Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
filmik z AR 156 GTA założyli jej LPG
Autor Wiadomość
tomkap 
Romeo

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-05-14, 21:43   

Niech Wam będzie że gaz jest zły. Ja już nie będę nikogo przkonywał i na ten temat pisał że tak nie jest bo większośc sądzi inaczej, a wiadomo większość ma zawsze rację.Może to tylko mi się dobra instalacja trafiła że jest jak jest i jestem zadowolony że połowa kaski z paliwa zostaje w portfelu bez żadnych ubocznych skutków.

FlaY 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.0 TS 8V
Rocznik: 1992
Wysłany: 2008-05-14, 22:12   

Panowie sprawa wygląda tak ze w naszym kraju jeździ mnóstwo aut z gazem 1,2 generacji. Instalacje te były zakładane samemu albo przez zakłady mające nikłe pojęcie o tym jak to dobrze zrobić. Stąd też palące się pompy itp., Co do szarpania gazu to sprawa ma się tak słaby reduktor-parownik, zużyte przewody i świece. W naszym kraju mało, kto umie zakładać dobrze gaz:( sam mam sekwencje zakładana w zakładzie, który zwalił sprawę. Ale dopracuje ją i będzie git a jak jadę na CPN i tankuje auto do pełna za 70 zł to mam taka minę :mrgreen: bo za benzynkę zapłaciłbym 130 zł. Zrobiłem juz 10000 tyś jeszcze 5 tyś i instalacja się zwróci. Pomimo skopanej instalacji nie mam aż tak złej opinii o gazie jak wy, bo cała moja rodzina ma auta na gaz i jest Oki. Silnik zajedziemy, jeśli AFR jest do bani dawka gazu musi być dobrze dobrana a nie ze jak ktoś juz zakłada gaz to by chciał żeby palił mniej gazu niż benzyny.

adasco 
Romeo
www.ti-amo.net.pl

Silnik: 2,0
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-05-14, 23:07   

Nie twierdze, ze gaz jest zly.... ale nie do kazdego auta ma on sens. To jak zakladnie czystych gaci na brudny tylek. Da sie - ale efekt gowniany.
Gazowac mozna wola roboczego, z byle jakim silnikiem.

Lopezius 
Alfa i Omega

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1,3 Boxer
Rocznik: 1996
Wysłany: 2008-05-14, 23:35   

Ja na przykład jedynym autem z gazem jakim się poruszałem było punto na kursie PJ, oczywiście wiele nim nie pojeździłem więc opinii praktycznie żadnej nie mogę tutaj wstawić, ale auto jeździło i pewnie dalej jeździ. Nie o to w każdym razie chodzi.
Osobiście nie jestem miłośnikiem instalacji gazowych i do swojego boxera nigdy go nie zainstaluję z kilku powodów:
- zbyt wielu jest u nas w kraju pseudo "szpeców" którzy więcej mogą zaszkodzić niż pomóc (a fachowców w tym temacie nie znam)
- opinie -( z tego co czytałem jednak w większości nie zalecają montażu gazu do takiego silnika).
- uważam - że skoro silnik został zaprojektowany do pracy na benzynie to na niej powinien pracować
- bardzo zależy mi na tym aby mój samochód jak najdłużej pozostawał w stanie w jakim wyjechał z fabryki.

Jedyny plus jaki zauważyłem odnośnie LPG to oszczędność pieniędzy (oczywiście jeśli instalacja jest zrobiona jak należy) i tak jak zapewne każdemu mnie również na tym zależy ale w tym momencie (jak dla mnie) 4:1 dla benzyny i niestety w dalszym ciągu jeżdżę tylko na 98 Ultimate (takie zboczenie), ale być może dzięki moim zboczeniom jeszcze nie musiałem nic robić z silnikiem oprócz wymiany elementów które co jakiś czas należy wymieniać (jak paski rozrządu).

Cieżki temat.
W każdym razie LPG nie założę :)

oto ona: http://lopezius.fotosik.pl/albumy/277020.html

Alfamaniak156 
Romeo
technik mechanik

Silnik: 2.0 TS 155KM
Wysłany: 2008-05-15, 07:09   

tomkap napisał/a:
Smierdzą spaliny z benzyny w garażu okropnie a jak juz sie przełączy na gaz smród mija. Jest słodkawy lekki zapach ale nia tak dokuczliwy jak z benzyny.

Widze że najwaznejszym argumentem staje się zapach benzyny :lol:

Ja uwielbiam zapach benzyny, spalin i nie jestem narkomanem...poprostu zawsze lubiłem te zapachy, tak juz mi od technikum samochodowego zostało :twisted:

Panowie dajmy sobie spokój z ta dyskusją...jedni chca gaz inni nie...niech sobie montuje kto co chce jego sprawa i tyle, ja swojej ninuni nigdy nie zanieczyszczę tym "czymś" ;//

Pozdrawiam

Alfa Romeo 33 1,4 IE boxer 90 KM - było
Alfa Romeo 156 2.0TS 155 KM - jest:)

FlaY 
Pirat drogowy

Wysłany: 2008-05-15, 21:50   

adasco napisał/a:
Nie twierdze, ze gaz jest zly.... ale nie do kazdego auta ma on sens. To jak zakladnie czystych gaci na brudny tylek. Da sie - ale efekt gowniany.
Gazowac mozna wola roboczego, z byle jakim silnikiem.

Kolego adasco poczytaj sobie cos na temat instalacji gazowych - sekwencja. Żywotnośc silnika niespada a osiągi to max 3 %, warunkiem jest dobra instalacja. Sekwencja wtryskuje gaz tak samo jak sie wtryskuje benzynke. Pozatym auto przełacza sie na gaz jak parownik osiagnie odpowiednia temp dzięki czeemu gaz będzie sie lepiej rozprężał. Pozatym coraz więcej producentów aut decuduje sie na wypuszczanie aut zx fabrycznymi instalacjami więc to o czymś świadczy. Wszyscy chcielibyśmy miec alfy gta i zalewac 20 litrów na 100 km tak z ciekawości sprawdz sobie poziom dwutlenku węgla wydalany z auta na benzynie i gazie i wtedy będziesz wiedział co zanieczyszcza atmosfere w mniejszym stopniu :) . Jeszcze nietak dawno 15 lat temu ludzie pomiatali dieslami tak jak dzisiaj autami z LPG a teraz niejeden diesel ma lepsze osiagi od benzyniaka

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Silnik: 2.5l v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-05-15, 21:54   

ale jest wesolo :D a wracajac do tematu gta to ten gaz jest w kilku miejscach zle zalozony! wymienie po kolei .za dlugie wezyki ,za malo wydajne wstryskiwacze choc szybkie.pomijam estetyke tego knefla do wlaczania lpg czy wpieprzonych byle jak wtryskow lpg.ciekawe co jeszcze tam ciekawego wsadzili.? a co gazowania to zdziwilibyscie sie jakie bryki w szwabi sa gazowane :mrgreen:

75andrew155 
Romeo

Silnik: 2.5 V6

Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2008-05-15, 22:13   

tomkap napisał/a:
Dlatego że pompy nie były używanie i się zatarły. Ja jej uzywam bo tylko na benzynie samochód zapala. Smierdzą spaliny z benzyny w garażu okropnie a jak juz sie przełączy na gaz smród mija. Jest słodkawy lekki zapach ale nia tak dokuczliwy jak z benzyny.
Jak zapalasz auto na benzynie to oczywista sprawa że zimny silnik zasysa więcej paliwa i musi śmierdzieć . Zapal zimny silnik na gazie to wtedy nie tylko będzie smród :mrgreen:

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Gullietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

adasco 
Romeo
www.ti-amo.net.pl

Wysłany: 2008-05-16, 06:06   

FlaY napisał/a:
Sekwencja wtryskuje gaz tak samo jak sie wtryskuje benzynke. Pozatym auto przełacza sie na gaz jak parownik osiagnie odpowiednia temp dzięki czeemu gaz będzie sie lepiej rozprężał.

tak tak, jeszcze mi powiesz, ze LPG ma takie same wlasciwosci jak etylina.... :D

Cytat:

Pozatym coraz więcej producentów aut decuduje sie na wypuszczanie aut zx fabrycznymi instalacjami więc to o czymś świadczy

Nie zauwazylem niczego masowego...

Cytat:

sprawdz sobie poziom dwutlenku węgla wydalany z auta na benzynie i gazie i wtedy będziesz wiedział co zanieczyszcza atmosfere w mniejszym stopniu :) .

gdyby interesowalo mnie to zagadnienie, kupilbym priusa.

Cytat:

Piotrus, a jak ty w szwabii znalazles auto zagazowane? Bo zdarza mi sie tam dosc czesto szwendac - i jedyne auta z LPG maja polskie blachy.....
Ostatnio zmieniony przez adasco 2008-05-16, 06:07, w całości zmieniany 1 raz  

ozzy 
Romeo

Silnik: 2.0 T.S.
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-05-16, 07:00   

adasco, przecież praktycznie wszyscy popularni producenci aut w Polsce proponują instalację gazu w nowym aucie albo z fabryki albo bez utraty gwarancji po zakupie. Jak to nie jest masowość to co?

A w Niemczech jest sporo aut na gaz, jakieś 1,5roku temu VW wypuścił Touran'a i kilka innych modeli z 2 zbiornikami paliwa: benzyna + CNG. I na autobahnach ja je widuję. Mają napis CNG (zamiast TDI czy FSI) na klapie bagażnika.

FlaY 
Pirat drogowy

Wysłany: 2008-05-16, 11:03   

adasco volvo juz od kilkunastu lat montuje w swoich autach fabryczne instalacje holenderskie do swoich aut. Każdy myśli ze jak zapłaci za instalacje gazową 2,5 zł - sekwencja to juz bedzie wypas. Zapłaćmy 5 tys i wtedy niebędzie sie czego czepiac przy wymagających silnikach. Z tego co pamiętam to Mercedes zakłada juz fabryczne instalacje do swoich autobusów :)

AlfaFAN 
Pirat drogowy
...WETERAN...

Model: Inny
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-05-16, 14:36   

FlaY napisał/a:
Każdy myśli ze jak zapłaci za instalacje gazową 2,5 zł - sekwencja to juz bedzie wypas. Zapłaćmy 5 tys i wtedy niebędzie sie czego czepiac

tylko trzeba sie liczyc z tym, ze zakladajac LPG probujemy oszczedzic pieniadze...jesli uwazacie, ze lepiej na raz wydac 5tys zl i pozniej jezdzic zeby sie "zwrocilo", to ja niemam pytan wiecej... :P Kazdy robi jak chce przeciez, ale kupic Alfe za 20tys ktora pali srednio 10litrow benzyny i pakowac instalacie za 5tys...Uwazam, ze jest to nieoplacalne, na sile udawanie biedaka choc na benzyne bylo by tak naprawde Cie stac :wink:
Moja zdanie tylko
Pozdro :P

adasco 
Romeo
www.ti-amo.net.pl

Wysłany: 2008-05-16, 16:16   

Jakbyu to rzeczywiscie byla taka rewela, to samochody wylatywalyby z fabryki TYLKO jako napedzane LPG. Na pewno kraje rozwiniete dalby producentom aut mase ulg za mniejsze zanieczyszczenie. A jakos tak sie nie dzieje......

tomkap 
Romeo

Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-05-16, 20:38   

adasco napisał/a:
Jakbyu to rzeczywiscie byla taka rewela, to samochody wylatywalyby z fabryki TYLKO jako napedzane LPG. Na pewno kraje rozwiniete dalby producentom aut mase ulg za mniejsze zanieczyszczenie. A jakos tak sie nie dzieje......

No właśnie. Ciężko to zrozumieć czemu nie produkuje się aut na gaz tylko na benzynę skoro gaz jest tańszym paliwem.Chyba koncerny paliwowe nie dopuszczaja do tego, a są to firmy potężne, często mające wpływ na gospodarkę państw, z którymi każdy się liczy.
Gaz nie jest zły, a jeśli ma większą temp. spalania i może szkodzić niektorym delikatnym silnikom to przecież można by wzmocnione silniki robić, co z pewnością zrekompensowały by drogie katalizatory, które do gazu nie musiały by byc tak wydajne przez to tańsze.
Pewnie kiedyś to się zmieni i benzyna zostanie zastąpiona innym paliwem.

kubacik 
Ogier

Silnik: V6
Wysłany: 2008-05-16, 21:13   

witam
nie mogę się powstrzymać by nie zabrać głosu w tej dyskusji o LPG. Ja w swojej v6 na LPG objechałem ponad 60 tys. km i jak by mnie kto zapytał to powiem, że zagazował bym jeszcze raz, bo nie dość ,że się zwrociło to jeszcze zarabiło na siebie. z tego co pobieżnie policzyłem to jestm około 6,5 tys. PLN do przodu na paliwie po odjęciu kosztow instalacji oczywiście, tzn wydając 5500 Pln na instalację wydałem 12000 tys. mniej na paliwo w tym okresie. Jakbym jeżdził na benzynie wydałbym 6,5 tys. PLN więcej . Nie zauważyłem jakichkolwiek negatywnych skutkow po instalacji LPG. Istotnie w ekstremalnych sytuacjach jest nieznacznie wyczuwalny spadek mocy , ale trzeba się dużo autem objeździć , żeby to zauważać, w codziennej praktyce i jak ktoś wsiądzie pierwszy raz to tego nie zauważy.
Polecam LPG innym użytkownikom.
Jak kiedyś będę miał GTA to też zagazuję :P i wklę zdjęcia na forum :mrgreen: .
pozdrawiam
galeria http://www.forum.alfaholi...t7260.htm#81818
Ostatnio zmieniony przez kubacik 2008-05-16, 21:25, w całości zmieniany 1 raz  

75andrew155 
Romeo

Silnik: 2.5 V6

Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2008-05-16, 22:03   

kubacik napisał/a:
Jak kiedyś będę miał GTA to też zagazuję i wklę zdjęcia na forum .
pozdrawiam
Nikt normalny GTA Ci nie sprzeda :mrgreen:

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Gullietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

Lopezius 
Alfa i Omega

Wysłany: 2008-05-16, 22:41   

kubacik, a można sie dowiedzieć ile kilometrów robisz rocznie że aż tak dobry wynik osiągnąłeś? Pytam z czystej ciekawości.

kubacik 
Ogier

Silnik: V6
Wysłany: 2008-05-16, 23:41   

75andrew155 napisał/a:
kubacik napisał/a:
Jak kiedyś będę miał GTA to też zagazuję i wklę zdjęcia na forum .
pozdrawiam
Nikt normalny GTA Ci nie sprzeda :mrgreen:

witam
Przede wszystkim to nikt normalny GTA nie jeździ :lol: A jak się już pozbywa GTA to go wali co z nią się stanie następnego dnia. Nawet jeśli jest wielkim fanem marki, jak ja. To tylko samochod a nie nerka do przeszczepu dla ukochanego członka rodziny.
A dla lopeziusia robię ponad 20 tys. km rocznie. Ktoś kmoże powiedzieć ,ze to daje tylko ok. 2,5 tys. rocznie oszczędności, ale dzisiaj wszystko kosztuje, a wiadomo ,że jak się coś posypie to trzeba bulić i to często niemało. Znam zagorzałych przeciwnikow LPG, ktorzy jeżdżą na benzynie a oleju i filtrow nie wymienią o czasie, a jak już robią jakąś naprawę to na używkach , albo na najtańszych częściach. Dziwna to filozofia i moim zdaniem obciach. Ja tam mam w nosie jakieś paliwowe dogmaty i jeżdżę na gazie dzięki temu nie muszę się szczypać z naprawami, bo wiadamo , że to czy tamto co jakiś czas jest do zrobienia. A do rozpaczy doprowadzają mnie goście, ktorzy kupują fury z dużymi silnikami, nie gazują ich tylko ślimaczą się łagodnie traktując pedał przyspieszenia, bo jak przycisną to im się budrzet wali, ale gazu nie bo jest bee. A jak zapytasz dlaczego jest bee odpowiedzą : jest bee bo jest bee. :|?:
LPG jest cool trzeba tylko przed montarzem policzyć czy nam się to opłaci i wybrać dobry warsztat.
pozdrawiam
galeria http://www.forum.alfaholi...t7260.htm#81818

Lopezius 
Alfa i Omega

Wysłany: 2008-05-16, 23:57   

kubacik napisał/a:

A dla lopeziusia robię ponad 20 tys. km rocznie.

To conajmniej raz więcej niż ja . :roll:

kubacik napisał/a:
A do rozpaczy doprowadzają mnie goście, ktorzy kupują fury z dużymi silnikami, nie gazują ich tylko ślimaczą się łagodnie traktując pedał przyspieszenia, bo jak przycisną to im się budżet wali,

:mrgreen: , ja tam lubię pocisnąć :DDD

kubacik napisał/a:
ale gazu nie bo jest bee. A jak zapytasz dlaczego jest bee odpowiedzą : jest bee bo jest bee. :|?:
LPG jest cool trzeba tylko przed montarzem policzyć czy nam się to opłaci i wybrać dobry warsztat.
pozdrawiam

A ja odpowiedziałem inaczej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

I wszytko w temacie :mrgreen:

Pozdrowionka

***mach*** 
Rowerzysta

Silnik: 1,9 jtd
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-05-17, 07:09   

Nie wiem co ma pompa paliwa do instalacji gazowej, przecież gaz nie idzie przez pompe. Pompy się psuja ze względu na kiepskie paliwo. Ja zrobiłem Xsarą 100000 km i od nowosci 2 razy wymienilem pompe

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu