Pozdrawiam
mam pytanie odnośnie oświetlenia jakie wymagane jest przez cały rok. Codziennie widuje auta na włączonych halogenach i postojówkach???
Czy ktoś wie czemu to służy i czy tak wolno???
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez b.pawelek 2007-11-16, 11:40, w całości zmieniany 1 raz
wera [Usunięty]
Wysłany: 2007-11-16, 11:40
Też coraz częściej widzę takich agentów.
Jest to dla mnie całkowicie niezrozumiałe, bo z tego co wiem, za nieuzasadnione używanie halogenów sa mandaty...
Wg Prawa nie można stosować świateł przeciwmgielnych w normalnej przejrzystości powietrza. Jest to zabronione i policja może wlepić mandat.
Co do świateł dziennych (montowanych dodatkowo), w polskim prawie jest to troche zakręcone. Można stosować światła dzienne, ale łącznie z tylnymi światłami pozycyjnymi. Dodatkowo kiedy włączamy światła mijania, światła dzienne automatycznie muszą się wyłączać.
W krajach UE, można stosować światła dzienne bez żadnych dodatkowych warunków, tylko w Polsce prawodawcy lubią komplikować elektrykom życie.
Dzienne światła muszą być na wysokości nie niższej niż 25 cm od ziemi (nie wyżej niż normalne lampy) i muszą mieć rozstaw co najmniej 60 cm.
_________________ Posiadacze samochodów marki Alfa Romeo kierują się przy zakupie raczej emocjami, niż zdrowym rozsądkiem. Wierni przez wiele lat tej marce, poczuwają się do pewnego rodzaju wspólnoty, określają siebie jako "Alfisti"
A tak z innej beczki... to słyszałem ,że w Austrii po 2 latach jazdy na włączonych światłach od 01.03.2008r rezygnują z tego bo liczba wypadków nie spadla a za to wzrosła emisja środków toxycznycz w wyniku wiekszego spalania paliwa!!
Ciekawe jak jest u nas i czy ten przepis jest dobry???
Osobiście uważam ze powinno się jeździć na światłach mijania za miastem a w mieście niekoniecznie gdyż prędkosci są i tak niewielkie!!
A tak z innej beczki... to słyszałem ,że w Austrii po 2 latach jazdy na włączonych światłach od 01.03.2008r rezygnują z tego bo liczba wypadków nie spadla a za to wzrosła emisja środków toxycznycz w wyniku wiekszego spalania paliwa!!
Ciekawe jak jest u nas i czy ten przepis jest dobry???
Osobiście uważam ze powinno się jeździć na światłach mijania za miastem a w mieście niekoniecznie gdyż prędkosci są i tak niewielkie!!
Jestem za tym by tylko poza miastem i w czasie niekorzystnych warunków drogowych światła mijania powinny być włączone. Zastanawiam sie czy kos dostał mandat lub upomnienie za brak świateł? Ja osobiście nie
najlepsze jak widuje ludzi jezdzących tylko na pozycyjnych, zarówno w dzień jak i w nocy, ostatnio nawet takiego na autostradzie widziałem i nic sobie nie robił z tego ze wszyscy mu mrugali. Nie wiem czy to jakis idiotyczny pomysł na oszczedzanie zarówek czy moda z egiptu gdzie w nocy jezdzi sie na postojówkach, chore.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum