Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
ciągłość OC ???
Autor Wiadomość
zawigrze 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 164
Silnik: 2.0 TS
Rocznik: 1996
Wysłany: 2007-12-01, 17:03   

Rosik napisał/a:
czy musze to wyprostowac z ubezpieczycielem czy nie?

Zdecydowanie tak, gdyż dzięki temu uniknie się komplikacji przy przedłużaniu lub wypowiadaniu polisy. Przy przedłużaniu będzie problem ustalenia kto jest właścicielem auta i polisy. Jeżeli byś chciał wypowiedzieć polisę to firma będzie chciała abyś udowodnił jakie masz prawa do samochodu. W ten sposób dojdą od kiedy masz samochód i mają pełne prawo przeliczyć poprzednią polisę i kazać ci dopłacić.

Rosik napisał/a:
Czy nazwisko na polisie jest wazne, czy wazne jest tylko to ze auto jest ubezpieczone bez wzgledu na to kto placil.

Nazwisko na polisie jest ważne gdyż w razie szkody pokrywa się z danymi właściciela auta i poszkodowany nie ma problemów z likwidacją szkody. Jeśli zmiana nie jest naniesiona pojawiają się trudności. Gdyby doszło do skrajności takiej, że firma umywa ręce od odpowiedzialności to poszkodowany może domagać się zadośćuczynienie od ciebie mimo tego, że była polisa.
Nieprzepisanie polisy jest też niewypełnieniem obowiązków ustawowych. Może się zdarzyć, że w razie kontroli policjant potraktuje to jak brak ważnej polisy jeżeli od daty zakupu minęło 30 dni. Może to skutkować mandatem i natychmiastowym zatrzymaniem dowody rejestracyjnego oraz odholowaniem samochodu.

I może jeszcze jedna przestroga. Jeżeli kiedykolwiek spowodujecie komuś szkodę, nie idźcie na układ, że dacie poszkodowanemu jakieś pieniądze a reszta będzie likwidowana z polisy. Jeżeli taki fakt będzie miał miejsce i w trakcie likwidacji szkody z polisy wyjdzie taka informacja, każda firma odmówi wypłaty odszkodowania. W myśl Kodeksu Cywilnego jeżeli dajecie komuś pieniądze zwalniacie z odpowiedzialności firmę ubezpieczeniową. W takiej sytuacji firma odmówi wypłaty i będziecie musieli pokryć szkodę z własnej kieszeni.

Rosik 
Romeo

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: a po co mi... jeżdżę bez :)
Rocznik: 1993
Wysłany: 2007-12-01, 17:33   

Dzieki... chyba czas poprostowac sprawy :)

Nowych forumowiczów regionu zach.-pom. zapraszamy do naszego działu:
http://www.forum.alfaholi...orskie-vf31.htm

tomkap 
Romeo

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Wysłany: 2007-12-05, 21:20   

Sprzedałem samochód a firma ubezpieczeniowa gnebi mnie pismami bym opłacił kolejny rok.Wysłełem pismo o takim fakcie ale każą przesłać umowę by wyłudzic dane kupującego. Nie mam zamiaru tego czynić bo kupujący zastrzegł sobie by jego danych nie udostępniąc obcym osobom. W tym przypadku firmie ubezpieczeniowej.Co mi zrobię poza straszeniem komornikiem?

tomkap 
Romeo

Wysłany: 2007-12-05, 21:29   

Kolejna sprawa. Nie rejestruje samochodów na siebie bo nie mam zamiaru nigdy długo nimi jezdzić. Max. rok i sprzedaję więc przerejestrowanie to zbędny wydatek.Ubezpieczam zaś na siebie. Gdy milicja pyta czemu nie przerejestrowany mwię ze nie mam na to pieniędzy i nic nie moga zrobić. Niby jest przepis ze w ciągu 30 dni, ale nie ma ustawy czy ktoś może ukarać jak tego nie zrobisz.

zawigrze 
Rowerzysta

Wysłany: 2007-12-06, 20:13   

tomkap napisał/a:
Sprzedałem samochód a firma ubezpieczeniowa gnebi mnie pismami bym opłacił kolejny rok.Wysłełem pismo o takim fakcie ale każą przesłać umowę by wyłudzic dane kupującego. Nie mam zamiaru tego czynić bo kupujący zastrzegł sobie by jego danych nie udostępniąc obcym osobom. W tym przypadku firmie ubezpieczeniowej.Co mi zrobię poza straszeniem komornikiem?

W tym przypadku muszę otwarcie uprzedzić że na własne życzenie pakujesz sie w niezłe tarapaty. Firma musi wznowić polisę na twój poprzedni samochód - takie jest prawo! Do chwili kiedy nie podasz danych nabywcy to będziesz miał problem. Zgodnie z ustawą tylko przekazując firmie kopię umowy możesz zwolnić się z obowiązku opłacenia polisy. W takiej sytuacji możliwości są tylko trzy.
1. Podasz firmie dane nabywcy i będziesz miał spokój.
2. Opłacisz polisę, którą powinien opłacić nabywca bo się z nim umówiłeś, że nie podasz jego danych. PS. Moim zdaniem dałeś się mu zrobić jak frajer w konia.
3. Jeżeli nie zrobisz tego co w punkcie 1 lub 2 spotkasz się z firmą ubezpieczeniową w sądzie i do dzieła może też wkroczyć Fundusz Gwarancyjny (wtedy będziesz mieć jeszcze większy problem). Jeżeli dojdzie do sprawy w sądzie ( a nie są to rzadkie przypadki), to niestety nie masz najmniejszych szans i przegrasz pewnie na pierwszej rozprawie. Podejrzewam, że możesz nawet mieć kłopot ze znalezieniem prawnika, który by się za to zabrał. Wszystko dlatego, że łamiesz prawo o ubezpieczeniach obowiązkowych, a w tym przypadku nie można zrobić czegoś inaczej niż wymyślił to ustawodawca. Twoja wina jest bezdyskusyjna.

zawigrze 
Rowerzysta

Wysłany: 2007-12-06, 20:17   

tomkap napisał/a:
Kolejna sprawa. Nie rejestruje samochodów na siebie bo nie mam zamiaru nigdy długo nimi jezdzić. Max. rok i sprzedaję więc przerejestrowanie to zbędny wydatek.Ubezpieczam zaś na siebie. Gdy milicja pyta czemu nie przerejestrowany mwię ze nie mam na to pieniędzy i nic nie moga zrobić. Niby jest przepis ze w ciągu 30 dni, ale nie ma ustawy czy ktoś może ukarać jak tego nie zrobisz.

Będziesz miał spokój do czasu kiedy trafisz na policjanta, który dobrze zna swoje uprawnienia. W takim przypadku każdy policjant może zabrać dowód rejestracyjny i siarkować sprawę do sądu grodzkiego. A nawiasem mówiąc ja tez zmieniam często samochody i nie robię takich przekrętów. Twoje zachowanie wygląda na zwykłe tanie cwaniactwo. Stać cię na samochód to i stać na przerejestrowanie. A jak nie to może rowerek?

tomkap 
Romeo

Wysłany: 2007-12-06, 20:49   

To może napisz jaka kara mi grozi jak nie przerejestruje samochodu w ciągu miesiąca skoro jesteś takim znawcą. Nie rejestruje bo zwyczjnie nie mam na to czasu, tak dla twojej ciekawosci, a policja nie ma prawa mi zatrzymac dowodu w takim przypadku.Za poprzednie info.dzieki. wyślę w takim razie kopię umowy skoro tak nakazuje prawo. Szkoda mi tylko nabywcy bo nie wypowiedział a ubezpieczył w innej firmire. Teraz do niego sie przyczepią złodzieje.
Ostatnio zmieniony przez tomkap 2007-12-06, 21:08, w całości zmieniany 1 raz  

PawełQV 
Pirat drogowy

Silnik: 3.0 V6 12v QV
Rocznik: 1991
Wysłany: 2007-12-06, 22:06   

tomkap napisał/a:
To może napisz jaka kara mi grozi jak nie przerejestruje samochodu w ciągu miesiąca skoro jesteś takim znawcą. Nie rejestruje bo zwyczjnie nie mam na to czasu, tak dla twojej ciekawosci (...)

dosyć oryginalny sposób podziękowania na pomoc kolegi.

Co do SAM-a kiedyś dorwałem gazetę i nie było nic tam wzmianki o jakimkolwiek VINie ponieważ do samej konstrukcji takiego auta może posłużyć jakakolwiek część nadwozia bez znaczenia jaki ma numer. Zresztą jest to dość trudne aby komuś udowodnić konkretne pochodzenie np.przedniego pasa czy kielichów zawieszenia we własnej konstrukcji spełniającej wymogi "nowego" pojazdu nawet jak przypomina auto seryjne w 80%.
http://www.pll.konin.lm.pl/PQV1.JPG

zawigrze 
Rowerzysta

Wysłany: 2007-12-06, 23:02   

Swięta prawda Paweł. Miałem na myśli sytuację kiedy ktoś bierze zdecydowanie więcej blachy z czegoś innego. Zresztą ten problem to margines w dzisiejszych czasach. Szczerze powiem, że nawet nie wiem jak bym coś takiego do oc musiał taryfikować. Chyba jako inny. Jedno jest pewne jakoś muszę i odmówić nie mogę :mrgreen: W sprawie ubezpieczeń możecie pytać w każdej sprawie. Nie gwarantuję, że będę wiedział bo kruczków jest od lich i ciut ciut, ale przynajmniej się postaram i dokształcę :lol: .
Ostatnio zmieniony przez zawigrze 2007-12-06, 23:04, w całości zmieniany 2 razy  

tomkap 
Romeo

Wysłany: 2007-12-07, 12:04   

PawełQV napisał/a:
dosyć oryginalny sposób podziękowania na pomoc kolegi

Sorki ale zdenerwowałem sie za cwaniaka i rowerek. Oczywiście doceniam pomoc kolegi i za to dziekuję. Napracował się dużo w tym poscie by wszystkim odpowiedzieć.
Ciekawi mnie jeszcze temat umowy.Wiem teraz że muszę taką wysłać jeśli sprzedałem samochód w ciągu 30 dni.Jak nie wyślę to to wysyłaja do mnie upomnienia bym płacił za kolejny rok, a potem grożą sądem jeśli nie płacę. Co jednak bedzie jak umowy nie mam bo zagubiłem? Musi być inny sposób niz umowa z danymi kupującego. Przecież nie będę płacił do konca życia ubezpieczenia za samochód, ktorego nie mam.Powinno wystarczyć moje oświadczenie że samochód został sprzedany i już za niego nie płacę.

zawigrze 
Rowerzysta

Wysłany: 2007-12-07, 17:06   

Możliwość jest jeszcze taka, że nabywca się zgłosił z umową. Jeśli nie to płacisz, lecz tylko przez pierwszy rok, bo umowa jest automatycznie wznawiana na rok, później wygasa. Od chwili kiedy pracuje w ubezpieczeniach nie słyszałem o innej możliwości rozwiązania twojego problemu jak tylko poprzez przedstawienie umowy.

Kamil 
Embrion

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 3.0 V6
Wysłany: 2007-12-08, 17:06   

tomkap napisał/a:

Mylisz się. Prawo o ruchu drogowym to Ustawa. Także nie trafiłeś jeszcze na prawdziwą kontrolę. Pozdrawiami i życzę Ci więcej wolnego czasu. Oczywiście zawsze możesz nie przyjąć mandatu jednak nie radzę nie przyjmować bo pierwsza rozprawa będzie zaoczna (bez Twojej obecności) i dostaniesz troszkę większy mandat kosztami nie zostaniesz obciążony. Jak się odwołasz (masz takie prawo) to prawdopodobnie przegrasz - jakbyś na to nie patrzył łamiesz postaniwienia ustawy obowiązującej w naszym kraju. W tym przypadku dostaniesz jeszczy większy mandat + koszty rozporawy. Reasumując chyba bezpieczniej wydać 171 PLn (tyle to kosztuje w Lublinie) na przerejestrowanie (oczywiście pod warunkiem że autko jest zarejestrowane już w Polsce). pozdrawiam

tomkap 
Romeo

Wysłany: 2007-12-08, 21:48   

Paradoks tkwi w tym że mam znajomych policjantów i właśnie od nich wiem że nikt nie może zmusic do przerejestrowanie samchodu. Ta ustawa jest poprostu zle sformułowana. Jest ustalony termin 30 dni ale nie jest sformułowane jak i czy można karac jak ktoś tego nie zrobi.Żerują na tym handlarze samochodami, którzy kupują i sprzedają dzisiątki aut (oczywiście poza firmą) a wcale ich przcięz nie rejestrują na siebie.Przykładem też są setki samochodów na allegro sprowadzonych. Większosci nikt na siebie nie rejestruje, a przecięż nie kążdy sprzeda w przeciągu 30 dni.Co do alfy to chyba jednak przerejestruję, bo tyle kasy w nią władowałem że nie opłaci sie sprzedać i chyba pojezdze dłużej niż rok:)

zawigrze 
Rowerzysta

Wysłany: 2007-12-08, 23:13   

Postaram się po niedzieli porozmawiać ze znajomymi prawnikami w sprawie konsekwencji. Na tyle na ile podpowiada mi intuicja to kara przewidziana jest. Problem jest w totalnej ignorancji ze strony policjantów. Oni znają ustawę o ruchu drogowym i tam tego nie ma tam jest mowa o 30 dniach. Ale te 30 dni dotyczy czynności administracyjnej i ewentualne sankcje mogą być zapisane w przepisach o postępowaniu w administracji. Jeśli tak, to nie ma żadnych luk, czy złych zapisów. Jest tylko niewiedza policjantów co i gdzie jest w prawie zapisane. Może radzę dobrze wziąć do serca jedną ze starych zasad prawnych. "Nieznajomość prawa szkodzi". Jeżeli nie dopełniasz formalność bo o nich nie wiedziałeś to ponosisz tego pełne konsekwencje. Niewiedza lub brak informacji nie są okolicznościami łagodzącymi. A tak swoją drogą moja prywatna opinia jest taka, że najlepiej zrobić wszystko formalnie tak jak trzeba a nie tłumaczyć się za kilka lat jak coś gdzieś wyjdzie. Póki co w Polsce jeszcze mamy tak, o zgrozo, że urzędnik zawsze ma rację. Tomkap z jaką firmą ubezpieczeniową masz takie przejścia? Może będę w stanie ci powiedzieć jakie są szanse na to, żeby sprawę załatwić bezboleśnie, ewentualnie, jeżeli to firma w której pracuje, to może dam rade ci pomóc.

tomkap 
Romeo

Wysłany: 2007-12-09, 09:29   

Ubezpiczem w MTU. Przysyłali uponmnienia ale mimo że nie zapłaciłem to jednak przysłali polisę. Wyślę umowę chociaż jestem spozniony. Myślę że wtedy przyczepią się do kupującego bo nie wypowiedział a ubezpieczył gdzie indziej. Ja w takej sytuacji juz byłem. Konsekwencje były takie że płaciłem dwa ubezpieczenia za ten sam samochód, bo oczywiście sprawa wylądowała w firmie windykacyjnej.Od tej pory uważam takie praktyki firm ubezpieczeniowych za złodzejskie.

zawigrze 
Rowerzysta

Wysłany: 2007-12-09, 11:35   

MTU jest dość mało elastyczną firmą. Natomiast powiem ci, że nie do końca te praktyki są złodziejskie. Firmy robią tak , dlatego, że wymusza to na nich ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych. Jeżeli tak nie zrobią, to płacą słone kary za niewywiązywanie się z zapisów ustawy, a wszystkie firmy są bardzo skrupulatnie rozliczane przez państwo z ubezpieczenia oc komunikacyjnego. W ustawie firmy są zobowiązane do tego, że gdy klient nie wypowie umowy muszą mu ja na rok przedłużyć i pobrać za to składkę. Zrozum, że nie mogą tego nie zrobić. Ze swojej praktyki wiem, że w pewnych przypadkach firmy idą na rękę i to prostują w imieniu klienta na podstawie odpowiedniego pisma przez niego napisanego oraz innej wymaganej dokumentacji. Ale tych firm jest mało. Żeby było jasno znam taką jedną :mrgreen: Większość niestety sztywno trzyma się ustawy i jak nie wypowiedziałeś przed końcem lub nie zgłosiłeś skutecznie sprzedaży to nie odpuszczą. Tak jest przeważnie w przypadku firm o polskim rodowodzie oraz małych firemek tu już bez znaczenia czy nasze czy obce.

JacekK 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 75
Silnik: 2.0 TS i Fiat Croma 2.5 TD
Rocznik: 1988
Wysłany: 2007-12-10, 20:25   no txt

no txt
Ostatnio zmieniony przez JacekK 2007-12-10, 20:33, w całości zmieniany 1 raz  

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6