobrej kondycji. Co to za frajda co rok przeinstalowywać system
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum