Wysłany: 2008-04-03, 22:46 Prawie zdradziłem ... mały skok w bok :)
W planach jest Alfa Romeo GTV z ~1999r,
ale trafiła się AUDI A3 8L z 1998r., oglądałem, sprawdziłem, prawie kupiłem... prawie.
Bo jak się do tego wsiadało to szaro, buro, plastiki jakby prosto z chin...
silnik 1.6 ledwie żywy, warczy na wolnych obrotach miło, ale jak przychodzi co do czego...
aż szkoda przyspieszać...
Prawie kupiłem, prawie bo jak się raz miało 166... to wnętrze, ta klasa, ten silnik...
to już AUDI nie cieszy... ot szmelcwagon... no jeździ, ale po co to kupować?
Ja nie pracuję jako kierowca, mnie auto ma cieszyć
Do dzisiaj wspominam jak 166 była dopieszczona, wyposażona. Miała nawet taką małą dodatkową poduszeczkę pod łokieć na boczku drzwi taką malutką, skórzanną, mięciutką, żeby łokieć nie bolał ehhh
A te białe zegary z chromowanymi obwódkami? Chętnie przypominały że do 240km/h jeszcze duuuużo zabawy zostało...
Składane elektryczne lusterka lekko unoszące się w górę, jakby alfa zasypiała...
Mała, skórzana kierownica leżąca idealnie w dłoniach...
Fotele, które dosłownie Ciebie otulały, wsiadałeś a alfa Cię obejmowała...
Jak ktoś nie jeździł 166 to nie zrozumie, zdjęcia z allegro tego nie przekażą co się czuje w Alfie... wygląd to dopiero przedsmak, taka gra wstępna, przystawka przed obiadem.
No cóż, raz Alfa... zawsze Alfa.
_________________ Była Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic oraz Honda Civic 1.4i EJ9
Jest Alfa Romeo 156 2.0TS Selespeed oraz wierna Honda Civic 1.4i EJ9
Ostatnio zmieniony przez ozzy 2008-04-03, 22:49, w całości zmieniany 1 raz
rysiu145 [Usunięty]
Wysłany: 2008-04-03, 22:52
ale kolego nieporownuj 166 do jakiejs a3 porownaj najwieksza audi A8 i sie nia przejedz to ci wtedy pula opadnie
No tak, wiem że A6 (Alfa nie ma auta klasy AUDI A8) to inna klasa, ale wszędzie piszą że A3 to "premium w klasie kompaktów". No to szukałem tego "premium". No i nie znalazłem. Nie spodziewałem się aż takiego wyposażenia jak w 166, ale te szare plastiki to lekka przesada, w VW Polo takie są.
_________________ Była Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic oraz Honda Civic 1.4i EJ9
Ostatnio zmieniony przez ozzy 2008-04-03, 23:29, w całości zmieniany 3 razy
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: a po co mi... jeżdżę bez :)
Rocznik: 1993
Wysłany: 2008-04-04, 18:11
heh ja pamiętam że jak szukałem autka to trafiła mi się okazja od wujka pod Gorzowem kupić Peugeota 406 za psie pieniądze. Więc do transakcji doszło, pieniążki zostały przekazane z rączki do rączki, ale jakoś jak wracałem spod Gorzowa do domu to mi tak smutno było... za każdym razem jak Alfa z naprzeciwka jechała to się za nią oglądałem i wzdychałem... Skończyło sie na tym że parę dni później wycofałem się z transakcji, mimo że pug był naprawdę zadbany i w okazyjnej cenie (dobre 3000 poniżej wartości rynkowej).
A dwa tygodnie znalazłem swoje obecne autko marzeń którym teraz jeżdzę
Model: Inny
Silnik: V6
Rocznik: 1961
Wysłany: 2008-04-05, 14:18
Jechałem Audicą A8 3.7 Quattro i powiem, że nic szczególnego - owszem komfort bardzo duży, czarna skóra, sprzęt Audio marki Bose czyli to co ma Alfa. Oprócz tego, że jest wielka jak czołg i zajmuje 2 miejsca parkingowe nie widzę w niej nic nadzwyczajnego.
ja jak sie zakochałem w tej marce to i nawet w danym modelu hehe
miałem zakupowac AR 155 od Majkela po sprzedaniu swojej 145... ale tak mnie ciągnie do tych 145 i do silników Boxera ze znów kupuje 145 tylko zciut większym silnikiem...
a Audi A3 to jakos mi się kojaży z takim typowym autem dla kobiet, nawet na drodze widac że bardzo dużo dam smiga za kółkami A3,,,no ale wsumie w 147 też ich duzo smiga
a co do Audi to wsumie nie wypowiadam sie bo jedyną jaką jezdziłem to stara 100
nic szczególnego hehhe
kolego a nie możesz sobie kupić znów 166 po FL czyli 2004 rok
W sumie, mogę. Ale czas na zmianę, za GTV z ~99r się rozglądam, a to się AUDI trafia.
Tak już jest, że jak się szuka czegoś konkretnego to nic nie ma, a jak nie szukasz to się takie zgrabne A3 trafia.
Ale rozczarowało bardzo, po tak zachwalanej marce spodziewałem się czegoś więcej, niż Golfa IV z klimatronikiem poświetlanym na czerwono.
(...) Na szczęscie zostałeś przy AR...Helmutwagony są BE !!!!
No tak nie do końca, na razie cały czas Hondą zasuwam, to auto ma swoje zalety... ale tęskno mi do AR... no i to GTV za mną chodzi
Mam taki plan, kupić GTV z ~99r i już mieć na zawsze, jako drugie auto, takie weekendowe. Chciałbym żeby się to udało. To moje marzenie, ale całkiem w moim zasięgu. Ciekawe co z tego wyjdzie.
No tak nie do końca, na razie cały czas Hondą zasuwam, to auto ma swoje zalety... ale tęskno mi do AR... no i to GTV za mną chodzi
Wazne że szacunek do marki w Tobie jest...
A tęsknota do AR Ci napewno nie minie...pogódź się z tym ze i tak "skończysz" w Alfie hehe
A do japończyków kompletnie nic nie mam...sam zastanawaim się na civikiem dla mojej Pani...bo Alfy może " nie wytrzymać " ...nie czuje tego bluesa tak jak ja hehe
Więc kolego szukaj, szukaj GTVki ładnej i jak coś znajdziesz to wrzucaj...popatrzymy sobie...tego nigdy za wiele
Spokojnie Panowie, mi chodziło o porównanie, z tego co wiem to jest tak:
AUDI A3 odpowiada AR 147
AUDI A4 ~ AR159
AUDI A6 ~ AR166
AUDI A8 ~ Maserati ?? wprawdzie Maserati to sport, a A8 wypasiona limuzyna, ale cenowo pasuje
Epilog: plastikowej w środku A3 nie kupiłem, ale poszła w ciągu tygodnia, siła marki, nie żałuję ani trochę
pozdrawiam wszystkich
Auta niemieckie są dla ludzi którzy mają niskie oczekiwania od auta.
Mnie ludzie ciągle atakują za to że śmiałem się wybić z tłumu i nie kupić auta niemieckiego, przez te ich ciągłe ataki auta niemieckie mi kompletnie zbrzydły i jak 2 lata temu miałem średnie przekonanie do francuzów tak teraz szybciej kupie nawet 206 niż jakiegokolwiek VW. Postawicie mi Passata i 206kę obok... co wybiore? 206- bo mi go nie ukradną po tygodniu i nie jest to auto z Reichu.
Ostatnio jeździłem Borą. Co prawda jest to segment C, ale pozoruje ona na wielką limuzynę....i nie wiem dlaczego ludzie wydają ponad 20 tyś zł na coś co jest Golfem z kufrem. Moja 164 to zupełnie inny świat. W Borze jak wsiadłem na te fotele to stwierdziłem, że jest to raczej imitacja siedziska i w długich trasach się to raczej nie sprawdzi. Co więcej.... mój Ś.P. wujek jeździł Volvami. Miał 850, i zbeształ Passata, bo jak przekroczył nim 200 na godzine to zaczął mu myszkować po drodze. A Volvo czy Alfa Romeo trzymały się twardo ziemi.
Auta niemieckie są dla ludzi którzy mają niskie oczekiwania od auta.
Mnie ludzie ciągle atakują za to że śmiałem się wybić z tłumu i nie kupić auta niemieckiego, przez te ich ciągłe ataki auta niemieckie mi kompletnie zbrzydły i jak 2 lata temu miałem średnie przekonanie do francuzów tak teraz szybciej kupie nawet 206 niż jakiegokolwiek VW. Postawicie mi Passata i 206kę obok... co wybiore? 206- bo mi go nie ukradną po tygodniu i nie jest to auto z Reichu.
Ostatnio jeździłem Borą. Co prawda jest to segment C, ale pozoruje ona na wielką limuzynę....i nie wiem dlaczego ludzie wydają ponad 20 tyś zł na coś co jest Golfem z kufrem. Moja 164 to zupełnie inny świat. W Borze jak wsiadłem na te fotele to stwierdziłem, że jest to raczej imitacja siedziska i w długich trasach się to raczej nie sprawdzi. Co więcej.... mój Ś.P. wujek jeździł Volvami. Miał 850, i zbeształ Passata, bo jak przekroczył nim 200 na godzine to zaczął mu myszkować po drodze. A Volvo czy Alfa Romeo trzymały się twardo ziemi.
Silnik: lepszy niz AR
Rocznik: 1961
Wysłany: 2008-04-12, 23:05
Prawde mowiac jakbym mial wybrac topowa wersje merca amg czy bmw emki a alfe, to chyba bym wybral to niemieckie auto dla ludzi o niskich oczekiwaniach.
A tak bardziej ktos moze rozwinac ze niby dlaczego niemieckie auta sa dla ludzi co maja male oczekiwania od auta??
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-04-13, 07:34
Cytat:
A tak bardziej ktos moze rozwinac ze niby dlaczego niemieckie auta sa dla ludzi co maja male oczekiwania od auta??
bo niemieckie auto to nie tylko vw
dokladnie. Mi zbrzydly tylko audi i vw do reszty nic niemam, a BMW bym chetnie kupil sam, gdyby mnie bylo stac na cos nowszego niz zajechana e36 zasilana LPG
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum