Temat do dyskusji, dlaczego nie mamy autostrad, dlaczego paliwa takie drogie i ogolnie na wszystkie nurtujące nas tematy związane z krajem, polityką i nami.
To ja tak troche siegne wlasnego podworka.
Ano od niemal roku buduja nam tramwaj regionalny. Pruja tory, zakorkowali CALE miasto i tak dalej. Poczatkowo miala to byc najdluzsza lnia tramwajowa Europy. Teraz mowia, ze dojdzie tylko do rogatek miasta. A ja sie pytam - po KIEGO?!
Czy nie lepiej dla wszystkich byloby zostawic stare tory w cholere, tylko zwiekszyc ilosc taboru? Naprawic odcinki, ktore tego wymagaja, a nie tylko te po trasie. Teraz jest tak, ze wymieniaja tory polozone z 10 lat temu, a jednoczesnie zostawiaja te porozwalane 50-letnie - tylko dlatego, ze nie po drodze regionalnemu. Wymieniac po kolei te, ktore sa najbardziej zniszczone, tak chyba kazalaby logika, ktorej teraz nie widze....
A remont Kilinskiego (jedna z glowniejszych ulic). Remontowali odcinki, ale jednoczesnie zostawili kawalek toru niektkniety, w ruinie (Od Orla do pilsudskiego, kto z LDZ, wie). Doslownie ze 100 metrow ruiny.
Robili skrzyzowanie. Na kierunku pn-pd tory i nawierzchnie wokol nich zrobili. Na W-Z nie, choc i tak cale skrzyzowanie bylo zamkniete. Pomijam juz fakt, ze robiac jezdnie wzdluz torow, niszcza chodniki i skraj ulicy. Robia tylko tory, asfalt miedzy nimi i tak po 50 cm po bokach. A reszte ulicy pozarywaja koparkami. Gdzie tu sens?
A prezydent miasta nic tylko podrozuje i chwali sie, jakie to sukcesy miastu przynosi...
Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1.4 BOXER
Rocznik: 1995
Wiek: 19 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 107 Skąd: k. Jeleniej Góry
Wysłany: 2008-05-20, 15:00
Na mój łeb to jednak dzięki EURO 2012 robi się pomału, ale jednak coraz lepiej.
Fakt, że Polacy budować nie potrafią, właściwie to nie potrafimy planować. A jak już ktoś ma dobry plan to pieniędzy brak.
Autostrady najpierw budujemy teraz burzymy - bo źle zrobione... Troszke to śmieszne, ale niestety prawdziwe.
Ktoś dał pomysł, żeby na EURO nie budować autostrad a drogi ekspresowe - prawdę mówiąc jest to najrealistyczniejszy plan - inaczej wątpie abyśmy zdążyli wybudować odpowiednią ilość autostrad...
Ale tak naprawde to ja kocham ten kraj, bo jak to mówią "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma...".
To ja tak troche siegne wlasnego podworka.
Ano od niemal roku buduja nam tramwaj regionalny. Pruja tory, zakorkowali CALE miasto i tak dalej. Poczatkowo miala to byc najdluzsza lnia tramwajowa Europy. Teraz mowia, ze dojdzie tylko do rogatek miasta. A ja sie pytam - po KIEGO?!
Czy nie lepiej dla wszystkich byloby zostawic stare tory w cholere, tylko zwiekszyc ilosc taboru? Naprawic odcinki, ktore tego wymagaja, a nie tylko te po trasie. Teraz jest tak, ze wymieniaja tory polozone z 10 lat temu, a jednoczesnie zostawiaja te porozwalane 50-letnie - tylko dlatego, ze nie po drodze regionalnemu. Wymieniac po kolei te, ktore sa najbardziej zniszczone, tak chyba kazalaby logika, ktorej teraz nie widze....
A remont Kilinskiego (jedna z glowniejszych ulic). Remontowali odcinki, ale jednoczesnie zostawili kawalek toru niektkniety, w ruinie (Od Orla do pilsudskiego, kto z LDZ, wie). Doslownie ze 100 metrow ruiny.
Robili skrzyzowanie. Na kierunku pn-pd tory i nawierzchnie wokol nich zrobili. Na W-Z nie, choc i tak cale skrzyzowanie bylo zamkniete. Pomijam juz fakt, ze robiac jezdnie wzdluz torow, niszcza chodniki i skraj ulicy. Robia tylko tory, asfalt miedzy nimi i tak po 50 cm po bokach. A reszte ulicy pozarywaja koparkami. Gdzie tu sens?
A prezydent miasta nic tylko podrozuje i chwali sie, jakie to sukcesy miastu przynosi...
Trafiłeś kolego w dziesiątkę. Syf w tej Łodzi i okolicach... Najbardziej rozbawił mnie remont pomorskiej najpierw remontowali, a po krótkim czasie poprawiali po sobie... i to wszystko za nasze pieniądze. Z tego co wiem na alejach też był jakiś problem. Jednak absolutny hit to przejazd kolejowy, na którym sygnalizacja świetlna nie działa od ... kilku lat. Zamiast naprawić przyczepili tabliczkę, że jest uszkodzona Powinno się osobie odpowiedzialnej dać po du**e.
A co do euro to chyba na bashu wyczytałem najłatwiejszy sposób by do 2012 mieć komplet stadionów- podbić Niemcy ;]
Budować nie potrafią ??? Potrafią a jakże tylko czasem nie wiedzą gdzie.
Już ponad dwa lata (o ile nie więcej) przy trasie nr 1 w okolicach Pszczyny zbudowano przepiękną drogę i rondo które prowadzi prosto w ........... pole, a na jego czubku (czego nie widać poniżej) dumnie stoi niebieska tabliczka z gwiazdkami i napisem "wybudowano dzięki środkom Unii europejskiej"
Pewnie była to inwestycja która miała na celu przyciągnięcie chętnych na zakup terenu, jednak jak na razie po tych polach, od dawien dawna biegają tylko myszy. Nie pozostaje nic tylko pogratulować, mam nadzieję że w końcu coś tam się wybuduje bo jak na razie codziennie szlag mnie trafia jak tamtędy przejeżdżam.
Jak znam życie i naszych polskich fachowców to można by było znaleźć jeszcze wiele takich idiotyzmów typu "mosty do nikąd".
Odnośnie polityki powiem tyle - zbyt dużo debili siedzi na stołkach z których zejść nie chcą a to dzięki temu że prosty lud (który jest większością) ich wybrał - takie niestety są skutki demokracji. Chłop oderwany od pługa może zostać prezydentem bo w radyjku powiedzieli że jest fajny.
Oczywiście jest to moje osobiste zdanie i nie mam na celu obrażania nikogo, mówię ogólnie i do żadnej partii nie piję bo olewam czy "PIS da" czy "PO da" (do sądu np.), ja po prostu chciałbym normalnie żyć i mieć świadomość że moim krajem rządzi ktoś kto ma równo poukładane pod sufitem i niech to nawet będzie dyktator (byle mądry) który wreszcie zrobi porządek w tym burdelu.
Przy okazji tego tematu zostaną ujawnione poglądy polityczne forumowiczów. Tak więc nie chciałbym by nastąpiły przez to pośród nas jakieś podziały, niesnaski, bo przecież jesteśmy Alfaholikami i to nas łączy.
Pozdrawiam.
- Rafał
Trafiłeś kolego w dziesiątkę. Syf w tej Łodzi i okolicach...
Wprawdzie nie mieszkam w Łodzi, ale dobrze wiem o czym mówicie, bo w Łodzi pracuję. W piątek 4 przystanki wzdłóż Kilińskiego (od Przybyszewskiego do Piłsudskiego) jechałem 28 min. a to wszystko przez ten tramwaj regionalny
Lopezius napisał/a:
zbudowano przepiękną drogę i rondo które prowadzi prosto w ...
Widzę, że nie tylko w Łodzi kombinują - fajne rondo macie
P.S. U mnie w mieście prezydent (ze swoją nową żoną) mają zamiar postawić 28 fantann a... na drogach i chodnikach można sobie zęby wybić. Wstyd mi za władze mojego miasta, bo co trochę koledzy w pracy sie dopytują - czy budowa już się rozpoczęła
_________________ Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Jak mniemam to była ironia?
Gdzieś na wp pisali i podali fotke na której była droga... w pole, a tuż przed jej końcem - pasy dla pieszych.
Może to nie brzmi tak idiotycznie jak powinno - ale wygląda w 100%
Ale niestety to są realia i nie jest to żeden żart z mojej strony, tylo suche fakty które obrazuja pewien poziom ludzi zajmujących zbyt wysokie stanowiska jak na ich możliwości i którzy nie mają zielonego pojęcia o tym co robią.
Tak się właśnie wydaje pieniądze które Unia nam daje - na byle co byle by był pretekst, a tam gdzie trzeba to później, jak może jeszcze dadzą, "byle się nachapać na szybko i kupić se Lexusa a potem mogą mnie wyje...ć, bo do końca życia jestem już ustawiony".
I dlatego moim zdaniem, pomimo tego że ja do tej grupy nie należę krajem powinni rządzić ludzie zamożni i wykształceni których celem będzie dobro innych a nie "napychanie swojej biednej wiejskiej dupy sianem żeby inni widzieli i zobaczyli jak z chama stałem się panem".
P.S. U mnie w mieście prezydent (ze swoją nową żoną) mają zamiar postawić 28 fantann a... na drogach i chodnikach można sobie zęby wybić.
tak? A jak u nas kilka milionow poszlo na pomnik Żydów wywiezionych z Radegast?! A gowniane drzewko na rondzie solidarnosci? A kamiem Palki? Na ch. to!!!!
Zeby bylo jasne - nie jestem przeciwny upamietnianiu pomordowanych starszych braci w wierze, ale cholera - jak sie nie ma kasy na drogi, nie buduje sie wielkich pomnikow. Upamietnic? Tal, ale szczerze i TANIO. Moze lepiej edukowac mlodziez, opowiadac im, a nie stawiac nie wiadomo co za miliony, by przypodobac sie amerykanskim inwestorom pochodzenia zydowskiego (tak sie mowi "na miescie" - i przyznacie, ze cos w tym jest..). Dobra, jakos to sie zwroci z ich inwestycji (np DELL) - no ale to juz nie jest kwestia upamietniania niewinnych ofiar, a czyste wyrachowanie. Co zas do upamietaniania solidarnosci i prezydenta miasta, ktory zginal wyprzedzajac pod gorke przy 160 km/h - to juz wole przemilczec.
To samo piekne duperele na Piotrkowskiej... po co? Sa inne potrzeby! zreszta piotrkowska wyglada jak piekna dziewczyna w brudnych majtach. Piekny front kamienic, a w podworkach syf.
Czyli podsumowujac - u nas wydaje sie kase bez sensu, w imie roznych dziwnych korzysci.....
Napisałem wczoraj wieczorkiem note o Wrocku Wrocław-drogi
Co do budowy autostrad-wiecie że A4 od Wrocławia do zjazdu na Zgorzelec formalnie autostradą nie jest? Nie ma pasa awaryjnego. Po za tym droga ekspresowa jako taka jest od Wrocławia do Olszyny a za Olszyną zaczynają się Niemcy. Więc do Berlina dojazd jest jako taki. Gorzej jak ktoś chce dojechać z Wrocka nad Morze, chociaż A3/S3/DK3 w tragicznym stanie nie jest. Chociaż między Gorzowem a Szczecinem pamiętam że była lipa.
jeżeli chodzi o A4 to powiem tak do Krakowa płaci się za bramke 6,50 i do tego jedzie się po dziurach remontach itd a się płaci ! i to jest skandal ! dlatego jadąc na spoty do Kraka jeżdże Olkuszem jade za free a droga jest w miarę ok natomiast do wrocka nie ma dziur jest lepsza droga i się nie płaci ja tego nie rozumiem jaka tu jest polityka
Nie tak dawno było głośno o tym jak to budowano w Polsce drogę, biegnącą gdzieś ze wschodu na zachód. Polegało to na tym, że budowały dwie firmy i miały się spotkać tą budowaną drogą w miejscowości A, przy czym okazało się, że się minęły o jakieś 2km! No cóż - dwu kilometrowy pas zieleni chyba w niczym nie przeszkadza, prawda ?
Oto Polska właśnie. Ale i tak ją kocham
Pozdrawiam.
- Rafał
Co z tą Polską ? NIC.Tak było,jest i będzie.Niewazne kto będzie rządził - czy pisuary,czy "Słońce Peru",czy jakieś feministki z gejami itd. Wtym kraju nikt nic nie zmieni Dalej będziemy żyć historią,patriotyzmem,sporami partyjnymi,a teraźniejszość się nie liczy
Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1.4 BOXER
Rocznik: 1995
Wiek: 19 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 107 Skąd: k. Jeleniej Góry
Wysłany: 2008-05-20, 22:25
Lopezius napisał/a:
oran napisał/a:
Cytat:
Jak mniemam to była ironia?
Gdzieś na wp pisali i podali fotke na której była droga... w pole, a tuż przed jej końcem - pasy dla pieszych.
Może to nie brzmi tak idiotycznie jak powinno - ale wygląda w 100%
Ale niestety to są realia i nie jest to żeden żart z mojej strony, tylo suche fakty które obrazuja pewien poziom ludzi zajmujących zbyt wysokie stanowiska jak na ich możliwości i którzy nie mają zielonego pojęcia o tym co robią.
Tak się właśnie wydaje pieniądze które Unia nam daje - na byle co byle by był pretekst, a tam gdzie trzeba to później, jak może jeszcze dadzą, "byle się nachapać na szybko i kupić se Lexusa a potem mogą mnie wyje...ć, bo do końca życia jestem już ustawiony".
I dlatego moim zdaniem, pomimo tego że ja do tej grupy nie należę krajem powinni rządzić ludzie zamożni i wykształceni których celem będzie dobro innych a nie "napychanie swojej biednej wiejskiej dupy sianem żeby inni widzieli i zobaczyli jak z chama stałem się panem".
Chodziło mi tylko o zacytowany fragment tekstu - teraz go nawet pogrubiłem. Pytałem się czy to ironia dlatego, że gdyby nią to nie było byś przeczył sam sobie (potrafią budować, ale wybudowali rondo w polu - w odniesieniu do mojego posta w którym napisałem, że planować polacy nie potrafią sens miałoby to zerowy )
To tak gwoli jasności. Bo widze, że zrozumiałeś mnie jakbym Tobie nie wierzył - a jest dokładnie odwrotnie, wiem, że tak jest i myśle podobnie jak Ty.
Chodziło mi tylko o zacytowany fragment tekstu - teraz go nawet pogrubiłem. Pytałem się czy to ironia dlatego, że gdyby nią to nie było byś przeczył sam sobie (potrafią budować, ale wybudowali rondo w polu - w odniesieniu do mojego posta w którym napisałem, że planować polacy nie potrafią sens miałoby to zerowy )
To tak gwoli jasności. Bo widze, że zrozumiałeś mnie jakbym Tobie nie wierzył - a jest dokładnie odwrotnie, wiem, że tak jest i myśle podobnie jak Ty.
EDIT:
Może nie tyle ironia co sarkazm
Ironia, sarkazm, tak zgadza się ??? Nie bój sie, dobrze Cię zrozumiałem i cieszę się że myślisz podobnie.
Często się zastanawiam co się dzieje z tą całą kasą. Państwo oszczedza na tym co nietrzeba - oto kilka przykładów:
- edukacja (z powodu nie dofinansowania edukacji - szkoły państwowe pobierają co miesiąc od dzieciaków pieniądze pt. komitet rodzicielski natomiast uczelnie wyższe skubią studentów dziennych na czym się tylko da),
- służba zdrowia (ktoś nierozgarnięty ustala jakieś abstrakcyjne limity, które wystarczają tylko dla nielicznych natomiast pozostali jeśli chcą się leczyć muszą słono za to płacić w prywatnych gabinetach),
- PKP (pociągów jest coraz mniej, tabor coraz starszy, coraz bardziej zniszczony - syf, kiła i mogiła i to nieszczęsne ogrzewanie - wysiedzieć nie raz nie idzie, bo jakaś stara "rura" w środku pociągu rzuci hasło, że jest jej zimno - wiec grzeją w maju cały skład).
Samochodów jest coraz więcej zaś każdy z kierowców płaci ciężkie pieniądze za paliwo w którym jest podobno wliczone co tylko się da więc wpływy do budżetu są coraz większe - pytam więc wszystkich, gdzie są te wszystkie pieniądze, GDZIE SĄ PIENIĄDZE Z NASZYCH PODATKÓW
_________________ Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
to jest bardzo drażliwy temat, wolę się w tej dziedzinie nie wypowiadać bo niepotrzebnie bym się denerwował a do tego mam pewno na to pogląd taki jak 99% ludzi z forum i pewno 100% wykształconych politycznie ludzi. Nie może być u nas dobrze jak u nas nie występuje takie zjawisko jak wykształcona kadra polityczna a więc do póki nie będziemy mieć prawdziwych wykształconych elit politycznych będzie tak jak jest.
A co do dróg kilka przykładów:
*1993 rok jechałem z rodzicami na komunię do kuzyna autostrada A4 była remontowana na odcinku Kraków - Katowice (jechaliśmy do Katowic więc nie wiem jak wyglądalo to dalej) w tedy nie pobierali za ten odcinek opłaty. Ostatnio jednak jechałem tą sama autostradą po 15 latach jedyne co się zmieniło to wybudowali bramki... remont jak był tak jest nadal i nawet obstawiał bym za tym że jest on jeszcze bardziej uciążliwy niż ten sprzed 15 lat. Nawierzchnia tej drogi nadal przypomina max drogę ekspresową.
*Trasa Kraków - Brzesko (od Krakowa w kierunku Tarnowa, Rzeszowa) droga była masakryczna więc remont. Remontowali ten odcinek chyba ponad 2 lata. Oczywiście jest jeszcze nie skończony bo kończą jakiś tam mostek (mostem tego nazwać nie można bo bliżej w rozmiarach to kładkę przypomina). Wszystko fajnie bo NOWA nawierzchnia jest bez dziur ale jedzie się po niej jak po wydmach na plaży albo pustyni. Nie wiem czy wszyscy wiedzą o co chodzi ale położony został tak asfalt że jest on normalnie "pofalowany" jak wjeżdża się na tą drogę to powienien w Brzesku i w Krakowie być znak "poprzeczny ściek lub garb" znak A-11 z napisem obowiązuje na odcinku 65km.
*Trasa Kraków - Olkusz - Katowice
rozpoczął się tam remont, póki co idzie to w miarę szybko, przez długi czas był problem z jakim kolwiek remontem tej drogi ponieważ to alternatywa dla patnej A4. Nie mówiąc o tym że tak w Krakowie jak w Katowicach oznaczenie jest bardzo kiepskie aby trafic na tą drogę przez Olkusz, za to co kawalek jest drogowskaz na pożal się Boże autostradę.
absurdów na naszych polskich drogach jest więcej niż zawartości azotu w powietrzu atmosferycznym. Jak by się nad tym zastanowic można by sie było wykończyć nerwowo. Płacimy kolosalne pieniądze na drogi, na paliwo (w którym jest dawne drogowe) i nie mamy z tego nic. Większosc dróg przypomina poligon po którym można jeździć tylko czymś co jest "zawieszone" jak Uaz...
A o progach spowalniajacych nie wspomnę, gdzie prędkość dopuszczalna jest 20km/h a czasem 30km/h a jak by tak przejechał samochodem innym niż "off road" to na takim progu została by miska olejowa i pewno jeszcze katalizator z tłumikiem końcowym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum