Siema chłopaki
na prośbę naszego kolegi Paweł156 stworzyłem takie mało promo video nie wiem czy się wam będzie podobać czy nie na razie to taka próba chętnie wysłucham wszystkich uwag i rad
Przede wszystkim miały być fotki z imprez...
zassysajcie
link będzie podany po modernizacji filmu
_________________ SPOT KRAKÓW 14.12.2008 DZIAŁ ->POŁUDNIE<- ZAPRASZAM
Ostatnio zmieniony przez Kosiar 2008-02-25, 21:23, w całości zmieniany 1 raz
Model: Inny
Silnik: Srebrny Focus 1.6
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-02-25, 20:05
imho nie zrozumiałeś hasła czy przesłania które wstawiłeś na koniec tej prezentacji (bo film to raczej nie jest) Tutaj bardziej pasuje, nie obraź się, 'bjuti is not enaf' choć piękna moim zdaniem wiele też nie ma.
proszę o usunięcie z filmiku zdjęcia mojego autorstwa , nie wyrażam zgody na jego uzywanie w jakichkolwiek filmikach , prezentacjach itd (czerwone GT na końcu "filmu" sfotografowane z góry) bez mojej akceptacji (że o zapytaniu nie wspomnę)
jako autor zdjęcia mam prawo do swobodnego nim dysponowania , to że jest w albumie znaczy że możesz je sobie poogladać i tyle
uwazam, ze jesli zdjecie jest w sieci ogolnodostepne dla kazdego i kazdy sobie moze go obejrzec, to rowniez mozna go uzyc w filmiku bez pytania o zgode autora, poniewaz on zgadza sie na to tak jakby jesli wstawia zdjecie.
Ale ja sie nie znam i to tylko moje zdanie na ten temat
p.s-A jesli ktos sie zbytnio rzuca to ja proponuje bana dozywotniego na forum i bedzie po problemie
i tu się kolego mylisz,
nie chce tutaj bronić Marcina czy tez stawać po jego stronie ale istnieje takie coś jak prawo autorskie , Marcin zrobił zdjęcie i je wstawił na forum czy umieścił w sieci ale o dalsze jego wykorzystywanie trzeba zapytać autora...w tym przypadku Marcina I nie używaj argumentu jak partia PIS że piosenka kabaretu o Donaldzie z bagien to dobro narodowe, bo chyba jak kupujesz oryginalną płytę danego zespołu to masz w cenie prawa do słuchania w domu a nie do tego aby piosenki z tej płyty umieszczać w sieci bo takie coś nazywa się piractwem i kradzieżą
tutaj jest inna sprawa, na dobrą sprawę Marcinowi nic się nie stało i kolega, który zrobił filmik z użyciem zdjęcia autorstwa Marcina nie czerpie z niego żadnych korzyści a co najwyżej chciał zrobić coś co zobaczy kilkaset osób i nie będą za to płacić a więc cel sam w sobie był szczytny i nie wiem jaką intencją kierował się Marcin zabraniając pokazania tego zdjęcia.
mimo wszystko prawo jest tutaj po stronie Marcina.
Dziękuję za uwagę a do tych co tutaj sobie dogryzają i prawie ubliżają proszę o powstrzymanie bo to do niczego nie prowadzi.
pozdrawiam
Marcin R
Zachowanie obserwatora pozostawie bez komentarza (zapewne w realu jest fajnym gościem) i odniose sie tylko do konkretow;
Kolega mrutyna ma całkowitą racje co do praw autorskich i wykorzystywania zdjęc umieszczanych na stronach alfaholików. A sytuacja ta powstala poprzez drobne niedopatrzenie w regulaminie.
Dlatego przekazalem juz informacje do administracji by w regualaminie znalazla sie informacja o tresci : "Z momentem umieszczenia zdjęcia na stronach Alfaholicy.net internauta który posiada prawa autorskie do ww zdjęcia udziela klubowi Alfaholicy zgody na korzystanie z zamieszczonych plików na wielu polach eksploatacji."
Dlatego każdy kto nie życzy sobie by jego pliki były użytkowane przez klub w celach statutowych powinien je usunąć.
I to tyle
FRED
_________________ Nie pytaj co ASO może zrobić dla Ciebie, tylko co Ty możesz zrobić dla ASO
----------------------
Alfy są brzydkie i się psują! - wszak miliony użytkowników golfów nie mogą się mylić
Mrutyna ma racje odnośnie praw autorskich, ale skoro takie sytuacje sie zdarzają to moze trzeba bedzie zrobić punkt w regulaminie i przy dodawaniu zdjeć ze kazdy kto zamieszcza zdjecia na alfaholikach wyraża zgode na używanie ich w celach promowania Klubu i bedzie po problemie.
Chciałem podziękować bardzo Kosiarowi, jest jedną z niewielu osób które potrafią coś zrobić dla forum i to w bardzo szybkim czasie
Jednoczesnie pozwole sobie na małe ogłoszenie, które juz kiedyś było
Wszyscy chetni do pomocy przy pracach przy forum są mile widziani, a pracy jest troche
Temat Marcina-obserwtora737 mysle ze jest juz zamkniety i wyjasniony wiec nie piszmy wiecej o tym, prosimy uwagi odnośnie filmu i pomysły.
marekm, w klauzuli wpisane jest jasno ze chodzi o takie pliki ktore są wlasnoscią osoby udostepniającej. Jesli zas osoba trzecia wrzuc tu Twoje zdjecia bez Twojej zgody to oczywiscie łamie prawo i mozesz ją zaprosic do sądu
Jednakowoż odbiegając od tej konkretnej sytuacji uważam ze alfaholicy.net powinni sie takim zapisem zabezpieczyc na przyszłosc przed potencjalnymi roszczeniami.
Jest to zabieg stosowany przez wiekszosc portali społecznosciowych i sie sprawdza wiec nie widze powodu by nie dzialalo to rownież u nas
FRED
_________________ Nie pytaj co ASO może zrobić dla Ciebie, tylko co Ty możesz zrobić dla ASO
----------------------
Alfy są brzydkie i się psują! - wszak miliony użytkowników golfów nie mogą się mylić
a ja tylko prosze o spokoj. I zgadzam sie, ze trzeba dopisac odpowiednie oswiadczenie w regulaminie.
dodalbym jeszcze punk stanowiacy o wizerunku osob - tzn. zeby nie zamieszczac zdjec osoby, ktore mogluby ja osmieszyc czy tez narazic na klopoty - czyli innymi slowy nie chcialbym, zeby ktos umiescil np. moje zdjecie jak rzucam pawia czy np. przyjade na spot z kochanka itp sytuacje.
jednoczesnie inforuje, iz wyrazam zgode na wykorzystanie moich zdjec i wizerunku na potrzeby klubowe i tylko i wylacznie na takie.
czy tez narazic na klopoty - czyli innymi slowy nie chcialbym, zeby ktos umiescil np. moje zdjecie jak rzucam pawia czy np. przyjade na spot z kochanka itp sytuacje
paw to pikuś,gorzej jak się wyda ta kochanka
Ale jak to mówią-jak w domu się najesz to nie chodzi się do restauracji
_________________ A to już historia:
Alfa 155 2.0 TS 8V
Alfa 164 3.0 V6 24V Super
Model: Inny
Silnik: Srebrny Focus 1.6
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-02-27, 18:48
Fred napisał/a:
marekm, w klauzuli wpisane jest jasno ze chodzi o takie pliki ktore są wlasnoscią osoby udostepniającej. Jesli zas osoba trzecia wrzuc tu Twoje zdjecia bez Twojej zgody to oczywiscie łamie prawo i mozesz ją zaprosic do sądu
Jednakowoż odbiegając od tej konkretnej sytuacji uważam ze alfaholicy.net powinni sie takim zapisem zabezpieczyc na przyszłosc przed potencjalnymi roszczeniami.
Jest to zabieg stosowany przez wiekszosc portali społecznosciowych i sie sprawdza wiec nie widze powodu by nie dzialalo to rownież u nas
czytam i pisze na kilka for i portali foto, ale na żadnym nie ma takiej sytuacji ze opublikowane zdjęcia mogą być wykorzystane przez ten portal/forum.
Przed czym się chcecie 'zabezpieczyć'? na siłę będziecie wykorzystywać zdjęcia które ktoś nie chce żeby były wykorzystywane przez Was? (bo np nie chce się identyfikować z Klubem)?
Tuti napisał/a:
jest punkt ze nie mozna lamac prawa czy cos takiego. jak ktos zamieszcza bez Twojej zgody to zamieszcza cos niezgodnego z prawem jak to fred napisal.
do wszystkich zdjęć na portalu macie zgodę autorów?
JA tylko gwoli przestrogi co do stosowanie zdjęć, bez zgody autora/ właściciela praw. Gdybyśmy byli stowarzyszeniem to taka impreza kosztuje, jedno z znanych mi stowarzyszeń zastosowało mapkę bez zgody autora - 25tys PLN, drugi użyło w filmiku promocyjnym zdjęc aut wykonanych przez fotografa, który dodatkowo chciał na nich zarobić 15 tys zł... chyba warto czasami zapytać, nie mam do nikogo pretensji ale to po prostu dobra rada, sam zmontowałem i do tej pory montuje wiele filmików szkoleniowych i promocyjnych i mam do czynienia z prawami autorskimi chętnie pomogę Badźmy na ma maxa poprawni, wtedy nie ma powodów do pretensji:)
Do czasu utworzenia nowego filmu temat zamykam bo znow sie robi balagan i jeden wielki OT. Jak pojawi sie nowy filmik prosilbym o kontakt autora - odblokuje temat i pousuwam wszystkie posty nie zwiazane z tematem tzn. zostawie tylko pierwszy post . Wiekszosc z Was powinna dostac ostrzezenia, ale uwazam ze kazdy powinien dostac szanse wiec nikomu ich nie dam. Ale jesli sytuacja sie powtorzy to juz nie bede taki spokojny i poblazliwy. Temat zamykam i czekam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum