***mach***, oczywiscie masz racje.
Sam posiadalem civica wiec wiem co to potrafilo robic (ilosc KM przy niewielkiej masie).
Tyle ze to maszynka do zabijania kilometrow.
I nawet mialem w zamiarze zakupic nastepną Honde ale jak wsiadlem do 146... to juz mi tak zostalo
I kupilem drugą alfe, potem dla siostry trzecią a potem czwartą... i pewnie kupie następne o ile kredyty pozwolą
I do Hondy juz nie wróce... przy całym dla niej szacunku
Bo to tak jakby zamienic Harleya-Davidsona na "przecinaka"
fred
_________________ Nie pytaj co ASO może zrobić dla Ciebie, tylko co Ty możesz zrobić dla ASO
----------------------
Alfy są brzydkie i się psują! - wszak miliony użytkowników golfów nie mogą się mylić
Ostatnio zmieniony przez Fred 2008-05-21, 20:04, w całości zmieniany 1 raz
czy ts sa takie wpsaniale? nie wiem bo nie jeżdziłem, ale porównując pojemnośc do uzyskiwanej mocy i spalania to raczej jest kiepsko.
Skoro nie jeździłeś to raczej nie powinienes sie wypowiadać w tym temacie z całym szacunkiem...a porównywanie Alfy do Hondy jest średnim pomysłem...nie mieszajmy Cuore Sportivo z wytworem Japońskich inżynierów...
***mach*** napisał/a:
mysle ze przy ostrej jeżdzie TS trzeba by to pomnożyc przez 1,5
gdybym szukał oszczędności to kupiłbym diesla lub jakis małolitrazowy samochodzik a nie 2 litrową jednostkę TS...
sorry ale dyskusja na temat silnika to dyskusja na argumenty, a nie wypisywanie ze TS jest lepszy bo tak. Podaj argumenty, ale nie takie ze alfa jest lepsza bo zaprojektowano ja w gorących włoszech itp. zaraz oczywiście napiszesz ze nie jestem alfista i pewnie tak jest bo gdybym był to jezdziłbym spaiderem z 50roku a nie 156 z 2001 Ale to nie zmienia faktu że troche kilometrów w życiu zrobilem, jeździłem "kilkoma" samochodami i cos o motoryzacji wiem.
powiem tak mam 2.0 TS uważam że to rewelacyjny silnik ma świetne przyspieszenie i elastyczność na trasie super..nie mogę porównać do hondy bo nie jeździłem ale 1.9TDi zrobiłem
jego minus to może to że duzo pali i tylko tyle
Ale to nie zmienia faktu że troche kilometrów w życiu zrobilem, jeździłem "kilkoma" samochodami i cos o motoryzacji wiem.
Jetem handlowcem zjechałem całą Polske + część Europy różnymi autami od VW Pasata 2.0TD i 2.0 FSi przez Skode FAbię, Octavie w benzynie i w dieslu, Fiat Marea, BMW 323 i jeszcze kilka innych...tez wiem coś o motoryzacji i samochodach...poznałem te samochody na długich trasach, silniki, przyspieszenia, kulture pracy więc wiem co mówie...
Do swojego TSa wsiadam z przyjemnością po każdej z takich podróży i jest to moje subiektywne odczucie, nie wmawiam innycm ze ma im sie ten silnik podobac, ja swteirdzam że jest świetny w porównaniu do tych którymi jeździłem ...koniec i kropka...
- za branie oleju
- za spalanie
- za ociezalosc na niskich obrotach - na to skarzy sie wiekszosc alfistow
- za psujacy sie wariator
- za obracajace sie panewki ( bardzo czesto sie o tym slyszy na forach )
+ fajny dzwiek
+ dobre przyspieszenie
+ duza moc
+ zmienne fazy rozrzadu
+ zmienna dlugosc kanalow dolotowych
Ogolnie mimo zaawansowania technicznego tej jednostki i duzej mocy oceniam go slabo ( pod uwage nie biore nawet spalania ) Silnik jest trudny w serwisowaniu i troche nie dopracowany
Silniczki 16v Renault ciagna juz od 2,5 tys obr jak szalone bez wariatorow i innych cudow , praktycznie nie biora oleju nawet przy ostrej jezdzie i nikt nie robi fochow jesli cos trzeba przy nich naprawic . Jedyny mankament to dzwiek ktory pozostawia wiele do zyczenia
A alfista nie jestem - jestem tylko uzytkownikiem samochodu tej marki
_________________ Renault Laguna Powered by 1.6 16v
Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
Ostatnio zmieniony przez Szef 2008-05-22, 08:34, w całości zmieniany 2 razy
jak ktoś ma olej na max i wymienia rozrząd wtedy kiedy trzeba to takie awarie nie mają mieć prawa
No chyba nie do konca bo wariator i tak kazdy wymienia razem z rozrzadem ze wzgledu na to ze chyba zaden dluzej nie wytrzymal niz 60 tys km bez klepania
Co do panewek to tez byly przypadki ze przy max oleju sie obróciły - nie twierdze ze nie stalo sie to w wyniku zaniedban poprzdniego wlasciciela ale nawet to nie tlumaczy tak wielu usterek tego typu . Od 99 roku czytam fora renault ale o obracajacych panewkach dowiedzialem sie dopiero tu :/ i to w autach o wiele mlodszych konstrukcyjnie
Ponieważ TS są świetnymi silnikami, ar, by nie dręczyć konkurencji, nie dołować ich rewolucyjnymi rozwiązaniami i bezkompromisową jakością, postanowiła zrezygnować z ich produkcji.
Co do obracających się panewek - nieprawdą jest, jakoby panewki się obracały. Wypisują tu takie rzeczy wrogowie, elementy wywrotowe, które 'niewiedzieć' czemu oczekują od samochodu tego, by jeździł. Bezczelnie wyprowadzają go z parkingu/garażu i używając niszczą celowo panewki. Używają silnika bez oleju, dodają gazu ruszając rano do pracy i niszczą w ten sposób cenne panewki. Są idiotami, którzy robią wszystko by te panewki obrócić i wpakować się w koszty remontu.
Co do obracających się panewek - nieprawdą jest, jakoby panewki się obracały. Wypisują tu takie rzeczy wrogowie, elementy wywrotowe, które 'niewiedzieć' czemu oczekują od samochodu tego, by jeździł. Bezczelnie wyprowadzają go z parkingu/garażu i używając niszczą celowo panewki. Używają silnika bez oleju, dodają gazu ruszając rano do pracy i niszczą w ten sposób cenne panewki. Są idiotami, którzy robią wszystko by te panewki obrócić i wpakować się w koszty remontu.[/quote]
Wlasciwie to po co pchali się w TSa, skoro większa moc jest z Turbo. Teraz właśnie silniki doladowane są na topie. Aczkolwiek miała Alfa 2.0 Turbo w np. w 166 Ciekawe czemu nie dawali go do 156 bo dla mnie taki silnik byłby rewelacją w tym aucie zamiast TSa.
Model: Inny
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-05-22, 13:56
Cytat:
ja uważam że TS to rewelacyjny silnik
A teraz patrzac realnie trszeba powiedzec, ze wcale nie sa najlepsze, nie sa bezawaryjne, nie sa najmocniejsze, nie pala najmniej Ale dla Alfisty to tylko zalety rozumiem
Cytat:
Ponieważ TS są świetnymi silnikami, ar, by nie dręczyć konkurencji, nie dołować ich rewolucyjnymi rozwiązaniami i bezkompromisową jakością, postanowiła zrezygnować z ich produkcji.
Co do obracających się panewek - nieprawdą jest, jakoby panewki się obracały. Wypisują tu takie rzeczy wrogowie, elementy wywrotowe, które 'niewiedzieć' czemu oczekują od samochodu tego, by jeździł. Bezczelnie wyprowadzają go z parkingu/garażu i używając niszczą celowo panewki. Używają silnika bez oleju, dodają gazu ruszając rano do pracy i niszczą w ten sposób cenne panewki. Są idiotami, którzy robią wszystko by te panewki obrócić i wpakować się w koszty remontu.
Potraktowalem to jako ironie
Ostatnio zmieniony przez AlfaFAN 2008-05-22, 13:56, w całości zmieniany 1 raz
Komuś kto kocha tą markę zdanie "uzytkownika" nie jest żadnym wymiernikiem
Miłego "użytkowania" życzę
Chyba kupiles to auto tydzien temu i jeszcze nie widzisz jego mankamentow albo przesiadles sie ze zdewastowanego passata i wydaje ci sie ze chwyciles Pana Boga za nogi
Ja swoja Alfe uwielbiam Uwielbiam za to ze pozwala mi sie czuc wyjatkowym na drodze Wladowalem w nia mnóstwo pracy czasu i troche pieniedzy nie zamierzam jej sprzedac przez najblizsze kilka lat jednak to mnie nie zaslepia i nie gadam na lewo i prawo jaki to wspanialy samochod a reszta to gowno bez prawa do bytu kupowana przez motoryzacyjnych idiotow .
O dziwo w naszym regionalnym klubie AR jest wiecej takich "uzytkownikow" jak ja ktorzy powiedzieli by ci na temat tego silnika to samo
Subiektywnie widze jej + i - i otwarcie o nich mowie
Otwarcie tez mowie ze nastepnej alfy chyba nie kupie bo 159 mimo tego ze bardzo mi sie podoba jest za duza i nie zapewnia juz takich osiagow nawet z silnikiem 2.2 benzyna jak moja 1.8
Mam nadzieje ze nastepne bedzie Audi A4 ktore teraz jest nowe
Ostatnio zmieniony przez Szef 2008-05-22, 14:32, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum