kolega wymienił ostatnio opony na niesymetryczne.
przyjżałem sie nowemu nabytkowi i coś mi w nich nie pasuje.
zamontowane są jak na "osi" nr 1.
może coś źle kumam ale wydaje mi sie że powinno jak na "osi" nr 2.
tylko że wtedy opony jednej strony musiałyby być lustrzanym odbiciem drugiej.
wytłumaczy mi ktoś jak to jest z tymi oponami
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 1,8 T.S. 8V
Rocznik: 1995
Wiek: 34 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 232 Skąd: Goleniów/Szczecin
Wysłany: 2007-10-04, 06:33
Przyłącze sie do pytania gdyż też jestem ciekaw kiedy i czy koniecznie muszą być zamontowane tak jak na rys 2 czy też dopuszcza sie montaż jak na rysunku nr 2. Jak rozumiem aby montaż był taki jak na rys 2 to opony muszą być produkowane jako lewe i prawe. Widziałęm już wiele aut włącznie z moim gdzie opony są zamontowane jak na rys 1.
_________________ AR 155 T.SPARK 1.8 SUPER MY.95
IK@R: 5022
Wysłany: 2007-10-04, 08:37
To mnie uspokoiłeś, mam identycznie zamontowane jak u ciebie opony YOKOHAMA C Drive. http://www.opony.com/opon...rive_ac_01.html Te opony występują też tylko jako jeden wzór bez lewych i prawych.
Wysłany: 2007-10-04, 09:18
marcins737 napisał/a:
reasumując montaz jak na rysunku 1 w pierwszym poście jest nieprawidłowy
raczej warian jeden i drugi jest jaknajbardziej prawidłowy. Rys 1 w przypadku gdy opony asymetryczne produkowane są tylko jako jeden wzór i rys. 2 w przypadku opon w 2 wariantach jako prawe i lewe. Tak ja to zrozumiałem.
Marcins według zdjęć to masz opony zamontowane właśnie jak na zdjęciu nr 1
Ostatnio zmieniony przez ufty 2007-10-04, 09:20, w całości zmieniany 1 raz
mick [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-04, 11:55
marcins737 napisał/a:
absolutnie nie mam zalożonych jak na rys 1
jeśi masz założone jak na rysunku poniżej to napis "outside" jest na zewnątrz opony tylko z prawej strony (widok z tyłu jak na zdjęciach).
chyba że nie masz takiego napisu.
koleś ma "outside" na zewnątrz na wszystkich kołach i żeby było go widać musiał obrócić gumy z jednej strony o 180 st.
Ostatnio zmieniony przez mick 2007-10-04, 12:08, w całości zmieniany 1 raz
NO to po problemie.Jak pisze tak trzeba założyć i finito.Chyba,że wulkanizator dupa to wtedy na gwałt zmienić na innego.
Też misie wydaje,że marcins ma źle założone oponki.
Ostatnio zmieniony przez grzelutek 2007-10-04, 13:18, w całości zmieniany 1 raz
mick [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-04, 14:21
ok marcin, masz kierunkowe wiec zamiast outside'a masz strzałke i po sprawie.
a co z oponami które zapodałem na początku.
one mają wyznaczoną strone i założone sa jak na obrazku nr 1.
dalej twierdzisz że jest źle ?
to jedno a teraz drugie.
wg producentów opony asymetryczne sa zrobione tak żeby z jednej strony odprowadzać wodę a z drugiej lepiej trzymać fure na zakrętach.
niby wszystko gra ale jeśli jedną stroną jest odprowadzana woda (ta w którą lamelki się rozszerzają) to druga trzyma fure (większa powierzchnia gumy) - a trzyma bardziej strona zewnętrzna to co się dzieje gdy stroną zewnętrzną odprowadzana jest woda ?
w twoi przypadku tak właśnie jest przynajmiej z jednej strony.
na jakiejś stronie producenta wyczytałem że układ z czterema jednakowymi oponami asymetrycznymi jest dedykowany do samochodów osiągających mniejsze prędkości.
do szybszych sa kierunkowe.
uff...... dłuższego posta w życiu nie napisałem
mick [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-04, 15:16
marcins737 napisał/a:
mick >
napisz może jakie to opony to się wszystko wyjasni
niestety nie pamietam - napewno goodyear.
model (tak na oko po wyglądzie bieżnika) duragrip lub excellence.
dowiem sie dopiero za tydzień.
na temat opon pogadamy na spoko pod realem.
teraz znikam na tydzień i niech się temat miesza - zobacze co z tego wyjdzie.
Ostatnio zmieniony przez mick 2007-10-04, 15:22, w całości zmieniany 1 raz
Coś mi tu nie gra, mam założone opony asymetryczne z oznaczeniami "outside" i "inside" - wszystkie takie same. To co piszecie to jest jakaś paranoja, bo jeśli mają być opny kierunkowe to muszą być prawe i lewe, jeśli mają być opony asymetryczne, to też muszą być prawe i lewe.
Przecież to chyba logiczne że czterech identycznych opon kierunkowych, czy też asymetrycznych nie da się prawidłowo założyć do samochodu, zawsze dwie będą na odwrót.
przeczytaj jeszcze raz dokładnie co napisał NOKIAN - są też opony asymetryczne kierunkowe występujące bez oznaczeń outside/inside z oznaczonym jedynie kierunkiem toczenia i nie występujące jako lewe i prawe
No to fajnie że wszyskie kółka Ci się w inna stronę kręcą - nie ma takiej możliwości aby identyczne 4 asymetryczne opony na 2 dwóch róznych osiach pracowały w ten sam sposób, pomyśl kolego, bo to się kupy dupy nie trzyma. No chyba że bieznik w waszych opnach jest symetryczny, ale to dyskwalifikuje wasze opony z tego tematu.
Krótko i na temat:
opony asymetrycznej która jest produkowana tylko w jedny wzorze bieżnika nie można założyć do samochodu na cztery (tyle ile kół) sposoby. !!!
Krótko i na temat:
opony asymetrycznej która jest produkowana tylko w jedny wzorze bieżnika nie można założyć do samochodu na cztery (tyle ile kół) sposoby. !!!
a ktoś pisał ze można ?? tylko jeden sposób montażu wchodzi w grę - zgodnie ze strzałką jeżeli mówimy o takim typie opon
Jeśli strzałka jest, to montuj zgodnie ze strzałką, jeśli jest napis "outside" to ma być na zewnątrz a i tak za każdym razem jak będziesz chciał porównać prawą oponę z lewą to będziesz pisać zapytanie na forum ...
zdjęcie z linku przedstawia to samo koło tyle że "zdublowane" - drugie jest obrócone o 180 stopni względem pierwszego i doklejone , to nie są dwa różne koła - widac to chocby po cieniach na feldze - tak więc foto niczego nie wyjasnia
zrób foty kół tak jak ja czyli kazde koło widok na bieznik patrząc od tyłu auta plus foty zewnętrznych części opon tak aby było widać oznaczenia
Tak dokładnie, zdublowane i odwrócone o 180 stopni - dokładnie tak samo wygląda to na samochodzie, prawa opona w stosunku do lewej jest obrócona o 180 stopni. Z prawej strona "outside" jest na zewnątrz i z lewej strona "outside" jest na zewnątrz.
lewy bieżnik powinien być odbiciem lustrzanym prawego przy oponach L+R
masz strzałki kierunków ?
Przecież pisałem że wszystkie są jednakowe a nie lewe i prawe. Prosiłem abyś zwrócił uwagę na środkowy bieżnik opon na zdjęciu, nie oglądnąłeś ich dokładnie. Wyobraź sobie że patrzysz od przodu samochodu na obie przednie opony na raz i porównaj ich środkowe bieżniki układają się odwrotnie w stosunku do kierunku jazdy, zewnętrzne klocki bieżnika układają sie tak samo niezależnie od tego jak założysz oponę ale wewnętrzne nie.
Nie ma żadnych strzałek na oponach, jest tylko oznaczenie "outside"
Panowie kończę temat.Opony masz DOBRZE założone.Napisy OUT na zewnątrz i już.Nie są to opony kierunkowe asymetryczne,tylko asymetryczne.Te pierwsze produkuje tylko /o ile się orientuję/ NOKIAN i TOYO,ale to jest high półka.
Twoje są na 100 % dobrze założone.Amen.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum