Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
filmik z AR 156 GTA założyli jej LPG
Autor Wiadomość
DaniioDTB 
Ogier
DaniioDTB

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 Boxer
Rocznik: 2007
Wysłany: 2008-05-17, 08:15   

ale macie problemy z tym gazem
profanacja
hańba
że gaz nie do aut
W ogóle ta gadka przypomina mi tu dywagacje na poziomie przekonywania np.Golfisty do tego że Alfa Romeo to dobre i nie legendarnie awaryjne auto. Przeciwnicy gazu i tak mają wszystkie argumenty za gdzieś w poważaniu podobnie jak właściciel VW informacje przekazywane przez Alfiste.
Może ktoś chciał jeżdzić wymarzonym autem,o pięknym brzmieniu silnika,o rasowej sylwetce i cudownym wnętrzu i dlatego nie kupił VW V6 czy BMW R6 tylko właśnie Alfa Romeo. Dajcie spokój już z takimi rozmowami bo one do niczego nie prowadzą tylko nie potrzebnie psują nam klimat na forum(i to wcale nie koniecznie zapach LPG)......albo zróbmy najlepiej podział na tym forum,podzielmy forumowiczów na tych którzy kochają swoje Alfy i mogą zwać się Alfisti bo leją do nich Pb i na tych którzy jeżdzą Alfa-podobnymi autami z silnikami napędzanymi LPG(bo jak to Alfa Romeo z silnikiem LPG to nie Alfa) i mają czuć gorszymi Alfisti albo w ogóle już katami Alfa Romeo bo zniżają Alfę do poziomu Astry LPG . :twisted:

P.S. Chciałbym śmigać tylko na benzynce V-Power,ale niestety moje dochody na to nie pozwalają. Czyli powinem jeżdzić czymś na co mnie stać czyli Oplem Astrą 1.4 na lpg albo nawet Polonezem ?
P.S. A właściciel tej 156 GTA to fan włoskiej motoryzacji i pracownik GrinPis :)
Pozdrawiam

kubacik 
Ogier

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: V6
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-05-17, 12:00   

***mach*** napisał/a:
Nie wiem co ma pompa paliwa do instalacji gazowej, przecież gaz nie idzie przez pompe. Pompy się psuja ze względu na kiepskie paliwo. Ja zrobiłem Xsarą 100000 km i od nowosci 2 razy wymienilem pompe

część Mach
w autach zasilanych LPG pompy paliwa siadają jak się jeździ zpustym bakiem , bo pompa pracuje cały czas , a benzyna ją chłodzi. Jak pozim paliwa jest niski to pompa ma okresy kiedy chodzi na sucho i się przegrzewa co w prostej linii prowadzi do jej zwalenia. Dlatego trzeba mieć co najmniej 1/4 pozimu benzyny w baku a najlepiej 1/3. W poprzednim samochodzie (Brava I) pękł mi filtr paliwa i cały benzol wyleciał z baku. Ku mojemu zdziwieniu auto jadąc na gazie nagle stanęło. Nie było rady sznurek i do warsztatu. Po rozebraniu okazało się , że pompa chodząc na suchostopiła się , urwała w połowie i wpadła do baku. Nie dało się jechac ani na gazie i co oczywiste na benzynie, bo spaliły się jakieś przekaźniki i komp nie pozwolił na uruchomienie silnika. Po wymianie pompy i przekaźnika problem zniknął.
Pozdrawienia dla rodzinki
galeria http://www.forum.alfaholi...t7260.htm#81818

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Silnik: 2.5l v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-05-19, 16:24   

moj szwagier pracowal ostatnio u takiego fachmana w szwabi co zaklada lpg .ma swoja strone i troche tam po buszowalem. a nie widac bo maja wlewy pochowane.tam robi sie prawdziwy bum na lpg .podaja ,ze za dwa lata ma byc ponad 2000 stacji lpg.praktycznie kazdy samochod ma instalowane dodatkowe urzadzonko do dawkowania mocznika /czyt. sikow/ a ma to na celu obnizanie temperatury spalin przy ostrym palowaniu na lpg./ czyli grubo ponad 200 km/h/.trzeba jeszcze dodac , ze fuszerka montazystow nie ma szans przejsc przez tuv.

tomkap 
Romeo

Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-05-19, 17:02   

Rząd wloski wspiera rynek autogazu. U nas jest odwrotnie i planuje wzrost akcyzy.
http://www.autocentrum.pl...1__2__2__1.html

DaniioDTB 
Ogier
DaniioDTB

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 Boxer
Rocznik: 2007
Wysłany: 2008-05-19, 20:46   

tak niech tworzą kolejne podatki/akcyzy itd a nam niech zostanie toczenie koła na patyku po dziurawych drogach :x

***mach*** 
Rowerzysta

Silnik: 1,9 jtd
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-05-24, 11:18   

[quote="kubacik"]
***mach*** napisał/a:

w autach zasilanych LPG pompy paliwa siadają jak się jeździ zpustym bakiem , bo pompa pracuje cały czas , a benzyna ją chłodzi. Jak pozim paliwa jest niski to pompa ma okresy kiedy chodzi na sucho i się przegrzewa co w prostej linii prowadzi do jej zwalenia

tak ale chodziło mi o to że uszkodzenie pompy paliwa nie ma zwiazku z tym ze jeździsz na gazie. Tak samo można ja zatrzeć jak jeżdzisz do ostatniej kropelki. ja tak własnie miałem w xsarze poniewaz beznadziejnie działał wskaźnik paliwa. pokazywał że paliwa jest jeszcze pół baku a samochód kilka razy mi stanął.
Zatrzec pompe mozna tak samo z gazem jak bez. Ktoś wczesniej pisał że gaz niszczy pompe dlatego to napisałem.

candy
Embrion

Model: Inny
Silnik: 1.8VVT
Wysłany: 2008-07-27, 20:08   

Odkope troche temat
Przekonywac nikogo do lpg nie bede bo szkoda mojego czasu i energii. Nie z cierpie natomiast opini, ze alfa+gaz=syf i to do tego gta
Silniki alf bardzo dobrze sie gazuja. Wcale nie sa wymagajace pod wzgledem dobieranych elementow instalacji. malo tego silniki 6 cylindrowe maja tak dlugie czasy wtryku na b. jalowym, ze obsluguje je smieszny czerwony valtek.
Krotka recepta na bezproblemowa jazde na lpg w alfie
Sterownik: np Stag 300
Reduktor obojetnie byle stabilny
Wtryskiwacze magic jet, matrix, khein dla bogatych
Miedz 6/8mm
Prawidlowe nawierty kolektora dolotowego i mozliwie krotkie wezyki-listwa wtryskowa-kolektor.
Sprawny uklad zaplonowy
Sprawna sonda/y lambda
Prawidlowe cinienie reduktora i rozmiar dyszy wtryskiwaczy
Wiekszosc problemow przy uzytkowaniu wynika z blednej konfiguracji elementow instalacji(cena) jak rowniez z faktu, ze 90% gaziarzy to rolnicy i pojecia nie maja o pracy silnika spalinowego.
Silnik 3.2 z gta to nic innego jak zmodowane 3.0. Ma nawet ten sam blok :D Czas wtrysku na b.jalowym rzedu 3.5ms
Stag+magic jet+EG-200+miedz 8mm=no sters
GTA z filmu ma za dlugie weze i niechlujny montaz. Listwy wtryskowe to hd-ki matrixa niestety trudno powiedziec jaka maja wydajnosc
Peugeot 307 HDI
Fiat Ducato 2.3jtd
Polonez Truck 1.6+lpg

Fred 
Romeo

Model: Alfa Romeo GTV
Silnik: 2.0
Rocznik: 1997
Wysłany: 2008-07-27, 20:26   

Po 1 to chyba zamkniemy ten temat bo 2 mce był spokój i zaraz znow sie zacznie.

Ja wiem kolego candy, ze najlepiej mowic ze 90% innych to banda nieudacznikow (czytaj: ja jestem najlepszy) poza tym zawsze mozna rzucic paroma tekstami technicznymi i bajka.
A moze po prostu najpierw sie przywitaj, potem zmien toyote na alfe , potem ją zagazuj, pojezdzij pare lat, poznaj problemy tych co mają LPG w alfach ale nie jako mechanik tylko jako forumowicz i wtedy bedziesz mial autorytet i ludzie Cie bedą sluchac.

A do alfy GTA NIE ZAKLADA SIE gazu bo to tak jakby bić swoją żone !!!
Mowi sie ze sie ją kocha a tak naprawde robi sie jej krzywde!

Szczerze mówiąc ten temat nie ma sensu :|
fred
Ostatnio zmieniony przez Fred 2008-07-27, 21:05, w całości zmieniany 1 raz  

candy
Embrion

Model: Inny
Silnik: 1.8VVT
Wysłany: 2008-07-28, 13:57   

Fred napisał/a:
Po 1 to chyba zamkniemy ten temat bo 2 mce był spokój i zaraz znow sie zacznie.

Ja wiem kolego candy, ze najlepiej mowic ze 90% innych to banda nieudacznikow (czytaj: ja jestem najlepszy) poza tym zawsze mozna rzucic paroma tekstami technicznymi i bajka.
A moze po prostu najpierw sie przywitaj, potem zmien toyote na alfe , potem ją zagazuj, pojezdzij pare lat, poznaj problemy tych co mają LPG w alfach ale nie jako mechanik tylko jako forumowicz i wtedy bedziesz mial autorytet i ludzie Cie bedą sluchac.

A do alfy GTA NIE ZAKLADA SIE gazu bo to tak jakby bić swoją żone !!!
Mowi sie ze sie ją kocha a tak naprawde robi sie jej krzywde!

Szczerze mówiąc ten temat nie ma sensu :|
fred

Kolego fred, jak widze jestes "na czerwono" wiec masz wladze :D
To czy zamkniesz ten topic to twoja sprawa. Na forum zalogowalem sie po to by pomagac a nie ksztalcic swoje ego. Wydaje mi sie, ze przedewszystkim ten temat powinien miec wartosc techniczna. To czy ktos chce zamontowac gaz lub nie to jego indywidualna sprawa. Ja mowie, ze sie da i bedzie chodzic super :wink:
Co do przywitania to juz to kiedys robilem ze starego konta do ktorego zapomnialem loginu i hasla.
Co do samochodu to po czym wniokujesz, ze mam toyote?? no chyba nie z tego, ze 1.8VVT musi byc ta marka...to by bylo zbyt proste. Jeden z samochodow, ktory posiadam to Lancia Lybra 1.8VVT i jak wiesz(lub nie) ten silnik to to samo co 1.8/2.0TS z inna glowica i paroma innymi malymi szczegolami. Zagazowana od 5 lat rzecz jasna :lol:
Poza tym od dawna pomagam jako klubowicz i forumowicz na forum LKP, VKP, Alfa Club, Forum 147, lpg info, AC-forum
Kolejna sprawa dla woli wyjasnienia to, nie jestem, nie bylem i nigdy nie bede montowal instalacji gazowych. Mam tylko posredni zwiazek z tym alternatywnym roddzajem zasilania bo sprzedajemy to paliwo na stacjach. Reszcza mojej dzialalnosci gospodarczej ma zupelnie inny charakter.
Co do tych tekstow technicznych-chetnie bym z toba o tym pogadal ale po Twoim podejsciu do tematu wnioskuje, ze malo wiesz wiec rozmowa byla by jalowa.
Na koniec, prywatnie, porownanie gta do zony i bicia jej rozbawilo mnie. Sam jezdze wloszczyzna i szanuje ja ale nadal nie widze zwiazku :lol:
To koniec ot z mojej strony i wdawanie sie w niepotrzebne malo konstruktywne rozmowy. Chetnie pomoge, doradze w dziale lpg

Rafik 
Dwusuwowiec

Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-07-28, 18:29   

Witam.

Wedlug mnie nie powinno sie gazowac GTA :cry: Moim zadaniem nie po to kupuje sie takie auto, zeby je zagazowac. To tak jak kupic Ferrari lub Maserati i je zagazowac. Po co ? dla oszczednosci? Szczerze to wolalbym kupic 2.4 JTDm 175 KM i zchipowac do 220 KM , efekt porownywalny i o wiele taniej. Juz nie mowiac o spalaniu, bo gazu wezmie z 15 litrow. To jest moja opinia i mam nadzieje ze nikogo nie urazilem. Sam mam V6 i nie wyobrazam sobie jej zagazowac, chyba serce by mi peklo :(

Pozdr.
Jest Alfa 156 2.5 190 KM+chip Autodelta+GTA Mod

Fred 
Romeo

Model: Alfa Romeo GTV
Silnik: 2.0
Rocznik: 1997
Wysłany: 2008-07-28, 19:40   

Kolego candy, ja tylko pokazalem droge ktorą powino sie na forum iść.

Twoje wycieczki personalne w moją strone powodują ze nie bede z Tobą dyskutowac.

Starscream 
Dwusuwowiec

Silnik: 2.4 JTD
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-07-28, 20:23   

są i zawsze byli i będą zwolennicy/przeciwnicy LPG-ja zaliczam się do tych drugich i zgadzam się z Fredem... To jest TYLKO i wyłącznie moje zdanie i propozycja zamknięcia tego tematu jest chyba najlepszym rozwiązaniem w tej sprawie. Jeśli ktoś chce jeździć na gazie-proszę bardzo, ale faktycznie kupić niemal kultowy model 156 i zagazować, to trochę nie tak.. Sam miałem auto na gaz i nie jeździło mi się dobrze, mimo, że instalacja kosztowała koszmarne pieniądze (12 tys. zł w 2003 roku, instalacja Princa dla BMW 750i V12). Auto mam do dziś i już bez gazu :twisted:

Pozdrawiam i proszę, by nikt nie brał mojego posta do siebie.. To TYLKO moje zdanie :wink:

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu