Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
KIEROWCO!!! NIE BąDź BEZMYśLNY
Autor Wiadomość
kubatron 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1.6 16V T.Spark
Rocznik: 1997
Wysłany: 2008-07-06, 22:53   

Ale słuchajcie, nawet maluchami trafiają się ludzie którzy nie maja wyobraźni i co? Ale jak ktoś mądrze kiedyś powiedział "Mądry polak po szkodzie":D a tu raczej "madry kierowca, po wypadku" ;]

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.5l v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-07-07, 05:44   

proponuję aby każdy z nas napisał tutaj co najbardziej wkurza nas podczas jazdy.
maja wyliczanka!!
1 .wyprzedzanie pod górke
2.jazda na zderzaku
3.przespieszanie wyprzedzanego
4.na trzeciego
5.jazda lewym pasem
6.latanie w miescie po pasach a i tak na swiatłach stoi obok
7.oślepianie swiatłami
kiedys policjant z drogówki mi powiedział tak ,, panie musisz pan założyć ,ze każdy kierowca to kretyn ,, pozdrowienia ps. pamiętajmy ,ze nasze dzieci będą jezdziły tak jak my bo wiernie nas naśladuja

bija22 
Alfa i Omega
meraviglioso

Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-07-07, 06:55   

Majka napisał/a:
Jest takie narciarskie powiedzonko, które "sprzedał" mi kiedyś mój instruktor jak pędziłam na oślep - dostosuj prędkość do swoich umiejętności! Kierowco po prostu zrób to samo.

Co do pojemności silnika to kto powiedział, że "szybkim" samochodem trzeba zawsze szybko jeździc.

Bardziej od tirów i autobusów wkurzają mnie kierowcy BMW. Ci pierwsi potrafią odwzajemnić się uprzejmością. Ci ostatni nigdy.

nie zawsze szybka fura szybko jezdzic,ale widze takie przypadki gdzie tak jest...daleko nie szukac...znajomy i jego statystyka: BMW serii 5 zakret,row. BMW X5 tatusia...kolizja...firmowy man,to samo miejsce co BMW,row nie bylo co zbierac z auta...DAF ciezarowy...slask...wypadla osobowka,jej kierowca trwaly uszczerbek na zdrowiu...
wiec nie mow mi czy szybkie czy wolne bo on potrafil dostawczym manem tak zapier....ze skonczyl w rowie...a co do popisywania sie autami to szpanuja i ci co maja X5 i ci co maja astre1.4 ktore wg nich sa nie do pokonania...do czasu

bimski 
Alfa i Omega
w Sznycelwagonie

Model: Inny
Silnik: 2.5 R6
Wysłany: 2008-07-07, 09:19   

bija22 napisał/a:
...

nie zawsze szybka fura szybko jezdzic,ale widze takie przypadki gdzie tak jest...daleko nie szukac...znajomy i jego statystyka: BMW serii 5 zakret,row. BMW X5 tatusia...kolizja...firmowy man,to samo miejsce co BMW,row nie bylo co zbierac z auta...DAF ciezarowy...slask...wypadla osobowka,jej kierowca trwaly uszczerbek na zdrowiu...
wiec nie mow mi czy szybkie czy wolne bo on potrafil dostawczym manem tak zapier....ze skonczyl w rowie...a co do popisywania sie autami to szpanuja i ci co maja X5 i ci co maja astre1.4 ktore wg nich sa nie do pokonania...do czasu

Dla równowagi. Jakiś czas temu w miejscu zamieszkania mojej dziewczyny facet zapragnął szpanowac alfą 156. Jechał wiejskimi drogami 200. Zginął kierowca, a pasażer - jego syn - do końca życia warzywko.

Nie mam nic przeciwko alfie, bo sam w przyszłości zamierzam kupic sobie jakąś 75, ale tym bardziej nie mam nic przeciwko bmw, które moim zdaniem robi bardzo porządne i pancerne samochody (no, chyba że tylko moje takie jest, nie wiem, nie mam styczności z innymi egzemplarzami). Nie jest regułą, że tylko kierowcy bmw mordują siebie i innych.

Majka 
Ogier

Model: Alfa Romeo 147
Silnik: 1,6 TS
Rocznik: 2002
Wysłany: 2008-07-07, 09:38   

bija22 napisał/a:

Zgadzam się z Tobą. Ale to nie wina samochodu, tylko bezmyślnego kierowcy. Dostosowanie prędkości do swoich realnych umiejętności mogłoby wiele zmienić. Tylko, że wielu tego nie potrafi - wsiadam za kierownicę i jestem królem! Pewnie ma to związek z tym, że notoryczni "idioci drogowi" nie kontrolują swojego życia... Jak wsiądą w samochód to mają namiastkę kontrolowania czegokolwiek. To zgubne. Dodatkowo kierowcy-dzieci. Widziałaś kiedyś jak "dziecko" jeździ na nartach? Prosto na strzałkę, byle szybciej.... Nie umie wykręcić - powala inną osobę, ta ostatania kończy zimowe ferie w szpitalu... Jeżeli to samo "dziecko" wsiądzie do samochodu zrobi tak samo!

Tak, wielu kierowców lubi szpanować, niezaleznie od marki swojego samochodu, ale kierowcy BMW są wg mnie na czołowym miejscu pod względem nieuprzejmyości na ulicy.

To może nie liczba koni a prędkość powinna być dostoswana do IQ? W sumie do tego zmierzałam...

Pozdrawiam

bimski napisał/a:
mam nic przeciwko alfie, bo sam w przyszłości zamierzam kupic sobie jakąś 75, ale tym bardziej nie mam nic przeciwko bmw, które moim zdaniem robi bardzo porządne i pancerne samochody (no, chyba że tylko moje takie jest, nie wiem, nie mam styczności z innymi egzemplarzami). Nie jest regułą, że tylko kierowcy bmw mordują siebie i innych.

Nie, nie jest to regułą - a nawet gdyby było to od każdej reguły są wyjątki. Osobiście jednak BMW nie kupiłabym, mimo tego, że to dobre samochody. Mają złą karmę. Zresztą sam koncern BMW próbuje z tą opinią walczyć. Nie o to mi jednak chodziło - moje doświadczenia drogowe są takie - że kultury i uprzejmości od kierowcy BMW nie zaznałam. Jak ktoś się wchrzania bez pardonu, nie włącza migacza, nie przepuszcza pary z dzieckiem na przejściu - to w większości jest to BMW. Ale jeśli takich osób jak Ty będzie więcej to może uda się zmienić tą złą karmę.

Pozdrawiam

bija22 
Alfa i Omega
meraviglioso

Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-07-07, 17:13   

juz nawet nie chodzi mi o marke...choc zadnego niemieckiego auta nigdy w zyciu nie kupie,ale o sam szpan...bo im lepsze auto...tym wieksze mniemanie...tak samo jak kupilam moja V-ke. ma 190 koni...na klapie mozna przeczytac 2.5 V6 i co bardziej beztroscy pytaja: ile najwiecej wyciagnelas? ile max pojedzie? to jest pierwsze wrazenie i mam juz dosc takich pytan...bo kupilam ja zeby jezdzic a nie zeby sobie z niej grob zrobic. Bimski nie gniewaj sie o te BMW tylko dalam przyklad mojego znajomego ktory to je lubi bardzo rozbijac...ma jeszcze toyote avensis i tylko czekac az ja wyladuja na HDSa...pozdrawiam i przepraszam jesli ktos poczul sie urazony <całus>

kubatron 
Rowerzysta

Wysłany: 2008-07-07, 22:24   

Ale kto kreuje szybką jazde?:| No kto ludzie?:/ Chodzby towarzystwo w ktorym sie obracaja dani ludzie albo filmy albo jakies opowiadania :| Taki człowiek myśli że może tyle samo, a tak naprawde rzeczywistość jest dośc że szara to jeszcze jest śmieszna. Co do BMW , a co MercBenz, a co Ferrari, a co inne marki z wyższych sfer? Też nawet te marki które są mało znane mają jednostki które BMW nie ma szans, ale jeśli ktoś kto ma prawko pare dni dostaje od dzienych starych BMW 3.0 :| i bierze panienki na tył i na prostej pokazuje co on nie potrafi ( a ponad 50% wypadków na prostej drodze sie zdarza ) to wybaczcie nie tylko BMW ale inne auta też, czepiliście się BMW, co ono ma dobrego? Jedynie to że bączki potrafi palić, honda civic V generacji ją bierze, a do tego co tu dużo gadać? Każdy jest kowalem swojego losu, i odpowiada za to jak wsiada za kierownice, tak jak za to czy jest na tyle madry zeby jezdzic autem :D

RUDA 
Dwusuwowiec

Silnik: JTD
Wysłany: 2008-07-17, 22:11   

piotriix napisał/a:
proponuję aby każdy z nas napisał tutaj co najbardziej wkurza nas podczas jazdy.
maja wyliczanka!!
1 .wyprzedzanie pod górke
2.jazda na zderzaku
3.przespieszanie wyprzedzanego
4.na trzeciego
5.jazda lewym pasem
6.latanie w miescie po pasach a i tak na swiatłach stoi obok
7.oślepianie swiatłami
kiedys policjant z drogówki mi powiedział tak ,, panie musisz pan założyć ,ze każdy kierowca to kretyn ,, pozdrowienia ps. pamiętajmy ,ze nasze dzieci będą jezdziły tak jak my bo wiernie nas naśladuja

Najbardziej wkurza mnie brak swietosci i poszanowania elementarnych przepisow i znakow - ciagla, zakret, gorka, wiocha = pies, dziecko,
Nie mowie ze jade zawsze 100% jak Bozia przykazala, bo tak nie jest, jednak dar przewidywania i instykt samozachowaczy wybija mi z glowy manewr jak w/w.
Siedzenie na zderzaku kwituje sprawdzeniem hamulcy (To jest jazda po bandzie -wiem to) na wiekszosc dziala - jesli ma cb to pytam czy okulary ma za slabe i czy moja szyba powieksza ?- reakcja natychmiastowa nawet na cepy :D :D

Tych co na trzeciego - wyciagnelabym z auta i od razu sad grodzki.

Nie cierpie chamstwa - typu - podjezdza mi w zderzak - i spycha na pas awaryjny - potocznie szerokie pobocze.
Nigdy nikomu nie zjade - ile razy wam z nienacka wyszedl pieszy, pijak z rowerem, traktor bez odblaskow nieoswietlony w nocy - przykladow 1000ce.
Nie wiem czy wiecie, ze jazda po pasie awaryjnym - dla niektorych moze "grzecznosc", jest wbrew przepisom. NIE MACIE OBOWIAZKU ZJEZDZAC NIKOMU.
Zjechanie na tzw. marginesik jest wykroczeniem = 6 punktow i 350 zl.
Nigdy pomimo tego ze mam cb nie prosze o margines - to jest igranie z losem innych - ktorzy CI wyswiadczaja te przyslowiowa grzecznosc niech sie zastanowia nad soba.
I moga sobie na mnie trabic i mrugac - a poszli do diabla - nie jade 60 na godzine.
A tych balwanow co prosza to pytam czy na kursie nie bylo jak sie wyprzedza....
Moze jak takie sformulowanie uslyszy nie tylko ode mnie to sie moze zastanowi...
szukujemy stajnie dla nowej dziewczynki :)

fiergloo 
Redaktor

Model: Alfa Romeo 164
Silnik: 3.0 V6 12V Automat
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-07-19, 10:26   

A mnie wczoraj Audi na autostradzie wyprzedziło z prawej strony, jechałem środkowym pasem na góre Św Anny, zaraz jak się robi rozwidlenie na trzy. Z lewej miałem Peugeota 605, który jechał za mną z 5 metrów, po prawej z 10 metrów przede mną była ciężarówka. Ja miałem 130, ciężarówka za pewno z koło 80, chociaż to podjazd, więc mogła mieć mniej. Koleś z Audi zjechał z środkowego pasa na prawo i na pełnej prędkości wbił się w luk między mnie a ciężarówke- czy to się nie nadaje do badań psychiatrycznych? Bo moim zdaniem to sie nazywa niepoczytalność.

Wcześniej z prawego pasa puściłem autokar, bo gościu miał włączony lewy kierunkowskaz od kilkuset metrów, a kulturalni kierowcy osobówek stwierdzili, że to uwłacza ich godności. Autokar wpuściłem ja, po czym na CB usłyszałem że jestem niekulturalny wpuszczając kogoś do wyprzedzania, bo jak ja śmiałem wpuścić autokar. Podejrzewam że był to ten sam jeleń co mnie wyprzedził potem prawym pasem.
Blog o Alfa Romeo i nie tylko : http://www.fierglu.blog.interia.pl/

RUDA 
Dwusuwowiec

Silnik: JTD
Wysłany: 2008-07-22, 21:43   

http://www.youtube.com/wa...m27uaXpRxo&NR=1 pobrechajcie troche - polecam. Zstanawiam sie do jakiej kategorii zalicza sie ta obywatelka :twisted:
Dzis to praktycznie to samo widzialam, lecz w meskim wykonaniu - ciekawe dlaczego tego na YouTube nie wrzucili :D :D
No i jeszcze to http://www.youtube.com/wa...feature=related
szukujemy stajnie dla nowej dziewczynki :)
Ostatnio zmieniony przez RUDA 2008-07-22, 21:45, w całości zmieniany 1 raz  

Patricko 
Rowerzysta

Silnik: 2.4 JTD
Wysłany: 2008-07-22, 21:58   

To teraz moja wyliczanka, czego nie lubię na ulicy (czy jadę, czy idę pieszo).
Kolejność wg najbardziej wkurzających rzeczy:

1. Ciągłe siedzenie na zderzaku jakiegoś idioty. Oczywiście siedzenie na moim zderzaku, gdy jadę przez miasto czy wieś. Jestem ciekawy czy jak coś by wyleciało na ulicę, czy delikwent w ogóle zdążyłby nacisnąć hamulec, bo o skasowanym moim tyle nawet nie wspominam....

2. Przyśpieszanie podczas wyprzedzania. Koleś wlecze się, a gdy go wyprzedzam to od razu dostaje przyśpieszenia, a potem siedzi mi non stop na zderzaku i chyba prowokuje, żeby się z nim ścigać...dodam, że samochód to BMW E36 (czyli model, który jest równie powszechny co panzerwagon golf III) . Jednak jaki samochód taki kierowca, w większości przypadków się to sprawdza.

3. Teraz coś z serii pieszego. Idę sobie (mniejsza gdzie), i z kilometra słychać, że jedzie delikwent o ilorazie inteligencji mniejszym od młotka. Po czym poznać? Muzyka i bass na maxa, wieśniak w środku z wiejską czapką obróconą na bok, oczywiście obowiązkowa łysina, pozycja prawie leżąca, i zimny łokieć bez względu na to czy jest lato czy zima...oczywiście marka samochodu każdemu znana, w 99% są to panzerwagony, jeszcze nigdy nie spotkałem żeby kierowcy, np. Fiata, Hondy, Nissana, itd. się tak zachowywali...
Rozumiem puścić sobie od czasu do czasu głośniej muzyczkę, szczególnie jak leci coś co lubimy, albo jak posiadamy wspaniały zestaw Car Audio marki Bose, który jest montowany w danych modelach Alf, ale nigdy nie w ten sposób... :/

Są to takie 3 ważniejsze punkty, ale większość rzeczy i tak już opisaliście.
Nie mówię że ja jestem jakimś mistrzem kierownicy, ale ludzie...troszkę trzeba myśleć logicznie na ulicy i mieć jakąś kulturę, mimo że większość i tak jej nie ma...
Ostatnio zmieniony przez Patricko 2008-07-22, 21:59, w całości zmieniany 1 raz  

kubatron 
Rowerzysta

Wysłany: 2008-07-22, 22:39   

Ludzie, każdy jest człowiekiem, myślącym ale niektórzy zamiast korzystać z myślenia wolą korzystać z głupoty która objawia się zaimponowaniem komuś bądź żądzą adrenaliny ;) To wszystko zmojej strony...

bimski 
Alfa i Omega
w Sznycelwagonie

Model: Inny
Silnik: 2.5 R6
Wysłany: 2008-07-23, 00:05   

Jeszcze jedna obserwacja. Przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i czerwonego światła na nim (zazwyczaj na luzie lub hamując silnikiem) furiata siedzący na zderzaku i gestykulujący wymownie. Nic tylko wysiąśc i zapytac, czy nie ma przypadkiem jakiegoś problemu. Na cholerę się ścigac do czerwonego, skoro można odrobinę zaoszczędzic? ;)

Tak samo stritfajterzy w swoich bolidach z mikro silnikami, którzy wszędzie dopatrują się potyczki. ;) Zazwyczaj w samochodzie mamy albo taty.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu