Wysłany: 2007-12-05, 22:41 [V6 -75,155,164,166] a ....olej od wymiany do wymiany ;)
Koledzy, chodziło mi to pytanie po głowie od dłuższego czasu i pytam was o wstydliwą ale jakże prawdziwą rzecz...jaką jest ciągła transfuzja krwi w naszych V6-tkach.
Bazując na waszych doświadczeniach chciałbym aby powstał mały ranking zużycia oleju w silnikach V6 poj. 2.0 , 2.5 oraz 3.0 - 12V jak i 24V.
(Mam nadzieję, że nie powtarzam innego wątku w całości)
Rozpoczynając ten temat nie wnikajmy w dyskusję DLACZEGO któryś silnik bierze (lub nie) a ILE i jakiego i przy jakim stylu jazdy i z jakim przebiegiem.
Mam nadzieję , że nie jestem jedynym i zacznę od siebie:
164'91 QV 12V 200 tyś.km
2l / 1.000km , olej 15W40, bez dymu z kominów - jeżdżona z fantazją
Spalanie mojej wloszki to 0,5 litra oleju (CASTROL MAGNATEC 10 W40, olej kupowany tylko za granica) na 10 000. przebieg to 190 000km codziennie do pracy smigam autostrada i zazwyczaj przekraczam 200km/h wiec wynik jest chyba rewelacyjny
moja - litr na 2-2,5 tys. km.
Jazda glownie miejska, raczej dynamiczna.
Z tym, ze zalewam 10W60 castrol edge i ostrzegano mnie w serwisie, ze tego oleju moze brac wiecej, ale do takie jjazdy jak moja jest lepszy niz 10W40
Model: Inny
Silnik: Srebrny Focus 1.6
Rocznik: 2001
Wysłany: 2007-12-06, 10:17
adasco napisał/a:
moja - litr na 2-2,5 tys. km.
Jazda glownie miejska, raczej dynamiczna.
Z tym, ze zalewam 10W60 castrol edge i ostrzegano mnie w serwisie, ze tego oleju moze brac wiecej, ale do takie jjazdy jak moja jest lepszy niz 10W40
a która to v6?
2.5 v6 24v po przebiegu ok 110 kkm:
valvoline 10w60 przez 10 kkm przysłowiową setkę (kilka razy tzn przez 30-40 kkm)
motul 15w50 po 5 kkm na razie nic
jazda raczej spokojna, chociaż czasami wskazówka dotknie czerwonego pola
a co, musi byc tylko o V6? Problem jakis masz, czy tylko tak przypadkiem kolejny raz MNIE sie czepiasz?
Nie doczytalem tytulu.... Nigdy nie bywasz zmeczony po calym dniu? Zawsze taki bystrzacha?
Ostatnio zmieniony przez adasco 2007-12-06, 23:10, w całości zmieniany 1 raz
Model: Inny
Silnik: Srebrny Focus 1.6
Rocznik: 2001
Wysłany: 2007-12-06, 23:57
adasco napisał/a:
CZEPIA sie tylko jeden z nas.... innym pozostawiam ocene, ktory z nas ma problem.
A co tak się czepiłeś tego czepiania?. Zwróciłem tylko uwagę, że temat dotyczy silników V6, dodając do tego 'zmiękczającego' emotkina, w dodatku napisałem to przy okazji treści która była na temat (połowicznie bo połowicznie, ale zawsze)
adasco napisał/a:
Miszczunio toru oraz cietej riposty....
tu Cię boli
EDIT: nie będę już tu offtopował, więc jak masz jeszcze jakieś uwagi to pisz na priv
a nie potrafisz sie OPRZEC, BY NIE ZWROCIC UWAGI? Zawsze musisz pokazywac bufonade?
I mnie nic nie boli, ja nie musze leczyc kompleksow pouczajac innych
a co, musi byc tylko o V6? Problem jakis masz, czy tylko tak przypadkiem kolejny raz MNIE sie czepiasz?
Nie doczytalem tytulu.... Nigdy nie bywasz zmeczony po calym dniu? Zawsze taki bystrzacha?
LUZIK CHłOPAKI! ja też nie zawsze czytam treść co czasami widać Ale z drugiej strony to jakoś cieplej się zrobiło
Jak to powiedział mi kiedyś policjant gdy mnie zatrzymali: "lepiej niech pan jakąś faje wypali albo piwo wypije jak ma pan się denerwować - spokojnie"
Pawelqv wiem ze to rewelacyjny wynik i jestem z niego dumny
Chlopaki to jest temat o ilosci ubytkow oleju a nie dyskusja kto sie kogo czepia dajcie sobie troche luzu.
moja v6 ma 180 tyś najechane z 92 roku jest olej valvoline 10/40 około 1,5-2 litrów na 10 tyś km ale silnik jest w idealnej kondycjii, panewki pierścienie igła, drobny wyciek z simeringu przy skrzyni, pozatym 90% życia spedza kręcąc się bardzo wysoko na obrotomierzu...
W moim V6 zależnie od miesiąca- spontaniczność- jednego miesiąca spalił powyżej litra na 1000 a przez listopad mniej jak litr na 1000. Styl jazdy- spontaniczny.
W mojej ca. 0.6 litra na 5 tys. ,litr z ogonkiem na 10 tys.
Lekki wyciek na simmeringu (skrzynia biegów/silnik) + płukanie silnika i wrosło bo było mniej ca.0.3 na 5 tys km.Ale czysciej w środku jest
Motul 15 w50 w v-ce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum