Wysłany: 2008-05-19, 21:21 Czy silniki Twin Spark to była pomyłka?
Zauważyłem, że zniknęły silniki TS z oferty Alfa Romeo. Zastąpiły je JTS.
Przeglądam to forum już od dawna i tak się zastanawiałam
czy przypadkiem TSy jako całość okazały się jednak nienajlepszymi jednostkami
napędowymi. Oczywiście wysoka moc przy niskich przecież pojemnościach
jest godna pozazdroszczenia ale przecież na dźwięk słowa "wariator"
posiadacze TSów lekko się denerwują. A podwójne świece oczywiście
są ciekawym rozwiązaniem, ale dosyć jednak kosztownym przy wymianach.
A silniki do oszczędnych nie należały... delikatnie rzecz ujmując.
Moje pytanie wzięło się stąd, iż moja wymarzona GTV miała montowane 2.0 TS, 2.0 V6 TB, 3.0V6.
Ten TS by mi wystarczył. Ale im więcej o nim czytam, tym bardziej wydaje mi się że to nie jest najlepszy wybór.
_________________ Była Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic oraz Honda Civic 1.4i EJ9
Jest Alfa Romeo 156 2.0TS Selespeed oraz wierna Honda Civic 1.4i EJ9
Model: Inny
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-05-19, 21:51
tomiscorpio napisał/a:
a czym rozni sie stary ts od nowego jts??
inna nazwa wynika z innego silnika TS mial dwie swiece na cylinder
JTS ma po jednej
TS ma wariator, a JTS niewiem czy ma, ale chyba tez tylko moze nieco ulepszony i bardziej wytrzymaly??
ozzy napisał/a:
Ale im więcej o nim czytam, tym bardziej wydaje mi się że to nie jest najlepszy wybór.
czy ja wiem...nie mialem okazji jezdzic dluzszy czas, ale mysle, ze jesli olej bedzie dobrej jakosci, rozrzad wymieniony na nowy i silnik nie zajechany to pojezdzi spokojnie te 50tys, a wymiana rozrzadu co 50tys to chyba niema tragedii?
Swiece sa drogie, ale wymienia sie je co 100tys, a w zwyklym aucie ? Co 20tys? przynajmniej ja wymieniam co 20tys
Tragedii nie ma, ale odniosłem wrażenie że to nie są ani niezawodne ani długowieczne jednostki. A jakoś w ciągu 6 miesięcy nastąpi zmiana auta. I chciałbym nabyć GTV'kę która mi długo posłuży. Wiem że najlepszy byłby ten 3.0 V6, ale trudno znaleźć dobry egzemplarz. TSów jest dużo więcej i jest w czym wybierać... bo jak nie znajdę to AUDI będzie... i znowu Alfaholik bez Alfy... sucks
_________________ Była Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic oraz Honda Civic 1.4i EJ9
Jest Alfa Romeo 156 2.0TS Selespeed oraz wierna Honda Civic 1.4i EJ9
Ostatnio zmieniony przez ozzy 2008-05-19, 22:06, w całości zmieniany 1 raz
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: a po co mi... jeżdżę bez :)
Rocznik: 1993
Wysłany: 2008-05-19, 22:15
ozzy napisał/a:
Moje pytanie wzięło się stąd, iż moja wymarzona GTV miała montowane 2.0 TS, 2.0 V6 TB, 3.0V6.
Ten TS by mi wystarczył. Ale im więcej o nim czytam, tym bardziej wydaje mi się że to nie jest najlepszy wybór.
No trzeba jeszcze rozróżnić TwinSparki 8-zaworowe i 16-zaworowe. W osmiozaworowych nie było problemu z wariatorem i były (są) niezawodne jak V6-tki I mają łańcuch więc nie są trudne i kosztowne w serwisowaniu. Co do świec... hmmm wychodzi raptem około 200 zł więcej co 100.000 km. To jest tyle co nic
Zresztą nie uważam że z tymi 16-zaworowcami było aż tak strasznie. Jak się na czas wszystko wymienia to są niezawodne, a jeśli chodzi o spalanie to są na pewno ekonomiczniejsze od V6 i to jest ich zaletą
A JTS to zupełnie inny system od TS. TS to TwinSpark (podwójne świece), a JTS to skrót od Jet Thrust Stoichiometric - jedna świeca, bezpośredni wtrysk, szczegółów nie znam
Sluchajcie, ja tez spotkalem sie z dobra opinia fachowcow o TS. Jak z awaryjnacia, to wole sie nie wypowiadac. Moj ma 180.000 i dziala.
Na pewno jest uperdliwi przy naprawach (nie moj problem), a dzieki temu kosztowny (moj problem niestety....).
I z ekonomia nie ma nic wspolnego, zre jak smok, jesli chce sie jechac po ludzku....
Dla mnie ten silnik to po wyglądzie auta najlepsza zaleta. Gdyby miał 115KM tak jak inne samochody z taka pojemnością to by była wielka lipa. Ma 144KM, z których wiele jest dzięki wariatowi i podwojnym świecom. Te 300zł za niego raz na kilka lat to chyba drobiazg w stosunku do tego co oferuje.Świece raptem 106zł czeskie srebrne Brisk to tez nie wielki wydatek, a wymiana raptem godzinkę zajmuje, więc to chyba też nie problem. Czy to są wady i wolelibyście słabsze silniki bez tego?
Kurde co tu sie dziej.... Najpierw temat o ostatniej Alfie ,a teraz czy TS to dobry silnik.... Jestescie Alfistatmi? Chyba nie skoro pytacie siebie nawzajem czy TS to była pomyłka. Twin Spark 16V był w czasie swojej premiery najnowoczesciejszym i najmocniejszym silnikiem w swojej klasie. Po prostu nie byłlo lepszego silnika 16v. A to czy sie psuje? Owszem, jesli ktos będzie go eksploatował w niewłasciwy sposób to mogą wystąpic problemy, ale to na własne zyczenie.
Pozdr Tiga
Twin Spark 16V był w czasie swojej premiery najnowoczesciejszym i najmocniejszym silnikiem w swojej klasie.
Mało tego ze BYŁ to po dziś dzien niewiele sie zmienilo.
Aktualnie dokupiłem czwartą w rodzinie alfe z TSem bo nigdy na zadną nie narzekałem.
Trzymam sie tylko zasady ze co 50 tys lub 3 lata wymieniam rozrząd z pompą i leje dobry olej co 10 tys.
A tak jak brzmi TS.. nie brzmi żadna rzędówka. Szczególnie w Gtv
fred
_________________ Nie pytaj co ASO może zrobić dla Ciebie, tylko co Ty możesz zrobić dla ASO
----------------------
Alfy są brzydkie i się psują! - wszak miliony użytkowników golfów nie mogą się mylić
Wysłany: 2008-05-20, 10:48 Re: Czy silniki Twin Spark to była pomyłka?
ozzy napisał/a:
co do spalania, to widac w moim poście. 9.6 miasto nie jest chyba tragedią. Kolega jeździ 1.4 chewroletem i łyka mu około 11.
Co do trawłości - sam nie wiem, bo nie mam furki od nowości - wada w/g mnie to olejożerność.
Reszta to chyba tylko plusy
Model: Inny
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-05-20, 11:19
Tiga napisał/a:
Twin Spark 16V był w czasie swojej premiery najnowoczesciejszym i najmocniejszym silnikiem w swojej klasie. Po prostu nie byłlo lepszego silnika 16v.
czy byl najmocniejszy to bym sie klocil...w hondzie crx/civic byly 1,6 16V V-TEC, ktore mialy wiecej koni niz 2,0TS To samo honda integra 1,8=190KM
Ale ogolnie jesli patrzac na pojemnosc 2000cm3 bez doladowania to niewatpliwie jeden z najmocniejszych silnikow, a przy tym wcale nie taki awaryjny.
Sam silnik jest dobry, ale czesto zawodzi osprzet jak sami zauwazyliscie(czytam forum dosc czesto)
Powiedzcie mi Panowie czy w JTS tez sa wariaty? Czy sa takie same czy moze ulepszone?
EDIT:
dlugo pisalem posta i zanim zapytalem kolega wyzej juz odpowiedzial
Ostatnio zmieniony przez AlfaFAN 2008-05-20, 11:19, w całości zmieniany 1 raz
Ja smigam 2.0TS i jestem po wszystkich wyzej wspomnianaych wymianach...olej, wariat, świece...silnik chodzi głdziutko i cicho...bajeczka...
Dziwne pytanie czy TS był pomyłką...wg mnie silnik jest udany a wszystko kwestia "jak dbasz tak masz"...i VW Golfa TDI mozna zajechac jak sie go traktuje jak traktor a nie autko...
czy ts sa takie wpsaniale? nie wiem bo nie jeżdziłem, ale porównując pojemnośc do uzyskiwanej mocy i spalania to raczej jest kiepsko. W moim drugim samochodzie Civicu mam 1,8 vtec przy 140km pali 6-8 litrów, w miescie ok 7 a dynamiki na pewno mu nie brakuje. Wiec sapalnie jest minimalne wieksze od 1,9 jtd w mojej alfie. mysle ze przy ostrej jeżdzie TS trzeba by to pomnożyc przez 1,5
czy ts sa takie wpsaniale? nie wiem bo nie jeżdziłem, ale porównując pojemnośc do uzyskiwanej mocy i spalania to raczej jest kiepsko. W moim drugim samochodzie Civicu mam 1,8 vtec przy 140km pali 6-8 litrów, w miescie ok 7 a dynamiki na pewno mu nie brakuje. Wiec sapalnie jest minimalne wieksze od 1,9 jtd w mojej alfie. mysle ze przy ostrej jeżdzie TS trzeba by to pomnożyc przez 1,5
no to spora różnica, bo jeździłem kiedyś vtec accordem, który w trasie wrąbał mi 9 przy spokojnej jeździe.
Ale to prawda, że silniki hondy są lepsze. Po pierwsze wykonane z niesamowitą precyzją.
Po drugie z rewelacyjnych materiałów. Po trzecie są świetnie zaprojektowane. I są 'skuteczne' do bólu. Wystarczy popatrzeć na silnik hondy cr-v z '96 czy '97 roku. 2 litry pojemności a gabaryty silnika 1.4. Nagrzewanie się silnika zimą - 2km i 90 stopni. Brak oznak zużycia po długiej eksploatacji. Żadnych egzorcyzmów typu jak zimny, to nie wolno normalnie jechać bo mu szkodzi. I inne pierdoły w stylu 'pije olej bo luźno spasowany' - ten idiotyzm powala mnie.
I spalanie takiego 2litry cr-v w mieście - zima czy lato 10 do 10.5. Z automatyczna skrzynią. A jazda po Niemieckich i Włoskich autostradach z maksymalnymi prędkościami raptem 12 do 13 litrów (3 facetów+sprzęt narciarski).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum