Mierzył ;-)
http://digit.hdtv.pl/alfa/?show=gpsfun
Żeby było jak najdokładniej, trzeba unikać drzew i wiaduktów.
A przy analizie wyników nauczyć się odrzucać te nieprawidłowe.
No i zwracać uwagę na warunki w jakich dokonywane są pomiary, u mnie wystarczyło niewielkie, prawie niewidoczne gołym okiem, nachylenie terenu, żeby pojawiły się wyniki lekko poniżej 8s.
Log to najzwyczajniej zrzut do pliku, tego co wysyla odbiornik GPS - tu używam GPSDasha.
Dalej, już na komputerze przepuszczamy przez oakCalc-a, który z zapisu śladu robi nam coś takiego:
[...]
Acceleration Run 5
Speed: 0-50 km/h in 2.92 seconds at 28.20 meters.
Speed: 0-100 km/h in 9.44 seconds at 178.36 meters.
Distance: 0-400 m : 16.42 @ 121.27 km/h.
50-100 km/h 6.52 seconds.
Więc start-meta jest jakby automatyczny i nie uwzględnia czasu reakcji kierowcy na sygnał do startu.
A ja co się namęczyłem, żeby Selespeedem uzyskać obiecywany przez producenta wynik 8,6s do setki. Nie dalo się i koniec! Nie polecam tej skrzyni, jeśli komuś zależy na szybkim wyrywaniu do przodu.
Brak sprzęgła to zło! A przy ręcznej skrzyni wcale nie praktykuje ruszania z 6k obr./min, co czasem widzimy w temacie pt. "KILLS" (bez komentarza).
A przy ręcznej skrzyni wcale nie praktykuje ruszania z 6k obr./min
To w ogole da sie ruszyc z 6k? To chyba prawie to samo co ruszanie z 2, bo zaraz trzeba wbic wyzszy bieg, chociaz przyznal ze ruszac z 6k nigdy nie probowalem...
Digit z jakich obrotow Ty startowales?
To w ogole da sie ruszyc z 6k? :) To chyba prawie to samo co ruszanie z 2, bo zaraz trzeba wbic wyzszy bieg, chociaz przyznal ze ruszac z 6k nigdy nie probowalem...
Digit z jakich obrotow Ty startowales? :)
Z 6k obrotów całą moc mielą na sprzęgle i oponach.
Ogólnie trzeba sie wczuć w auto, w przypadku TS-a i chyba sporej ilości silników 16v warto ominąć dół, który jest zmulony. Proponuję w okolicach 3000 obr./min.
no to bylem na pomiarze osiagow...
nie wiem tylko dlaczego w logach maksymalna predksoc jaka osiagnalem to 80 pare km/h. na wyswietlaczu pokazuje spdMax 137,8 km/h a w plikach ze niby wystartowalem osiagnalem 87, zaczalem zwalniac i jechalem 40-50. a ja zrobilem 3 pomiary - 3 razy stawalem w miejscu i hamowalem troche powyzej setki:)
Creating Time/Speed/Location Report... Done.
Creating Acceleration Reports...
Acceleration Run 1
Acceleration Run 2
Acceleration Run 3
Acceleration Run 4
Speed: 0-50 km/h in 5.87 seconds at 68.18 meters.
Distance: 0-400 m : 19.55 @ 68.66 km/h.
Speed: 0-50 km/h in 31.71 seconds at 520.73 meters.
Speed: 0-50 km/h in 57.98 seconds at 818.24 meters.
Done.
moze moj gpsdash nie zarejestrowal sie poprawnie? jakiej wersji uzywales? ja mam WiMobi.GPSdash2.NET.v2.58.ARM. - moze nie dziala prawidlowo?
porownywalem jeszcze parametry accMax i accMin - sporo odstaja wzgledem Twoich wynikow... pierwszy to 8,4 m/s2 a drugi -4,0
ps
naprawde moja alfa jedzie wiecej niz 87 i mysle, ze ma mniej do 50 km/h niz 6 sek
co moze byc nietak?
edit
widze, ze wersje gpsdash masz identyczna... tez co jakis czas wyskakuje Ci okienko, ze limit czasowy wersji shareware zostal przekroczony?
w about jest napisane, ze niby zarejestrowany...
moze moj gpsdash nie zarejestrowal sie poprawnie? :P jakiej wersji uzywales? ja mam WiMobi.GPSdash2.NET.v2.58.ARM. - moze nie dziala prawidlowo?
porownywalem jeszcze parametry accMax i accMin - sporo odstaja wzgledem Twoich wynikow... pierwszy to 8,4 m/s2 a drugi -4,0
Nie masz jakiegos programowego rozdzielacza sygnału GPS, taki co to niby pozwala na korzystanie z kilku programów na raz?
Mialem kiedyś testowo wrzucone coś takiego i w podobny sposób zepsuło mi pomiar.
Zbyt wysoka wartość przyspieszenia accMax sugeruje, że informacje zawarte w logu są niedokładne i pewnie zbyt rzadkie, żeby wykonać z nich jakieś sensowne obliczenia.
A jaki odbiornik GPS?
Tuti napisał/a:
widze, ze wersje gpsdash masz identyczna... tez co jakis czas wyskakuje Ci okienko, ze limit czasowy wersji shareware zostal przekroczony?
w about jest napisane, ze niby zarejestrowany...
Nie masz jakiegos programowego rozdzielacza sygnału GPS, taki co to niby pozwala na korzystanie z kilku programów na raz?
Mialem kiedyś testowo wrzucone coś takiego i w podobny sposób zepsuło mi pomiar.
Nic mi o tym nie wiadomo
Odbiornik NMEA wbudowany w acera n35...
Wlasnie mialem problemy - raz na jakis czas zrywalo sygnal, moze tu jest przyczyna... Sprobuje jeszcze dzisiaj z innym programem.
Ile miales satelit przy swoim pomiarze? Bo u mnie tylko 3-4 widac
Dzisiaj sie wybralem, lekko wilgotna droga, bo padalo... Wiec ciezko bylo plynnie ruszyc.
Teren nierowny jak sie da - przez caly pas startowy sa ze 3 gorki, ktore widac golym okiem, a do tego nierownosci nawierzchni. Nie wiem czy startowalem z gorki czy z dolu gorki
Satelit w uzyciu: 6 a na widoku bylo 9 - cokolwiek to znaczy
Najlepszy pomiar
Kod:
Acceleration Run 4
Speed: 0-50 km/h in 0.40 seconds at 11.73 meters.
Speed: 0-100 km/h in 0.94 seconds at 27.81 meters.
Distance: 0-400 m : 13.03 @ 118.56 km/h.
Speed: 0-100 km/h in 606.11 seconds at 513048.72 meters.
50-100 km/h 0.55 seconds.
nie wiem w jaki sposob cos takiego wyszlo
potem najlepsze wyniki to:
Kod:
Acceleration Run 10
Speed: 0-50 km/h in 4.78 seconds at 67.33 meters.
Speed: 0-100 km/h in 10.44 seconds at 222.54 meters.
Distance: 0-400 m : 15.18 @ 128.42 km/h.
50-100 km/h 5.66 seconds.
Kod:
Acceleration Run 12
Speed: 0-50 km/h in 3.45 seconds at 41.72 meters.
Speed: 0-100 km/h in 8.60 seconds at 171.07 meters.
Distance: 0-400 m : 15.24 @ 132.75 km/h.
50-100 km/h 5.15 seconds.
Kod:
Acceleration Run 15
Speed: 0-50 km/h in 3.36 seconds at 41.31 meters.
Speed: 0-100 km/h in 8.47 seconds at 187.48 meters.
Distance: 0-400 m : 14.63 @ 130.17 km/h.
50-100 km/h 5.11 seconds.
Kod:
Acceleration Run 16
Speed: 0-50 km/h in 3.58 seconds at 49.17 meters.
Speed: 0-100 km/h in 8.71 seconds at 205.81 meters.
Distance: 0-400 m : 14.88 @ 128.30 km/h.
50-100 km/h 5.14 seconds.
Done.
Seryjnie 9 sekund, myslalem ze bedzie ponizej serii, bo nawierzchnia wilgotna i nierowna. Myslalem tez, ze moje starty nei byly najlepsze... Albo neidokladnosc GPS moze byc tak wielka, albo tak sie skladalo ze startowalem z gorek... W kazdym razie fajnie mozna sie pobawic GPSem i potrenowac sprint
Jak bedzie sucho to pojade jeszcze raz - moze uda sie wykrecic ponizej 8 sek?
edit
Przeanalizowalem jeszcze start 15 i jest cos takiego:
Katalogi podaja ze 145 1.8 TS wazy 1175 KG - nie wiem jaka opcja, nie wiem cyz z paliwem i reszta plynow.
Jak sie pomnozy pogrubiona wartosc przez 1200 KG - chociaz ja 25 KG tez nie waze to wychodzi dokladnie: 157,0092 KM
A to raczej niemozliwe
edit 2
Digit do czego sluzy opcja zerolimit? Jesli moj GPS pokazuje kiedy mam 0 km/h to nie musze go uzywac? Bo wtedy wyniki sa troszke inne - takich jakich sie spodziewalem
Kod:
Acceleration Run 8
Speed: 0-100 km/h in 10.60 seconds at 177.30 meters.
Dzisiaj sie wybralem, lekko wilgotna droga, bo padalo... Wiec ciezko bylo plynnie ruszyc.
Teren nierowny jak sie da - przez caly pas startowy sa ze 3 gorki, ktore widac golym okiem, a do tego nierownosci nawierzchni. Nie wiem czy startowalem z gorki czy z dolu gorki :)
Satelit w uzyciu: 6 a na widoku bylo 9 - cokolwiek to znaczy :)
Jeśli to takie chropowate płyty, jakie zazwyczaj widzimy na lotniskach, to raczej
nie ma sie co martwic o wpływ przyczepności na starty.
Tuti napisał/a:
Najlepszy pomiar
Kod:
Acceleration Run 4
Speed: 0-50 km/h in 0.40 seconds at 11.73 meters.
Speed: 0-100 km/h in 0.94 seconds at 27.81 meters.
Distance: 0-400 m : 13.03 @ 118.56 km/h.
Speed: 0-100 km/h in 606.11 seconds at 513048.72 meters.
50-100 km/h 0.55 seconds.
nie wiem w jaki sposob cos takiego wyszlo :)
No takich kwiatków to nie miewałem. GPS na Sirf Star III to jest to :-)
Tuti napisał/a:
Seryjnie 9 sekund, myslalem ze bedzie ponizej serii, bo nawierzchnia wilgotna i nierowna. Myslalem tez, ze moje starty nei byly najlepsze... Albo neidokladnosc GPS moze byc tak wielka, albo tak sie skladalo ze startowalem z gorek... W kazdym razie fajnie mozna sie pobawic GPSem i potrenowac sprint :)
Jak bedzie sucho to pojade jeszcze raz - moze uda sie wykrecic ponizej 8 sek? :mrgreen:
Mogło być z górki, te czasy 0-400m tak mi wygladają.
Tuti napisał/a:
edit 2
Digit do czego sluzy opcja zerolimit? Jesli moj GPS pokazuje kiedy mam 0 km/h to nie musze go uzywac? Bo wtedy wyniki sa troszke inne - takich jakich sie spodziewalem :)
Kod:
Acceleration Run 8
Speed: 0-100 km/h in 10.60 seconds at 177.30 meters.
to najlepszy :D
Jak GPSDash czy cos innego pokazuje 0 km/h, to wcale nie jest kompletne 0 :-)
"Skalibrowaliśmy" to tak z kumplem na dwóch pierwszych autach (AR156 i Citroen Xsara).
Od tamtej pory zmierzylem tak Tipo i AR155, i jest dobrze.
"Skalibrowaliśmy" to tak z kumplem na dwóch pierwszych autach (AR156 i Citroen Xsara).
Od tamtej pory zmierzylem tak Tipo i AR155, i jest dobrze
Ale to jest zalezne chyba od samego odbiornika?
Bo odbiornik mamy inny, wiec u mnie moga byc inne wartosci przy postoju...
Mierzylem BeelineGPS, pokazuje predkosc w mph z dwoma zerami po przecinku...
W jaki sposob to wykalibrowaliscie? "Podciagajac" wyniki pod serie?
Na pasie startowym byl wylany asfalt - to nie takie zwykle plyty jak za hitlera, ale wiem gdzie jest taki pas i musze tam pojechac I byly zwykle nierownosci - takie jak na drogach, wglebienia, koleiny i co dusza zapragnie
Ogolnie mysle, ze jestem w stanie wykrecic lepsze czasy - dlatego wynik mnie dziwi, bo jakby bylo sucho i mialbym wiecej czucia na sprzegle to mysle, ze bylo by duzo mniej...
A czy to mozliwe, zeby 10 letnim aucie, w ktorym cos chodzi jak traktor, na nierownej drodze wyniki wychodzily o sekunde lepsze niz w serii?
Od tamtej pory zmierzylem tak Tipo i AR155, i jest dobrze
Ale to jest zalezne chyba od samego odbiornika?
Bo odbiornik mamy inny, wiec u mnie moga byc inne wartosci przy postoju...
Mierzylem BeelineGPS, pokazuje predkosc w mph z dwoma zerami po przecinku...
W jaki sposob to wykalibrowaliscie? "Podciagajac" wyniki pod serie?
Przypomnę tylko, że 156 nie osiągneła seryjnego czasu :)
Xsara zdaje się, że wtedy też nie, ale kolega kiedyś się wybrał na upalanie sprzęgła
i wynik poprawił ;-)
Ja np. celowo paprałem starty i patrzyłem na efekty
Tuti napisał/a:
quot;]
Na pasie startowym byl wylany asfalt - to nie takie zwykle plyty jak za hitlera, ale wiem gdzie jest taki pas i musze tam pojechac :) I byly zwykle nierownosci - takie jak na drogach, wglebienia, koleiny i co dusza zapragnie :)
Ogolnie mysle, ze jestem w stanie wykrecic lepsze czasy - dlatego wynik mnie dziwi, bo jakby bylo sucho i mialbym wiecej czucia na sprzegle to mysle, ze bylo by duzo mniej...
A czy to mozliwe, zeby 10 letnim aucie, w ktorym cos chodzi jak traktor, na nierownej drodze wyniki wychodzily o sekunde lepsze niz w serii?
Co nie znaczy, że moc opadła. No ale to Ty tam byłeś i trenowałeś :-P
Na mój gust albo odbiornik zachowuje się inaczej, albo była górka.
To i ja chyba wezme xsare mamy i tez potestuje. Auto ma 10kkm przebiegu, wiec duzo z mocy nie powinno stracic.
Tylko czemu tam nie ma obrotomierza? ;/ Beda problemy... Na razie wiem ze odciecie na 2 biegu jest dopiero przy 100 km/h
Napisalem do autora w sprawie parametry "zerolimit" i odpisal mi:
Cytat:
Hello!
Thank you for your comments
To get the zero-limit parameter value you should check in the generated
files in the 'speed' column. If some of the values are 0.00 you don't
need to set zerolimit. But if some values are "0.5" or "1.2" or
something, you should set -zerolimit to that value or a little bit higher.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum