Czy halogeny posiadają jakąś regulacje ustawienia światła, bo jak jade na włączonych to wszyscy mrugają z naprzeciwka i nie wiem czym to jest spowodowane, tym że nie można jeździć na włączonych halogenach w terenie zabudowanym, czy tym że są źle ustawione i wszystkich oślepiają
Czy da się je ustawić w domowych warunkach np: (przed jakąś ścianą je wyregulować) czy trzeba jechać gdzieś gdzie posiadają specjalny sprzęt
Pozdrawiam.
tzw halogeny to swiatla przeciwmglowe i naduzywanie ich jest nie wskazane.poza tym jak nie ma mgly to tak naprawde nic nie daja.co do ustawiena podjedz do najblizszej stacji kontroli i za 10 zl ustawia bez problemu.pozdrawiam
mnie tam przeszkadza jak jedzie ktos na wlaczonych halogenach,tak samo jak ma ktos co jedzie przedemna wlaczone przciwmgielne gdy niema mgly.tak jak powiedzial lesio 146 halogeny to swiatla przeciwmgielne i wedle przepisow nalezy ich uzywac tylko w czasie mgly.
według przepisów to powinno się używać tylko we mgle przy określonej widoczności ale na nieoświetlonych, krętych dróżkach halogeny są bardzo przydatne do oświetlania pobocza Mnie jakoś nie oślepiają ci co jada z włączonymi halogenami chyba że jezdnia jest mokra to wtedy jest dramat!
Mam w drodze do pracy taki odcinek drogi na którym nie ma oświetlenia, ani pobocza. Bardzo często tym odcinkiem chodzą dzieci do najbliższego autobusu , więc staram się tam korzystać z halogenów, bardzo pomagają.
_________________ Życie z pasją!
Ostatnio zmieniony przez Brzoza 2007-02-05, 21:00, w całości zmieniany 1 raz
normalnie nie przeszkadzają mi jak inny mają, chyba że jest mokro. wtedy odbicie razi. sam używam jak jade wolno po ciemku omojając dziury np. na osiedlach i dróżkach
aaa jeszcze jedna sytuacja - miasto , biały dzień , idealna pogoda i ktos jedzie na halogenach - no cóż , jesli jakiś dureń musi pokazywac że ma halogeny to niech pokazuje...
dla mnie to buractwo i nic wiecej
Zgadzam się z tym. Wkurzają mnie buraki jeżdzące non stop na przeciwmgłowych, jak się nie zapomne, to mrugnięcie długimi idzie w ruch. Szczególnie fajnie wygląda to przy użyciu biksenonów w samochodzie taty.
Czyli mandacik można dostać, bo generalnie powinno się używać w trudnych warunkach drogowych (mgła, kręta droga, egipskie ciemności)
Teoretycznie tak. Z tego co wiem, przeciwmgłowe mają za zadanie oświetlanie nawierzchni drogi podczas wybitnie słabej widoczności. W związku z tym, że są niżej od zwykłych świateł, łatwiej jest im tą drogę oświetlać, gorzej jeśli na drodze nie zostały jeszcze namalowane pasy.
rysiu145 [Usunięty]
Wysłany: 2007-02-06, 12:57
mozna je ustawic samemu jak sie wie jak wysoko powinny byc ustawione .trzeba te oprawki plastikowe sciagnac i srobka pokrecic
rysiu145 [Usunięty]
Wysłany: 2007-02-06, 13:08
ochywiscie ale chyba kazdy wie do czego PRZECIWMGIELNE swiatla sa
ja przez wiekszosc odcinkow mam drogi przez las, nieoswietlone, z zakretami, bez pasa awaryjnego i o wiele lepiej mi sie jedzie kiedy wiem gdzie sie konczy droga. jakbym sie mial przejmowac tymi z przeciwka ktorzy jada na przeciwmgielnym to rownie dobrze bym mogl sie przejmowac zwyklymi swiatlami - ja nie zauwazylem zeby halogeny byly mocniejsze... bardziej juz mnie wkurza jak ktos ma albo zle wypozycjonowane swiatla albo za mocne zarowki.
a co do tylnich przeciwmgielnych to jeszcze nigdy ich nie wlaczylem na drodze...
i moze ktos mi wkoncu powie kto to jest kapelusznik?
panowie ale nie wkladajcie wszystkiego do jednego worka, czym innym są jakies dalekosięzne halogeny hella a czym innym są małe kurwiki w 155/145 w dodatku z osłoną na zarowkach ktore naprawde nie oslepiają zbytnio jadących z przeciwka chyba ze ktos sie w nie specjalnie wpatruje.. ja jestem zdania tutiego, zdecydowanie gorszym przypadkiem są mijania swiecące w niebo niz seryjne halogeny w zderzakach ktore ladnie oswietlają nasze dziury..
Tuti - nie masz racji w swoim rozumowaniu , mozesz sobie jeździć na halo przez ciemny las ale jak widzisz kogos z przeciwka to je wyłącz , oprócz nadmiernego świecenia
halogeny widziane z dalszej odległości szczególnie w nocy zakłocają poczucie odległosci
kierowcy jadącego z przeciwka
to nie rozumowanie, tylko moj punkt widzenia na halogeny z przeciwka.
marcins737 napisał/a:
to co piszesz o tylnych i że nigdy ich nie używałeś - należy ci pozazdrościć jednego z dwóch - albo farta że nie jechałeś nigdy we mgle albo głupoty...
w takiej, zeby widocznosc byla 50 metrow to chyba nigdy...
marcins737 napisał/a:
drogi Tuti , napisz proszę jaki masz staż za kółkiem i ile przejechałes kilometrów jako kierowca a później przemyśl czy administrator forum moze wypisywać takie bzdury jak powyżej
na walentynki bedzie 2 lata... przejechane alfa 16 tys km, wczesniej jezdzilem mamy pezotem i zrobilem z 10 tys. jeszcze xsara mamy odbylem kilka razy podroz na drugi koniec polski... mysle ze cos kolo 30 tys bedzie. i szczerze nie wiem skad to pytanie, nigdzie nie napisalem ze jestem super doswiadczonym kierowca, albo ze wiem lepiej od Was jak powinno sie zachowac.
a jakie bzdury napisalem? to, ze mi to nie przeszkadza to bzdura? administrator swojego zdania nie moze wyrazic? jednemu przeszkadzaja kolejki w supermarkecie, drugi ma to gleboko i zadnego z nich nie uwazam za bzduratowatego, glupiego czy jakiegos tam. a jesli chodzi o to, ze napisalem, ze nie rozumiem dlaczego ludzie tka na to reaguja to chyba napisalem to w jakims celu. jakbym mial kapelusz to bym napisal "mi to nie przeszkadza wiec innym tez nie bedzie" albo bym napisal jak Ty, ze piszesz bzdury z tym ze to oslepia.
marcins737 napisał/a:
aha , postu nie masz co kasować , kopiuję go sobie i w razie co będę wklejał aż do znudzenia
przepraszam, ale czy masz jakies podstawy zeby sadzisz ze skasuje? krytykowany bylem nieraz, moze nikt nie nazwal mnie glabem, ale na pewno nie kasowalem krytykujacych postow. a jesli kasowalem to z innych powodow, o ktorych pewnie wczesniej pisalem.
a co do argumentow przeciwko paleniu halogenom to prosze bardzo, jak dowiem sie czegos ciekawego to sie uciesze.
ps
nigdzie nie napisalem, ze jak ktos walnie mi dlugimi to nie wylaczam i jade dalej. wyrazilem slowami tylko to, ze zastanawiam sie nad tym co ludziom przeszkadza w halogenach. widzisz roznice?
jesli jest ciemno - wyłączam, jesli ktos z przeciwka nie ma właczonych nawet jesli mi nie mrugają bo tego wymaga kultura na drodze smieszy mnie tylko przesada z oslepianiem, oslepiac to moze 10halogenow na dachu tira
to moze ja wtrace swoje trzy grosze .aby uprzedzic pytania to jezdzie juz od 1983 roku zrobilem hm napewno 500000 km i jak kazdy mam swoje zdanie na temat swiatel przeciwmgielnych czy jak ktos woli przeciwmglowych. tylne uzywalem a moze z 10 razy natomiast przednie uzywam czesto .i to nie zawsze jak jest mgla bo przepis zezwala nam tez uzywania PRZEDNICH przeciwmgielnych w innych warunkach tz zmniejszona przejzystosc powietrza.to tez dotyczy deszczu mzawki i sniegu zezwala nam rowniez uzywac na kretej drodze jezeli te zakrety sa poprzedzone odpowiednim znakiem z inf ze tych zakretow jest conajmniej 3.tyle co do przepisow a teraz co do praktyki! 1 moje swiatla sa prawidlowo ustawine nie na oko a na przyrzadach i nie oslepiaja uzywam ich czasem i w innych warynkach niz w/w ALE tylko jak jade sam na drodze co na moim dzikim wschodzie nie jest zadkie jezeli juz mi sie trafi pojazd z naprzeciwka to oczywiscie je wylaczam .z jednym wyjatkiem jak ten z naprzeciw ma prawidlowo ustawione swiatla jezeli mnie oslepia to ich nie wylaczam a jezeli bardzo mnie oslepia / tak ,ze musze mocno zwolnic / to dokladam mu drogowe i czesto zaluje ze nie mam dalekosieznych bo i te idiocie bym wlaczyl. wk..... mnie ,ze ja moge wydac 20 zl na ustawienie swiatel po kazdej wymianie zarowki a inni maja to w d... wiec mam swoj wlasny system dyscyplinowania takich becwalow na drodze. a juz jak widze takiego po tuningu swiatel a wlasciwie widze tylko plame przed soba to zaczynam sie zastanawiac czy nie lepiej zamiast alfy miec leoparda to poprostu bym go rozjechal
Ostatnio zmieniony przez piotriix 2007-02-08, 10:44, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum