Ten film powinien być pokazywany we wszystkich szkołach nauki jazdy.
Zmusza do myślenia
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
no jak ja to zobaczyłem mnie lekko zszokował... dlatego zapodałem tutaj aby inni też zobaczyli. Wg. mnie to więcej pożytku by było jak by takie filmy pokazywali na kursach niż uczyli "ekodrajwingu" 50km/h na 5 biegu...
ale wracając do filmu to naprawdę bardzo dobra robota...
ale osobiście nie zgadzam się z faktem pokazywaniem go w naukach jazdy bo to by była głupota i debilizm
zgodzę się z Kosiarem, dużo ludzi zaczęłoby jeździć w ślimaczym tępię albo wcale a tu nie o to chodzi.. Ale film daje do myślenia, zwłaszcza pierwszy...
ale osobiście nie zgadzam się z faktem pokazywaniem go w naukach jazdy bo to by była głupota i debilizm
Mogę prosić o uzasadnienie szczególnie tej głupoty i debilizmu
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
zgodzę się z Kosiarem, dużo ludzi zaczęłoby jeździć w ślimaczym tępię albo wcale a tu nie o to chodzi...
za to "ekodrajwing" to nie jest debilizm i głupota? powinni uczyć jeździć ale uświadomić ludzi co grozi jak się jest bezmyślnym... i to właśnie takimi filmami
jestem w szoku...choc nie powinnam bo takie rzeczy sie poprostu dzieja...zawsze jednak wydaje sie ze jestesmy ponad tym...nas to nie dosiegnie, to bzdura...chwila nieuwagi nasza czy kogos innego...nas rowniez to moze spotkac choc nie do konca zdajemy sobie z tego sprawe...cos potwornego, nie chce nawet myslec co bym zrobila bedac po jednej ze stron...ofiara czy sprawca...chron nas Boze zeby sie o tym nie przekonac
_________________ bija22 i Alfa156 V6
są powody do mrruczenia
Trzeba uważać bo każdego to może spotkać. Chwila nieuwagi i można się znaleźć pod tirem albo zabrać kogoś na maskę.
Co do pasów to jestem innego zdania. Każdy je powinien zapinać albo nie zapinać na własną odpowiedzialność.
Gdyby tak było ja bym napewno nie zapinał bo wolę np. wylecieć z auta przez szybę niż zostać w nim i się spalić albo zostać zagnieciony.
Co do pasów to jestem innego zdania. Każdy je powinien zapinać albo nie zapinać na własną odpowiedzialność.
Gdyby tak było ja bym napewno nie zapinał bo wolę np. wylecieć z auta przez szybę niż zostać w nim i się spalić albo zostać zagnieciony
Albo zabic kilku współpasażerów jak ten kolo na filmiku..
2 miesiace temu mnie samej zdarzyly sie se sytuacje podbramkowe - na codzien jezdze w pracy seinectusem, ktory docisniety do deski przez 5 min poleci maks 145. Lecz rzecz w tym, ze jade sobie spokojnie - moze 110 gora, pada desz, jest slisko. Podjezdzam pod wzniesienie - oczywiscie zero widocznosci co jest przede mna. Droga jak wiekszosc polskich waska bez szerokiego pobocza. Nagle na szczycie patrze - i szok - umarlam. Facet pruje jak wsciekly na trzeciego wyprzedzajac z 5 aut na raz - wprost na mnie. Bylam pewna, ze jak zobaczy kogosc z przeciwka to zahamuje i schowa sie. A on nic zero reakcji - jedynie gazu dodal Praktycznie zero czasu do namyslu. Jedynie szybka decyzja - maks hamowanie na asfalcie i fik w row. Udalo sie - nic mi sie nie stalo, ziemia w rowie miekka - bo mokra, na szczescie nie bylo drzew, urwiska. Nawet auto nie zarysowane.
Wyobrazcie sobie ze koles nawet nie zawrocil, zawrocili swiadkowie - pomogli wyciagnac auto z rowu, dali nr rejestracyjne szalenca - bo jak go inaczej nazwac?
POLICJA ODMOWILA PRZYJAZDU BO NIE BYLO SZKOD NA RZECZACH I LUDZIACH
Tydzien pozniej, inne miejsce - ta sama akcja.....
Normalnie teraz mam jakis psychodramat i fobie - jadac pod gorke mam ochote zahamowac i schowac sie do rowu....
Czy juz nie ma swietych rzeczy typu: podwojna ciagla, ciagla, zakret, gorka, teren zabudowany, zakaz wyprzedzania, krzyzowka???
Jak ktos sie chce zabic to bardzo prosze..... Czy ja nie mam prawa zyc? Jezdzic, nie bojac sie podjechac pod gorke, bo co tam znowu moze mi wyjechac?
_________________ P I E K I E L N I C A
Ostatnio zmieniony przez RUDA 2008-06-25, 20:39, w całości zmieniany 1 raz
Przyglądam się tej dyskusji od wczoraj i moje wnioski:
1.
Kosiar napisał/a:
że takie rzeczy są zbyt drastyczne na nauce jazdy ludzie mają się nauczyć jeździć a nie tracić czas na jakieś filmy
Drastyczne to można znaleźć zdjęcia w internecie ofiar wypadków i uważam że je również powinni pokazywać a pytanie pozoztaje tylko czy na lekcjach jazdy czy być może już w szkołach średnich np. na lekcjach wychowawczych poświęconych bezpieczeństwu i zachowaniu na drogach . U nas nie uczą ludzi jeździć tylko zdawać egzaminy. Życie szybko weryfikuje umiejętności.
2. Prawie każdy świeżo upieczony kierowca ( który nie ma benzyny zamiast krwi) najmniej zwraca uwagę na sytuację na drodze, a najczęściej koncentruje się na końcu maski prowadzonego auta, zaglądaniu non-stop we wsteczne lusterko, czy spoglądaniu na drążek zmiany biegów itp.
3.Brak totalnej wyobraźni młodych kierowców !!!! młodym trzeba obrazować , ilustrować , imaginować jak kto woli a w związku z tym patrz punkt 1.
4. Należy bezwzględnie i dotkliwie karać za
RUDA napisał/a:
Czy juz nie ma swietych rzeczy typu: podwojna ciagla, ciagla, zakret, gorka, teren zabudowany, zakaz wyprzedzania, krzyzowka???
i temu podobne karygodne naruszenia przepisów o ruchu drogowym. Jazda po pijanemu (pod wpływem alkoholu) powinna być traktowana jako próba zabójstwa z użyciem niebezpiecznego narzędzia, a sprawców wypadków pod wpływem alkoholu powinno traktować się jako zwykłych morderców.
5. Niestety z powodu braku jakiejkolwiek kultury jazdy na polskich drogach zmuszeni jesteśmy często a może przede wszystkim myśleć za innych jej użytkowników - czym ja osobiście jestem już strasznie zmęczony.
Nie będę już dłużej przynudzał , pozdrawiam i bezpiecznej jazdy życzę wszystkim
2. Prawie każdy świeżo upieczony kierowca ( który nie ma benzyny zamiast krwi) najmniej zwraca uwagę na sytuację na drodze, a najczęściej koncentruje się na końcu maski prowadzonego auta, zaglądaniu non-stop we wsteczne lusterko, czy spoglądaniu na drążek zmiany biegów itp.
szczera prawda.
Superjahu007 napisał/a:
U nas nie uczą ludzi jeździć tylko zdawać egzaminy. Życie szybko weryfikuje umiejętności.
to takze :/
Zyjemy w kraju jakim zyjemy i kazdy patrzy na egzaminie zeby swoje odbebnic i kase zawinac a nie zeby naprawde nauczyc..
Moi drodzy. Zaraz po obejrzeniu tego filmu wpadlam na pomysl i zrealizowalam juz ze swojej strony - wszystkim swoim znajomym na gg i skype wyslalam :
hej http://patrz.pl/filmy/kierowco-nie-badz-bezmyslny/ podaj podaj dalej wszystkim ktorych masz na liscie, zebysmy wszyscy codziennie mogli wrocic spokojnie do domu, a dzieci ze szkoly. To jest akcja ogolnopolska"
U mnie odzew i komentarze co do filmu wlasciwe i na poziomie.
Mysle ze nas alfistow cechuje wysoka kultura jazdy, umiejetnosci oraz wyobraznia - dajmy innym wskazowke i przyklad, co sie moze stac z nimi, ich dziecmi, bliskimi.... Zrobmy z tego akcje ogolmopolska.
Co sadzicie aby ten watek przeniesc do dzialu ogolnie o alfach - wiecej ogladalnosci - wieksza swiadomosc.
_________________ P I E K I E L N I C A
hej http://patrz.pl/filmy/kierowco-nie-badz-bezmyslny/ podaj podaj dalej wszystkim ktorych masz na liscie, zebysmy wszyscy codziennie mogli wrocic spokojnie do domu, a dzieci ze szkoly. To jest akcja ogolnopolska"
Bomba , ja już wczoraj dodałem w opis skype i gadu-gadu. Chociaż osobiście nie przepadam za tego typu "łańcuszkami" to tu idea jest szczytna . Popieram pomysł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum