Wysłany: 2008-06-27, 20:43 montaż monitora w zagłówku
Może ktoś wie jak samodzielnie zamontować monitor w zagłówku. Nie chodzi mi o podłączenie - tylko o umieszczenie go w zagłówku. Czy to jest trudne? Od czego zacząć?
Podepnę się pod pytanie gdyż też bym był zainteresowany. Z tym że mnie interesuje montaż bezpośrednio w zagłówkach a nie na nich. Mocowanie paskami odpada ! Zapewne Majka, też by tak chciała ? Podjadę jutro do Media u nas i zapytam się ponieważ była ostatnio promocja na zestaw DVD + monitor+montaż gratis w zagłówki.
Majka podjedź na Wileńską 11 do Lancia Team i tam stoi do sprzedaży 166 która ma wbudowane monitory w zagłówki.Powiedz iż jesteś z Ti Amo łodzkiego klubu AR to może chłopaki Ci podpowiedzą.
_________________ A to już historia:
Alfa 155 2.0 TS 8V
Alfa 164 3.0 V6 24V Super
Trzeba chyba zacząć od wycięcie otworu w materiale zagłówka;) Widziałem tez na allegro gotowe zagłówki z wbudowanym monitorem.
Też o tym myślałem ale podejrzewam iż jakość tych monitorów może pozostawiać wiele do życzenia. Mnie poprostu jest szkoda oryginalnych zagłówków ze skóry. Jestem w trakcie rozpracowywania temat nowego mieszka od biegów i hamulca ręcznego. Chciałem je obszyć taką samą skórą jak na fotelach. Jeśli znajdę odpowiedni kolor i fakturę skóry to zapewne będę poszukiwał zagłówków oryginalnych zwykłych w materiale ( bo zapewne skórzanych nikt nie sprzeda ) i wtedy zdecyduję się na przystosowanie ich do monitorów.
Majka podjedź na Wileńską 11 do Lancia Team i tam stoi do sprzedaży 166 która ma wbudowane monitory w zagłówki.Powiedz iż jesteś z Ti Amo łodzkiego klubu AR to może chłopaki Ci podpowiedzą.
Dzięki. Ja pewnie podjadę na cały montaż. Chyba tego nie dźwignę, ale może komuś się przyda.
Rewelacja. Tylko kto pierwszy się odważy ? Muszę jutro obejrzeć koniecznie czy zagłówki obite materiałem są identyczne jak te ze skórki.
NOWE WIADOMOŚCI
Byłem dzisiaj w Media i mają nadakl tą promocję . Przy zakupie monitora LCD do montażu w zagłówku cała instalacja gratis tzn. robocizna . Prowadzą przewody w prętach, jeśli pręty są pełne to je wymieniają na takie w których można poprowadzić kable. Okablowanie doprowadzają do jednostki sterującej. Chyba że ją też zakupimy i również głośniki. Mogą sprowadzić dowolny wybrany model o ile jest on dostępny w Polsce. Przy kompletnym zakupie czyli :
- odtwarzacz DVD
- monitory,
- głośniki,
- okablowanie,
- konsola ps2,(opcjonalnie)
- tuner tv.(opcjonalnie)
można liczyć na spory rabat i dogadać się z osobą instalującą sprzęt co do montażu wygłuszenia za drobną opłatą.
Jeżeli chodzi o sprzęt to wybór nie był ogromny:
- 2 modele wyświetlaczy firmy Caliber -899 zł i 999zł z zagłówkiem ale tylko w czarnym kolorze - przy czym ten za 899 zł według sprzedawcy miał dużo lepsze parametry i można wypiąć go z zagłówka jak panel od radia.. Telewizorki po sprawdzeniu organoleptycznym wyglądały bardzo porządnie.
-kilka modeli odtw. DVD w rozmiarze 1 DIN- 1 strefowy od 900 zł,1100, 1300, z małymi 2,5''-3'' wyświetlaczami na panelu.
- jeden o rozmiarze 1 DIN - 2 strefowy ( czyli w głośnikach idzie np. radio a tył ma obraz z dvd lub konsoli z niezależnym dźwiękiem w słuchawkach) z małym wyświetlaczem prod. JVC 2349 zł
- jeden o rozmiarze 2 Din ( ale on do 156 nie podejdzie bez przebudowy konsoli tzn. chyba wcale nie podejdzie) 2400 zł
- kilka modeli o rozmiarze 1 Din z dużym wyświetlaczem chowanym wewnątrz odtwarzacza a to już były z wyższej półki cenowej od 3400 w górę .
W MediaMarkt w Toruniu jest już gotowy zagłówek z monitorem 7" za 899. Nie trzeba niszczyc oryginalnego. lepiej samemu sie nie zrobi bo jest naprawde ladnie obszyty czarna skórą.
Nie trzeba niszczyc oryginalnego. lepiej samemu sie nie zrobi bo jest naprawde ladnie obszyty czarna skórą.
No właśnie czarną -ten będzie pasował do czarnej w aucie a co z Tymi co maja inne kolory skóry jak ja np. . Nie znalazłem jeszcze takiego który byłby w kolorze jasno szarym i nie różnił się od koloru foteli.
Majka napisał/a:
Dzięki. Ja pewnie podjadę na cały montaż. Chyba tego nie dźwignę, ale może komuś się przyda.
Panie i panowie ja już kiedyś pisałem taki temat i sprawa ma się tak. Ja już mam LCD w zagłówku. Mam AR 156 jak niektórzy wiedzą. Instalację prowadziłem sam a wyświetlacz montował mi tapicer bo sam nie dałem rady.
Sprawa ma się tak że zagłówki w AR 156 nie mają w środku żadnego plastiku ani sklejki do której można by było przymocować kieszeń na wyświetlacz. Wymontowany zagłówek zaniosłem do tapicera 3 godziny i odebrałem jak nowy tylko już z ramką na LCD. On zgłówek rozebrał wstawił między prety wchodzące do fotela sklejkę do której przytwierdził ramkę na LCD. Sklejka oczywiście ukryta w zagłówku między prętami wchodzącymi w fotel. Wszystko zrobił mi tak że wygląda pięknie. Jak bardzo wam zależy na tym dzisiaj to za chwilę kopsnę się do samochodu i obfotografuję. LCD wygląda jak by był tam od zawsze
Wyświetlacz zabieram do domu zawsze bo to widać przez okno a ja parkuję przed blokiem. Więc opcja z wyciąganym LCD z ramki będzie na pewno wiele lepsza niż bez takiej możliwości.
Jak bardzo wam zależy na tym dzisiaj to za chwilę kopsnę się do samochodu i obfotografuję. LCD wygląda jak by był tam od zawsze
Jak byś mógł byłbym niezmiernie wdzięczny ( niekoniecznie dzisiaj ), a interesuje mnie przede wszystkim Producent i model monitora jaki masz u Siebie zamontowany.
A była by możliwość obejrzeć to na żywo w Gorlicach ? ( będę tam przejazdem w przyszły wtorek lub środę 22-23.07 około godziny 13-15 )
w Gorlicach nie do końca bo na co dzień jestem w Krakowie monitor to Caliber MCM 170 sprawuje sie super. Tylko kabel do tego jest za krótki aby można go była zamontować w zagłówku dlatego też ja musiałem robić małe sztukowanie bo monitor jest na wtyk 7 pinów który nie dostaniesz nigdzie. Jedynym importerem na Polskę jest firma ze Śląska (nazwy nie pamiętam) podadzą wam w Media Markt jaka to firma i tylko u nich można kupić oryginalny taki kabel oczywiście dłuższy niż seria ale też cenę odpowiednia ma(nie wiem jaka ale wysoką). W Gorlicach jestem tylko na weekend i to na ten później wyjeżdżam na wakacje na 2 tygodnie.
Ale mogę Ci zrobić dokładne foty jak to jest u mnie zrobione. Bo sam wyświetlacz działa tak samo jak w media na wystawie jak by ktoś chciał mogę zrobić foty tego jak ja mam instalację puszczoną (tunel środkowy) w fotelu do góry i dziurą na szyny zagłówka do góry
jutro wstawie foty z resztą instrukcji
bo wyciągnięcie zagłówka to też nie lada wyczyn
w Gorlicach nie do końca bo na co dzień jestem w Krakowie monitor to Caliber MCM 170 sprawuje sie super. Tylko kabel do tego jest za krótki aby można go była zamontować w zagłówku dlatego też ja musiałem robić małe sztukowanie bo monitor jest na wtyk 7 pinów który nie dostaniesz nigdzie. Jedynym importerem na Polskę jest firma ze Śląska (nazwy nie pamiętam) podadzą wam w Media Markt jaka to firma i tylko u nich można kupić oryginalny taki kabel oczywiście dłuższy niż seria ale też cenę odpowiednia ma(nie wiem jaka ale wysoką). W Gorlicach jestem tylko na weekend i to na ten później wyjeżdżam na wakacje na 2 tygodnie.
Ale mogę Ci zrobić dokładne foty jak to jest u mnie zrobione. Bo sam wyświetlacz działa tak samo jak w media na wystawie jak by ktoś chciał mogę zrobić foty tego jak ja mam instalację puszczoną (tunel środkowy) w fotelu do góry i dziurą na szyny zagłówka do góry
jutro wstawie foty z resztą instrukcji
bo wyciągnięcie zagłówka to też nie lada wyczyn
tak właśnie SoniaDraga oni maja swoją www i można tam kontakt złapać i zadzwonić do handlowców i zamówić bez stresu wszystkie akcesoria do ich multimediów do samochodu
Bardzo fajny jest ten zagłówek Calibra. Moje siedzenia są z ciemnego materiału i myślę że pasowały by te zagłówki. Tylko gdzie włożyc odtwarzacz DVD? I tu sie zaczyna zabawa:)
Przerabiałam wariant z zagłówkami - ale potrzebuję jasne i takich jak na lekarstwo. Byłam w Lancia Team, ale oni mają zamontowane zagłówki dla własnych potrzeb. Sama się nie podejmę - zniszczę zagłówek jak nic. Znalazłam gościa, który mi to zrobi, ale jeszcze szukam monitora LCD, nie mogę się zdecydować. Chce zamontować jeden - tylko dla mojej 4-latki. Rozważałam też wariant monitora LCD mocowanego przy suficie (można wtedy monitor obracać), ale nie wiem jak to będzie wyglądało i czy potrzebny mi taki duży monitor, no i trzeba ruszać tapicerkę sufitową. Może ktoś ma takie?
Poza tym chce wsadzić takie radio (nie ma wtedy problemu z odtwarzaczem) - http://www.pixmania.com/p...dio-samoc.html. A to wymaga lekkiej przeróbki wnetrza - musze wywalić dwie szufladki - niby znalazłam kogoś kto sie podejmie, ale pozostaje też aspekt finansowy. Na razie zbieram kasę. Nie wiem jednak czy wczesniej nie zmienie mojej alfy na inną, więc jestem w zawieszeniu.
Nie wiem jednak czy wczesniej nie zmienie mojej alfy na inną, więc jestem w zawieszeniu.
Majka moja rada
kup radio JVC DV 6202 i ono działa z LCD ma DVD i w ogóle ja jestem z niego zadowolony:D
monitor do sufitu bym odpuścił cena kolosalna za w miarę ok model a do tego ja bym się bał że mi podsufitka spadnie nie wiem jak to jest zamocowane w samochodach jak nowa croma w full wersji
poza tym to zagłówki można zawsze zabrać i takie zwykłe radio też przy sprzedaży samochodu a po tym jak się już zrobi dziury i większe przeróbki to jest gorzej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum