Witam! wszystko zależy od tego jak trafisz w każdym 10latku po eksploatacji trzeba coś wymienić a ceny nie są znowu takie przerażające są zamienniki tańsze! My ze ślubnym daliśmy 8000tys zl jezdzimy półtora roku i jest dobrze nielicząc wymiany oleju! niepatrz na innych sam musisz zdecydować. Życzę udanego zakupu!
Niektórzy twierdzą że przepłaciłem bo dałem za swoją 10400. Ale biorąc pod uwagę że w aucie wymieniony był rozrząd, olej, klocki hamulcowe z tarczami i pare innych pierdól to uważam że nie było to dużo. Na wszystkie te żeczy dostałem od poprzedniego właściciela faktury a znajomy mechanik potwierdził że te rzeczy były zrobione. Więc leje teraz i jeżdżę. Zrobiłem już 7 tyś kilometrów i jak narazie nic sie nie dzieje
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 1,8 T.S. 8V
Rocznik: 1995
Wiek: 34 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 232 Skąd: Goleniów/Szczecin
Wysłany: 2007-08-11, 15:28
Ja za swoja dałem 6500 juz z instalacją LPG i póki co odpukać nie dołożyłem nic. No prawie nic -przegląd i regulacja LPG, opony, wydech, płyny i takie tam pierdoły. Fakt że moja alfa to najgorzej wyposażona wersja bez ABSu i halogenów ale kocham ja na równi z żoną
_________________ AR 155 T.SPARK 1.8 SUPER MY.95
IK@R: 5022
odpowiem ci andrzeju .szyberdach,elektryczne siedzenia podgrzewane siedzienia,rolety,abs klimatronik,drewniana kierownica,drewniana galka zmiany biegow,halogeny spryskiwacze do reflektorow,serwisowana do samego konca w szwabskim alfa romeo,komplet zimowek z felgami,komplet orginalneych kluczy alfa romeo/nigdy nie uzywanych/a zapomnialbym silnik v6 podlokietniki tyl przod .jak jeszcze sobie przypomne to dopisze.jest to wersja ,,super,,w programie alfa romeo jest dokladnie wyszczegolnione co ktora wersja posiada. a ja tez mam ta boazerie hihi.na szczescie skory nie mam bo nie lubie
Ostatnio zmieniony przez piotriix 2007-08-12, 10:20, w całości zmieniany 1 raz
alFA/N Uwazam ze przy zakupie uzywanego samochodu trzeba na poczatku byc przygotowanym na min 2tys zł na naprawy (rozrzad, zawieszenie, filtry, olej i inne sprawy które mają prawo wystąpić, wariator) A czy bedzie Cie stać na Alfe to nie wiem, na pewno nie jest to auto z nizszej połki cenowej, ale zawsze tak jest ze jak chcesz miec cos ekstra musisz za to płacić. Ja za swoją dałem sporo i dałbym jeszcze raz pomimo ze pozniej tez musialem sporo płacić(sprzegło, rozrzad, zawieszenie) ale taka jest cena przyjemnosci
Ja za swoja zapłaciłem raczej niewiele:
3000+1200 opłaty+700 wymiana rozrządu oleju i płynów+ 70 ( 250) naprawa skrzyni biegów ( kwota w nawiasie to cena łozysk tym razem zakupionych w serwisie) + 1000 pln malowanie całego autka, ponieważ łuszczył sie miejscami lakier bezbarwny.
Za kwote 6000 mam autko zrobione na cacy. Owszem, szukałęm autka do 7000 pln, ale tylko i wyłącznie Boxer, niestety w realu, 90% procent aut wymagała interwencji mechanika, oraz wizyty u lakiernika, coby chociaż drobne zaprawki porobic.......
Wolałem nie przepłacać, tylko kupić coś co ma sprawny silnik, prawdziwy przebieg, zdrową bude bez wgnieceń. A renowacja AR to przyjemność. gratis mam nowa zawieche oraz aluski. Gratis, bo właścicielka w niemczech zainwestowała w Felgi, oraz zawiechę, ale niestety, autko poddało sie na przeglądzie z powodu wyjącej skrzyni.
Pozdrawiam
_________________ Forumowy zdrajca........
Mondeo Mk2 (dupowóz) na najbliższy rok.......
AR 146 szuka nowego włściciela
Ostatnio zmieniony przez Uszatek 2007-08-11, 21:49, w całości zmieniany 1 raz
ale to chyba nieliczac czesci/plynow? ja za wymiane rozrzadu, plynow, swiec i wariata z czesciami zaplacilem bodajrze ponad 2 tys zl z jednej strony wzieli duzo za wymiane, bo pol dnia biedaczyska meczyli sie z niesfornym wlochem, po drugie skasowali mnie za swiece 700 zl, a po trzecie kupilem castrola rs...
to chyba nieliczac czesci/plynow? ja za wymiane rozrzadu, plynow, swiec i wariata z czesciami zaplacilem bodajrze ponad 2 tys zl z jednej strony wzieli duzo za wymiane, bo pol dnia biedaczyska meczyli sie z niesfornym wlochem, po drugie skasowali mnie za swiece 700 zl, a po trzecie kupilem castrola rs...
Jak szaleć to szaleć dopiero po czasie nadchodzi opamiętanie " i po co mi to było "
To jest właśnie cena płynów/części: olej selenia - 196 pln/5l, filtry oleju, pow. paliwa - 45 pln, rozrząd Contitech/SKF kosztował 290 pln. Do tego płyn do chłodnicy + hamulcowy oraz pasek wieloklinowy. Kupowałem w 1 sklepie więc dostałęm rabat
Ceny robocizny nie ma......sam naprawiam swoje autka. Przynajmniej potem śpie spokojnie.
PZDR
_________________ Forumowy zdrajca........
Mondeo Mk2 (dupowóz) na najbliższy rok.......
alFA/N Uwazam ze przy zakupie uzywanego samochodu trzeba na poczatku byc przygotowanym na min 2tys zł na naprawy
Słuszna uwaga. 2 tysiące to jest takie minimum. Jeśli auto nie ma udokumentowanego przebiegu to rozrząd (mimo że niekiedy nowy) trzeba wymieniać bez zastanawiania.
Ja w swojej po kupnie musiałem wymienić tylne amortyzatory, tłumik końcowy i silniczek tylnej szyby. Łącznie z innymi drobnymi rzeczami (łączniki wahaczy,olej i robocizna) zapłaciłem lekko ponad 2 tysiące.
_________________ Posiadacze samochodów marki Alfa Romeo kierują się przy zakupie raczej emocjami, niż zdrowym rozsądkiem. Wierni przez wiele lat tej marce, poczuwają się do pewnego rodzaju wspólnoty, określają siebie jako "Alfisti"
Ostatnio zmieniony przez Emenems 2007-08-12, 09:47, w całości zmieniany 1 raz
Najlepiej przed zakupem podjedź do jakiegoś autoryzowanego serwisu który robi przeglądy samochodów. Wydatek jakieś 100zł. Sprawdzą ci całe zawieszenie czy ma luzy czy nie. Zawieszenie w alfie jest dość kosztowne w naprawach. Sprawdzą też amortyzatory a może też jaka jest grubość lakieru. Zbieżność, no i pozostałe elementu które sprawdza się na przeglądzie. Jeżeli znajdziesz jakieś usterki będzie to atut by negocjować cenę. No i będziesz miał przegląd na kolejny rok.
Rozrząd i oleje ja uważam ze trzeba zamienić zawsze jak sie kupuje używany samochód.
W mojej alfie 1,4TS rozrząd to 390 zł
pozdrawiam życzę udanego zakupu i dużo radości z jazdy.
_________________ była 146 1,4TS potem 156 1,8 TS a teraz 156 2,4 JTD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum