Wysłany: 2008-06-02, 18:32 Gdzie najlepiej w góry?
Planuję pojezdzić po Polsce południowej. Gdzie najlepij się zakwaterować z rodzinką? Zakopane odpada. Za bardzo tłoczno. Myślałem o zalewie czorsztyńskim bo już znam tamte tereny. Może ktoś jednak fajniejsze miejsce poleci.
Bieszczady są godne polecenia, ale zależy kto jakie góry lubi
Polecam Ci Słowacki Raj, ale w jakim wieku masz dzieciaki bo są tam bardzo trudne szlaki jeśli brać je pod uwagę.
Jeśli nie chcesz sie przemęczyć to polecam Góry Stołowe; z Kudowy Zdrój można wykupić wycieczkę do Czech (Skalne Miasto Adrspach). Jeśli oglądałeś Opowieści z Narnii cz.1 to tam właśnie były kręcone niektóre zdjęcia). Zresztą w G.Stołowych również były kręcone ale do 2cz., która właśnie leci w kinach
Polecam również Słowackie Tatry, są przepiękne.
trudno tak polecić konkretne góry bo każde mają swój własny urok
pozdrawiam
_________________ "A przede wszystkim.... Czy Twój samochód ma duszę?"
Ja ze swojej strony polecam Beskidy, Jezioro Żywieckie, Szcyrk, Wisła, Ustroń. Wszytko w obrębie kilkunastu kilometrów, fajne trasy szczegołnie do jazdy Alfą (droga Szczyrk-Wisła przez Biały Krzyż - miodzio).
Zależy czego tak na prawdę oczekujesz od wczasów. Opisz dokładniej czego byś sobie życzył to napewno ktoś doradzi.
Podhale: Ząb, Czerwienne, Witów czy Chochołów - ładnie połozone, taniej, mniej tloczno - a i powietrze lepsze. No i widoki - Panorama od prawa do lewa.
Polecam Ci Słowacki Raj, ale w jakim wieku masz dzieciaki bo są tam bardzo trudne szlaki jeśli brać je pod uwagę.
Mam dziecko 3letnie i drugie jest jeszcze w brzuchu mamy:) Także rodzinka raczej na gimnastykę górską nie nadaje się, lecz wszyscy lubimy ładne widoki. Oczywiście jakis zamek zaliczyć też warto i moczenie kostek w wodzie:) stąd chyba okolice Szczawnicy wydaja się ciekawe.
Zrobi sie także jednodniowe wypady na Slowację.
Aha, a do Morskiego Oka to trzeba naprawde z buta robic 10km? Nie da się jakoś podjechać?Bo też myślę zaliczyć bedąc w okolicy.
Śnieżka niebieski szlak- rekreacyjny. Ogólnie polecam Karkonosze. Jeszcze nie ma tam strasznego tłoku. Czasami watacha na weekendy z Wrocławia zjeżdża czasem przyjeżdżają z wybrzerza, ale nie ma dramatu z miejscami noclegowymi.
Zależy na jak długo się wybierasz.
Szczawnica jest OK, masz niedaleko w Pieniny, masz niedaleko Niedzicę, gdzie jest zamek (jak chciałeś) i woda również (zapora czorsztyńska) poza tym rzut beretem na Słowację
Jeśli znajdziesz się w Szczawnicy polecam odwiedzić restaurację/knajpkę (bo przecież posilić się trzeba) "KOCI ZAMEK" - jedna z ciekawszych i wyjątkowo urokliwych restauracji, w jakich miałem okazję bytować Knajpka ma swój klimat i niesamowity wystrój wnętrza, tutaj masz link: http://www.kocizamek.pl
Pozdrawiam.
- Rafał
Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTD
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-06-02, 21:42
Do morskiego oka da się dojechać tylko bryczką,ale sobie górale wołają sporo i jest kawałek drogi prawie 10km... Ja jestem z Sącza więc niedaleko mam do Niedzicy,Szczawnicy i na Słowację, naprawdę polecam Ci kolego Szczawnicę,J. Czorsztyńskie mój znajomy jest właścicielem plaży wypoczynkowej, Krynica no i na Słowację koniecznie trzeba pojechać bo blisko.... jak trafisz na pogodę to jest naprawdę co zobaczyć i zwiedzić... W wymienionych wyżej przeze mnie miejscach jest pięknie,ale wole Karkonosze bywam kilka razy do Roku w Jeleniej Górze i pomykam po okolicznych górkach mnóstwo zamków do zwiedzania i widoki lepsze niż w Beskidzie wg mnie Pozdrawiam, ostateczna decyzja należy do Ciebie
Fajnie że powstał ten temat bo planujemy na sylwestra wybierać się w góry, co polecicie zwiedzić na Słowacji? gdzie jechać do gorących źródeł? będziemy szukać lokum w okolicach Zakopanego bo nie przepadamy za tłokiem znacie coś sprawdzonego?
_________________ Anonima Lombarda Fabbrica Automobili - tu się wszystko zaczyna..
Ja ze swojej strony polecam Beskidy, Jezioro Żywieckie, Szczyrk, Wisła, Ustroń. Wszytko w obrębie kilkunastu kilometrów, fajne trasy szczegołnie do jazdy Alfą (droga Szczyrk-Wisła przez Biały Krzyż - miodzio).
Popieram, piekne góry, dobra infrastruktura, nie mozna sie nudzic bo wszystko jest w miare blisko. Jesli nie mozecie wybierac sie na wycieczki piesze po górach, nie brakuje kolejek np. na Szyndzielnie, Czantorie skad mozna sie kawałek przejsc i podziwiac widoki. Wiecej znajdziesz np. na www.beskidy24.pl
ostatnio byłem na Szyndzielni skad udalismy sie na klimczok i błatnią, super wycieczka.
Polceam Beskidy, również ze wzgledu na to ze nie ma tam dzikich tłumów jak w zakopcu który nie robi pozytywnego wrazenia.
Model: Inny
Silnik: do DU.. !
Rocznik: 1981
Wiek: 27 Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 52 Skąd: Zakopane/Nysa
Wysłany: 2008-06-03, 21:52
piotr_alex napisał/a:
planujemy na sylwestra wybierać się w góry, co polecicie zwiedzić na Słowacji? gdzie jechać do gorących źródeł?
Od siebie moge polecic wyjazd do Tatrzańskiej Łomnicy,osrodek dosyc znany ale naprawde polecam,sam jak mam chwile to zalewam belle do pelna i tam jade,na wycieczke mozna sie wybrac do pobliskiego Popradu,gdzie mieści się kompleks AquaCity lub do aquaparku Tatralandia w Liptowskim Mikułaszu,a takze polecam odwiedzenie Jaskini Bielskiej ktora jest udostepniona takze w zimie a na kwaterke zapraszam do mnie ,a i chlapniemy cos na te zimowa pore
Model: Inny
Silnik: 1,2
Rocznik: 2007
Wysłany: 2008-06-04, 08:54
Lopezius napisał/a:
Ja ze swojej strony polecam Beskidy, Jezioro Żywieckie, Szcyrk, Wisła, Ustroń. Wszytko w obrębie kilkunastu kilometrów, fajne trasy szczegołnie do jazdy Alfą (droga Szczyrk-Wisła przez Biały Krzyż - miodzio).
Zależy czego tak na prawdę oczekujesz od wczasów. Opisz dokładniej czego byś sobie życzył to napewno ktoś doradzi.
ja równiez te okolice bo tutaj mieszkam muszę robić reklamę by ludzie przyjezdzali i zostawiali u nas kasę
ale tak naprawdę to w tych okolicach masz wiele atarakcji poza górami jest piękne jeziorko dużo zabytków architektóry, w Bielsku można się fajnie pobawić i też zalezy kiedy chcesz jechać na początku sierpinia jest tydzień kultury beskidzkiej w Wiśle,Szczyrku,Zywcu i jeszcze gdzieś tak że cały czas się coś dzieje
Polecam
_________________ Alfa jest jak kobieta, zawsze trzeba o nią dbać i podchodzić do niej z sercem
Zahaczę się chyba w Szczawnicy. Stamtąd nie będzie nic stalo na przeszkodzie by skoczyć na Słowację czy do Zakopanego, albo nawet gdziś dalej np. w Beskidy:) No i jest gdzie popływać dla ochłody, co lubię. Wiem że w dzisiejszych czasach należy rezerwowac kwatery, ale chyba nie będzie tak zle i zawsze cos sie znajdzie, gdzie akurat sie spodoba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum