Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
KIEROWCO!!! NIE BąDź BEZMYśLNY
Autor Wiadomość
Tuti 
Romeo

Model: Inny
Silnik: 250 cm3
Rocznik: 1988
Wysłany: 2008-06-26, 22:38   

kazdy jest inny. jeden jak zda prawko to mysli ze tylko frajerzy jezdza 90, inni jak przejada milion km mysla ze jak nic nie nabroili przez taki dlugi dystans to juz nie nabroja. bezmyslnosc to ludzka cecha, takze ludzie wzgeldnie starszych.

znam kierowce ktory ma 74 lata, byl duzym fiatem w paryzu, od zawsze zwiazany z kierownica, a jezdzi bardziej bezmyslnie niz nawet ja. w nocy nie zwraca uwagi na czerwone swiatlo, zawraca na drodze wojewodzkiej (teren niezabudowany), przelatuje przez tory 170, po miejscowosci w ktorej mieszka 10 tys mieszkancow lata sobie po 120, w zime lata przy prodkosci 80 km/h bokami... z laweta na haku :lol: :lol: dlugo mozna by wymieniac co jeszcze ten pan wyczynia... ile dokladnie dzwonow przezyl nie wie nikt. nawet swojemu synowi opla skasowal i wyslal go do szpitala :mrgreen:

nie da sie zaszufladkowac ludzi, nie kazdy malolat pali gume i nie kazdy kto zrobil milion kilometrow ma wyboraznie. rzadza adrenaliny jest uwarunkowana genetyka i tym jak traktowala nas mama :)

Sprzedam części do AR 145 1.8 TS

rekwir 
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 1,8 TS 8v
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-06-26, 22:42   

przedewszystkim nigdy nie powiem ze jestem dobrym kierowca ani ze jezdze bezpiecznie gdyz to nie jest opinia obiektywna, trzeba zachowac pewiem dystans do swoich umiejetnosci, lepiej niedocenic niz przecenic

as 
Romeo

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1,4 Boxer
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-06-26, 22:53   

rekwir napisał/a:
przedewszystkim nigdy nie powiem ze jestem dobrym kierowca ani ze jezdze bezpiecznie gdyz to nie jest opinia obiektywna, trzeba zachowac pewiem dystans do swoich umiejetnosci, lepiej niedocenic niz przecenic

Dokladnie to samo mógłbym powiedzieć o sobie :|

Jeśli chodzi o mnie staram się jeździć wg przepisów, ale niejednokrotnie jest to nie możliwe. Jadąc 50 km/h byłem niemal, że linczowany na drodze (trąbienie, mruganie długimi i prostowanie środkowego palca). Nie jestem zwolennikiem szybkiej jazdy i nie mam nic do osób, które jadą szybko (ale z umiarem) kulturalnie mnie wyprzedzą i znikają z pola widzenia, ale czasami zastanawiam sie co robić, gdy jadę prawie 70 km/h (tam gdzie można 50 km/h) a 2-3 metry za mną siedzi mi na zderzaku TIR, albo inny debil, któremu gdy ledwie mnie wyprzedzi przypomina się nagle, że skręca w lewo i hamuje na pysk - nic tylko jechać za nim i wyklepać pacjenta :twisted:

Jestem jak najbardziej za surowym karaniem bezmózgowców, którzy łamiąc wszystkie przepisy jakie się tylko da narażają innych na niebezpieczeństwo. Niestety nasza policja nie zwraca na to uwagi, bo lepiej jest stanąć gdzieś przy drodze z suszarką i zatrzymać np. takiego "pirata drogowego", jak ja, który na prostej, pustej drodze zaszalał i jedzie 65-70 km/h zamiast 50 km/h. Jest to dla mnie bardzo przykre i przygnębiające :(((

rekwir 
Maniak resoraków

Wysłany: 2008-06-26, 22:59   

polska policja = suszarka przy wylocie z miasta albo w srodku nocy na zadupiu na dlugiej prostejj zamiast przy szkole

Alfamaniak156 
Romeo
technik mechanik

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.0 TS 155KM
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-06-27, 12:01   

Apropos bezmyslności to zobaczcie tego idiotę...

http://www.widelec.pl/wid...?op=1#skomentuj

Mozna poszaleć ale kurrr... bez przesadyzmu, jakby mu ktos zmienił pas to by go zmiótł i nawet by nie poczuł jak umiera...

Maskara :evil:

Alfa Romeo 33 1,4 IE boxer 90 KM - było
Alfa Romeo 156 2.0TS 155 KM - jest:)
Ostatnio zmieniony przez Alfamaniak156 2008-06-27, 12:06, w całości zmieniany 1 raz  

bija22 
Alfa i Omega
meraviglioso

Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-06-27, 18:27   

http://i.frazpc.pl/pliki/...47159004540.jpg
http://img88.exs.cx/img88/7537/10031.jpg
http://img.interia.pl/mot...eja_2358959.jpg ostatnia fotka z wypadku Macka Zientarskiego...mowic o wypadkach w tv to jedno a tu to inna bajka...

Mr_Bungle 
Maniak resoraków

Silnik: 1.8 TS
Rocznik: 2002
Wysłany: 2008-06-27, 19:08   

To spróbuję troszeczkę zostać adwokatem diabla i trochę namieszam.

Zwróciłem uwagę na to, że jeśli ktoś napisze gdziekolwiek, że ma prawo jazdy od roku i czuje się pewnie za kółkiem to od razu wszyscy chcą mu to wypersfadować. Ale jeśli kierowcy, nawet młodzi, nie mieliby się czuć pewnie w samochodzie to jak mają jeździć bezpiecznie? Pewność siebie jest moim zdaniem bardzo ważna. Ale pewność siebie wynika z tego, co o sobie wiemy. Więc tego, na ile się sprawdziliśmy.

Ja się staram jeździć w równym tempie, co inni użytkownicy dróg. Jedyne miejsce, którym zasuwam jest autostrada, gdy widzę, że nie ma szans, że jakieś zwierze, czy coś mi wyskoczy i pogoda jest dobra. Może to brak wyobraźni, ale nie rozumiem, dlaczego jazda 180 km/h autostradą na Wrocław za Gliwicami ma być niebezpiecznie. W Niemczech ludzie się nie zabijają, mimo, że nie ma tam ograniczeń. Oczywiście jak widzę okoliczności, któe wskazują na prawdopodobieństwo wystąpienia sytuacji niebezpiecznej (np. jadący przede mną prawym pasem kierowca zbliża się do TIR'a) to zwalniam i zachowuję to, co szumnie nazywa się szczególną ostrożnością.

Tak, mam punkty karne. 9 sztuk. Dwa mandaty dostałem: jeden za wjechanie za zakaz ruchu (głupie, ale kara sprawiedliwa. Nie znałem miasta, przejechałem przez rynek z rozsądną prędkością, ale mandat musi być.) Drugi był za prędkość. Jechałem dokładnie 21 km/h za szybko i zrobiono mi zdjęcie. To był pierwszy dzień, jak miałem Alfę i zagapiłem się zapominając, że prędkościomierz zaczyna się od godziny 6 a i Alfa przyśpiesza szybciej niż Fabia Combi 1.4 ;) Mandat również zasłużony). Kierowcą jestem raczej średnim, często bezmyślnym. Nie umiem wyjść z poślizgu, w złych momentach zmieniam biegi, ale jeżdżę bardzo dużo jak na nastolatka (jeszcze), więc myślę, że się w końcu nauczę. Chciałbym się wybrać kiedyś na jakiś tor, ale Poznań jest za daleko. Gdzie na śląsku za małe pieniądze można poszaleć i czegoś się nauczyć?

AR_33 
Romeo

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1991
Wysłany: 2008-06-27, 19:34   

Mr_Bungle napisał/a:
Gdzie na śląsku za małe pieniądze można poszaleć i czegoś się nauczyć?

30 sierpnia na lotnisku Rudniki pod Częstochową :)
Możesz sprawdzić się na 1/4 mili
Pojeżdzić sportowo na czas po wyznaczonym torze
Poćwiczyć jazdę na trolejach (symulacja poślizgów)

Tutaj możesz przeczytać o imprezie i zapisać się:

http://zlot2008.alfaholicy.net/
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA

Superjahu007 
Pirat drogowy
bez punktów karnych

Silnik: 2,5 v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-06-27, 19:48   

Tuti napisał/a:
kazdy jest inny. jeden jak zda prawko to mysli ze tylko frajerzy jezdza 90, inni jak przejada milion km mysla ze jak nic nie nabroili przez taki dlugi dystans to juz nie nabroja. bezmyslnosc to ludzka cecha, takze ludzie wzgeldnie starszych.

Co do miliona to wiem że do mnie ale od razu prosto w oczy że starszy, tak od razu najlepiej na emeryture.
A na poważnie ja również nie napisałem że niczego nie zbroiłem, staram się po prostu jeździć bezpiecznie. Wracając do początku naszej dyskusji nadal twierdzę iż tego rodzaju filmy powinny być pokazywane uczącym się poruszać po naszych drogach.

RUDA 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 147
Silnik: JTD
Wysłany: 2008-06-27, 21:32   

Jak wam idzie akcja - podaj dalej filmik na gg i skype badz innych komunikatorach?

Dzis mile zaskoczenie - dostalam film z powrotem od osoby ktora nie bardzo kojarze - nie ma jej na mojej liscie.

W sumie nie mamy sie tutatj przerzucac, kto lepiej jezdzi lub gorzej, jest mlodszy czy starszy, ale rowniez zeby na pewne sprawy uczulic innych.
Taki filmik pokazany komus, kto wie co w duszy nabroil odnosi o wiele lepsze skutki, niz udowadnianie mu ze jest kierowca jak z koziej d... traba.
To ile faktycznie ludzi to zobaczy zalezy tylko od nas i zaangazowania.

Pochwalcie sie co u Was.
szukujemy stajnie dla nowej dziewczynki :)

AR_33 
Romeo

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1991
Wysłany: 2008-06-27, 21:40   

Film rozesłałem do wszystkich znajomych i współpracowników których miałem na liście adresów, wiem że jedna z osób, która dostała ten film odemnie puściła go w sieć dużej korporacji :D
Myślę, że akcja się rozszerza :twisted:
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA

kubatron 
Rowerzysta

Silnik: 1.6 16V T.Spark
Rocznik: 1997
Wysłany: 2008-06-28, 00:54   

Szkoda ze jedynie na tym filmie nie jest przedstawiona grupa kierowców tirów którzy nie potrafia odruznic znaczenia prosta nie znaczy bezpieczna, a bezpieczna nie znaczy szybka (JAZDA) ;]

Kosiar 
Romeo

Silnik: 2.0 TS
Rocznik: 2001
Ostrzeżeń:
 1/10/15
Wysłany: 2008-06-28, 07:44   

kubatron napisał/a:
Szkoda ze jedynie na tym filmie nie jest przedstawiona grupa kierowców tirów którzy nie potrafia odruznic znaczenia prosta nie znaczy bezpieczna, a bezpieczna nie znaczy szybka (JAZDA) ;]

nie przesadzaj ograniczniki w ciężarówkach są do 90km/h więc nie pojedzie szybciej

Superjahu007 
Pirat drogowy
bez punktów karnych

Silnik: 2,5 v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-06-28, 08:06   

Kosiar napisał/a:
nie przesadzaj ograniczniki w ciężarówkach są do 90km/h więc nie pojedzie szybciej

Tylko niekoniecznie zawsze działają tak jak trzeba. Wielokrotnie miałem problemy z wyprzedzeniem ciężarówki jadącej ponad 100km/h - zazwyczaj rezygnuję w takiej sytuacji.

rekwir 
Maniak resoraków

Wysłany: 2008-06-28, 08:29   

uwielbiem wyprzedzac tiry kiedy po wyprzedzeniu okazuje sie ze nagle nie ma miejsca zeby sie schowac bo jada jeden za drugim

Mr_Bungle 
Maniak resoraków

Silnik: 1.8 TS
Wysłany: 2008-06-28, 13:41   

rekwir napisał/a:
uwielbiem wyprzedzac tiry kiedy po wyprzedzeniu okazuje sie ze nagle nie ma miejsca zeby sie schowac bo jada jeden za drugim
Ja z ciężarówkami i autobusami mam zupełnie inny problem. Fakt faktem, ci goście jeżdżą bardzo przewidywalnie i ekonomicznie (jak mam zamiar troszkę przyoszczędzić to właśnie z ciężarówkami jeżdżę), ale bardzo dużo z nich zostawia za sobą czarną, wielgachną chmurę spalin z niedopalonej benzyny i jak mi się zdarzy jechać za takim to robię co mogę, żeby go wyprzedzić. Nie wiem, czy wogóle powinni oni mieć jeszcze dowody rejestracyjne jak tak smrodzą.

RUDA 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 147
Silnik: JTD
Wysłany: 2008-06-28, 15:52   

[quote="Mr_Bungle"]
rekwir napisał/a:
(jak mam zamiar troszkę przyoszczędzić to właśnie z ciężarówkami jeżdżę), ale bardzo dużo z nich zostawia za sobą czarną, wielgachną chmurę spalin z niedopalonej benzyny i jak mi się zdarzy jechać za takim to robię co mogę, żeby go wyprzedzić. Nie wiem, czy wogóle powinni oni mieć jeszcze dowody rejestracyjne jak tak smrodzą.

A mnie sie cale zycie zdawalo ze oni na rope = diesel jezdza a nie na benzyne :wink:
W naszym Ubocie = Mercedes Actros odciecie paliwa jest przy 93km/h.
Jesli ciezarowa zasuwa 93-95 km/h to czasem tak sobie jade za nia - bo jakie mam szanse - w sluzbowym jedynie 45 garbatych kucykow :D A z drugiej strony to jak ktos za gorka zachce na trzeciego to w tego przede mna walnie najpierw - wiec jazda za tirem pod gorke ma rowniez swoje plusy... O ile ten nie jest starym starem i nie kopci jak ze starej weglowej lokomotywy...
szukujemy stajnie dla nowej dziewczynki :)
Ostatnio zmieniony przez RUDA 2008-06-28, 15:53, w całości zmieniany 1 raz  

kubatron 
Rowerzysta

Wysłany: 2008-06-28, 21:16   

Nie rozumiem troszke, ograniczenia? To czemu jeśli ja mam na liczniku ponad 100km/h potrafi pan z tira wyprzedzac i zostawiac mnie w tyle ?:) moze jakies nowe prawa fizyki?:P

fiergloo 
Redaktor

Model: Alfa Romeo 164
Silnik: 3.0 V6 12V Automat
Rocznik: 1994

Ostrzeżeń:
 1/10/15
Wysłany: 2008-06-29, 21:49   

Wole jechać za ciężarówką niż za osobówką-ciężarówki jeżdżą płynnie.

Mam 21 lat, miałem niespełna 20 i zaczełem jeździć 3 litrówką. Tak wiem nie mam wyobraźni i jestem bardzo nieodpowiedzialny i jak śmiem w takim wieku jeździć 3 litrówką.

Co do cięzarówek- kagańce da się wyłączyć, ale nie jest to regułą ludzie. Zaraz ktoś napisze że ścigał się z ciężarówką, miał 200 na blacie a ona go wyprzedzała. Nowe ciężarówki MUSZĄ mieć ogranicznik w przeciwnym razie traci się dwu letnią gwarancję która obejmuje nawet 240 000km.

A tak swoją drogą...ilu z was wie, że jadąc ciężarówce pod zderzakiem, zajeżdzając jej droge albo w ogóle się plącząc pod nią nie jesteście widoczni?
Blog o Alfa Romeo i nie tylko : http://www.fierglu.blog.interia.pl/

kubatron 
Rowerzysta

Wysłany: 2008-06-29, 22:15   

Dobra, możliwości możliwosciami ale trasy trasami :/ Jak ukrainiec czy ktoś z zagranicy kto nie zna trasy moze sobie pozwalac na tyle zeby narazac innych na niebezpieczenstwo a jemu moze co jedynie stac sie nie wiele...przeciez on jest troche ponad wszystkimi wyzej...

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu