Wysłany: 2008-02-19, 10:32 Nawigacja, GPS zwał jak zwał
Witam. Mam male pytanko do forowiczów. Nosze sie z zamiarem kupna nawigacji ( tata sie nosi raczej ) ale ceny są bardzo zroznicowane a ja nie wiem o co chodzi i dlaczego. Czym rożni sie taka nawigacja za 600 zł i czy warto ja kupic a czym taka za 2000 zł, ja gora moge przeznaczy ok 1200 zl na zakup nawigacji ( ale najchetniej kupil bym taka za 600 zł ) jaka byscie proponowali do kwoty 1200 zł oczywiscie im taniej tym lepiej i czym sie rozno zwykla nawigacja od paltopa i co jest lepsze, aha i jeszcze jedna sprawa jak wyglada sprawa z mapaki? Bo podobna sa pirackie oprogramowania i gdzie sie latwiej je wgrywa , jakie sa zagrozenia posiadanai takiego "pirata" i czy wogole warto sie w to bawic?
Nie znam sie na tym dobrze, ale wiem że większość urządzeń działa pod Windows CE.
A jeżeli tak to większość da się odblokować i korzystać z ogólnie dostępnych map i oprogramowania działających po Win CE nie tylko dedykowanych, pirackich lub nie.
Różnica w cenie wynika głównie z oprogramowania i ilości map, które otrzymujesz z urządzeniem. Na przykład Akira 512 (500zł) tylko mapa Polski bez możliwości dokupienia mapy Europy, a Mio C720 (1300zł) mapę Europy, odtwarzacz Mp3, komunikację z telefon etc.
Polecam forum klik:
http://forum.gps24.pl/index.php
Wystarczy w opcji szukaj wpisać nazwę urządzenia, które Cię interesuje i masz kupę informacji o nim.
Pozdrawiam i udanego zakupu
czym sie rozno zwykla nawigacja od paltopa i co jest lepsze
zwykła nawigacja to tylko urządzenie które jest nawigacją a palmtop to jest mały komputer+nawigacja.Ja posiadam palmtopa Mio 550 i jestem zadowolony.Ostatnio korzystałem z internetu w nim łącząc się przez Wi Fi.Mapę Polski mam piracką i działa bez problemów.Jeśli zależy Ci tylko na nawigacji to nie kupuj palmtopa.
_________________ A to już historia:
Alfa 155 2.0 TS 8V
Alfa 164 3.0 V6 24V Super
Akira, Lark (399zl) z odblokowanym windowsem jest jajlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości. Standartową mapę najczęściej jest to mapamap można wywalić i zainstalować np. automapa 4.2, dostępną w necie i uznawaną za najlepszą. Drozszym ale bardziej praktycznym urządzeniem jest palmtop np.mio a501. Jest to wszystko w jednym czyli telefon, nawigacja i komputer kieszonkowy. Oczywiście tu także mapę wgrywasz jaką chcesz lub nawet kila od różnych producentów.Mio jast mniej więcej wielkosci nokii n95. Jest od niej krótszy i trochę szerszy ale ma większy wyświetlacz.Od noki ma gorszy aparat bo 2mpx lecz także z autofocusem.Cena niestety ponad 1000zl czyli ponad dwa razy więcej niż sama nawigacja jak powyższy Lark czy Akira.
http://www.navia.uel.pl/ http://www.navia.uel.pl/
też planuje kupić navi. z tym że mam już Automape 5.0.5, potrzebuje tylko urządzenia żeby je wgrać. w miare z dużym wyświetlaczem za ok. 500zł. da się połączyć te rzeczy
edit.
Czy do Mio Moov można wgrać Automapę 5 ? Mio ma Win CE 5.0 ale czy nie trzeba czegoś odblokowywac ?
_________________ *** GET Q4 OR DIE TRYIN ***
Ostatnio zmieniony przez bobryt 2008-06-29, 15:13, w całości zmieniany 4 razy
No to dorzucę swoje 3 grosze. Ja kupiłam "telefon" SPV M650. To telefon Orange'u. Poza tym, że jest wszystkomający (niektóre rzeczy ma mocno do kitu - np.aparat fotograficzny no i nie prasuje ), to jego zaletą jest legalna navi - automapę można sobie aktualizować przez net i mieć świeżynkę, jeśli ma się takie życzenie. Ładowarka sdamochodowa jest w zestawie, uchwyt trzyma się szyby, wyświetlacz jest czytelny i wystarczający. I dziala!
Poza tym pracuje na Windowsach, ma WiFi (korzystam codziennie) i inne bajery, których używa się rzadko. Za całość zapłaciłam 1000 zł na Allegro. I była to nówka nie śmigana z gwarancją.
Zależy czego potrzebujesz - ja to urządzenie sprawdziłam i działa. Więc może takie? Pozdr.
Ja używam do nawigacji Nokii N95 8GB...
Telefon jest rewelacyjny. Ma duży wyświetlacz (większy niż
w standardowej N95) i do nawigacji jego wielkość jest
wystarczająca. Zainstalowałem sobie na niej TomTom-a (pirackiego).
Całość działa OK. Jedynie mapy TomTom-a są raczej średnie,
gdyż pokrycie Polski jest słabiutkie.
Tutaj zwracam się z pytaniem:
Skąd ściągnąć jakąś mapę do TomToma, która ma w miarę
sensowne pokrycie Polski? Z góry dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi
ja nie potrzebuje żadnych bajerów właśnie. telefony mają raczej male wyświetlacze, palmtopy są fajne, ale drogie, a jeśli chodzi o Automape jest bezsprzecznie najlepsza w PL, za to poza zagranicami lideruje TomTom.
Ostatecznie wypatrzałem Mio Moov jedynie z mapą polski, odblokuje Windowsa i wgram AM5 bo mam na kompie.
edit.
tera mysle o SE W760i tylko myśle czy wyświetlacz nie będize zbyt mały, i czy przy używaniu nawigacji nie będzie problem gdzieś zadzwonić itp.
_________________ *** GET Q4 OR DIE TRYIN ***
Ostatnio zmieniony przez bobryt 2008-06-30, 14:44, w całości zmieniany 1 raz
Dla mnie najlepszą nawigacja jest Cb Radio...często wyjeżdżam słuzbowo w Polskę i za kazdym razem CB ratuje mi tyłek jak zabłądzę..koledzy zawsze pomogą
Ale w kieszeni Mio P550 wożę w razie jakbym tarfił tam gdzie "kolegów" nie ma...
Pozdrawiam
_________________ Alfa Romeo jest jak Media Markt ... Nie dla idiotów...
Alfa Romeo 33 1,4 IE boxer 90 KM - było
Alfa Romeo 156 2.0TS 155 KM - jest:)
Ja jezdze z telefonem N72 z programemm TomTom 5 Series + odbiornik GPS Nokia LD3W i jestem zadowolony jedyne co to kupilem odbiornik za 299 i kozystam ze wszystkich uroków nawigacji. Mape mam z 2005r z pokryciem 34% Polski a i tak zawsze dojade tam gdzie chce, czsami tylko nawigacja pokazuje skrzyżowanie, a to jest rondo.
Polecam symbianos.pl, tam znajdziesz wszystkie potrzebne linki.
Sam korzystam z TomTom'a 6 i E65. Pokrycie ok 50% Polski, nie jest zle, chociaz zaczyna sie powoli odczuwac, ze mapy maja juz ponad rok. Na razie jednak nowszego TT na symbiana nie ma
Za to jak ktos napisal wczesniej, za granica TT jest bardzo dobry. Bylem w Czechach (99% pokrycia) i we Francji. Nie ma najmniejszego problemu z uliczkami, jednokierunkowymi, a nawet deptakami, nie wspominajac o bankomatach, stacjach benzynowych, itp
Jesli macie telefon z Symbianem to najtanszym rozwiazaniem jest wlasnie kupic odbiornik GPS (do 200zl) i sciagnac z neta odpowiedni program.
Akire 3518 można kupic w promocji za 249. Odblokowac i hula wszystko ja w PDA tylko że Win CE, a nie Mobile. A jeśli ktoś nie chce tanio tylko konkretnie to polecam Clarion MAP 780 AM z Automapa, Europa 37krajów IGO, Bluetooth, odtwarzanie filmów, muzyki i zdjęc, chodzi bardzo szybko i sie nie wiesza. Koszt w promo ok 1299.
Ja używam do nawigacji Nokii N95 8GB...
Telefon jest rewelacyjny. Ma duży wyświetlacz (większy niż
w standardowej N95) i do nawigacji jego wielkość jest
wystarczająca. Zainstalowałem sobie na niej TomTom-a (pirackiego).
Całość działa OK. Jedynie mapy TomTom-a są raczej średnie,
gdyż pokrycie Polski jest słabiutkie.
Tutaj zwracam się z pytaniem:
Polecam Ci Garmin Navigator Mobile bo używa wbudowanego odbiornika GPS w N95, i ma GPMape która ma 99% pokrycia Polski
Polecam Ci Garmin Navigator Mobile bo używa wbudowanego odbiornika GPS w N95, i ma GPMape która ma 99% pokrycia Polski
Jakiś tydzień temu zainstalowałem sobie właśnie Garmina Mobile XT i jestem bardzo zadowolony. Mapy rzeczywiście świetne. Program prowadzi szybko i przyjemnie. Na Polskę to chyba najlepsza nawigacja na komórki.
W niedzielę wyjeżdżam na wakacje na Mazury, więc będę miał okazję żeby przetestować tą nawigację
Ostatnio zmieniony przez destikero 2008-07-16, 21:44, w całości zmieniany 1 raz
Ja polecam urządzenia firmy TOM TOM. Ale tylko te z możliwościa zapakowania karty SD. Dobre mapy na Polskę i bardzo dobre na całą Europę. Co do map Polski na Tom Toma, to na jego korzyść przemawia bardzo duża ilośc tzw. punktów POI, czyli stacje benzynowe, bankomaty, radary itd. Inne mapy nie mają aż tak rozbudowanej tej opcji. Mam w sumie 3 nawigacje. Garmin, Akira na Mapa Map i Tom Toma ONE (najstarsza wersja) i najbardziej jestem zadowolony właśnie z tej ostatniej. I co najważniejsze, jeżeli idzie o Tom Toma, to spokojnie znajdziecie do niego największą ilość aktalizacji, a to u nas przy rozbudowie krajowych dróg jest rzeczą najważniejszą. Użuwanego starszego Tom Toma ONE znajdziecie na allegro w cenie ok 350 - 400 PLN. Często mają juz wgrane najnowsze mapy całej Europy. Więc moim zdaniem warto pokuśić się o TT.
Ja polecam urządzenia firmy MIO, szczególnie modele MOOV oraz C7xx.
Bardzo dobre! Sam planuje w najbliższych dniach zakupić model MOOV 360.
Przyciągnęła mnie do niego głównie nowa antena GPS SirFInstallFixII, dzięki której wytyczanie trasy, i znajdywanie satelit GPS trwa o wiele szybciej! I jest to potwierdzone, ponieważ czytałem na wielu forach i rzeczywiście trwa to nieco szybciej niż przy standardowej antenie.
Za tym modelem przemawia również spory wyświetlacz bo 4,3". A nie będę ukrywać, że na wyświetlaczu mi najbardziej zawsze zależy. Również procek i reszta "bebechów" jest jak najbardziej okey.
No i co dla mnie najważniejsze można wgrać na niego (zresztą jak na wszystkie MIO), AutoMapę, bo wg mnie jest to najlepsza mapa na Polskę. A na resztę Europy polecam MioMap, który również jest bardzo dobrą mapą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum