Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: AR_33
2008-05-21, 07:44
Ceny paliw
Autor Wiadomość
Kosiar 
Romeo

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.0 TS
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-05-17, 09:39   Ceny paliw

To co się dzieje mnie osłabia coś czuje że w tegoroczne wakacje 5 zł za litr 95 puknie , diesel droższy od benzyny tragedia u mnie w mieście
ON Diesel ULTIMADE 4,65
98 ULTIMADE 4,60
99+ Vpower 4,95 :shock:

jak u was ceny :?:

rafter 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 159
Silnik: 1.9 JTDM 16V
Rocznik: 2006
Wysłany: 2008-05-17, 10:03   

no to tak dla kontrastu żeby wszystkich wkurzyć cena benzyny 95 w Egipcie po przeliczeniu 60 groszy za litr :mrgreen:

Lesio 
Romeo

Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.4 TS
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-05-17, 10:36   

U mnie w Lublinie da się żyć 95 4.28, 98 4.37 ceny z Neste. Ciekawe co to będzie z gazem od stycznia 2009. bo tym co zainwestowali w instalacje kupe kasy to nie zazdroszczę.

Kosiar 
Romeo

Wysłany: 2008-05-17, 10:59   

rafter napisał/a:
no to tak dla kontrastu żeby wszystkich wkurzyć cena benzyny 95 w Egipcie po przeliczeniu 60 groszy za litr :mrgreen:

no to pojechałeś po bandzie teraz :DDD

adasco 
Romeo
www.ti-amo.net.pl

Silnik: 2,0
Wysłany: 2008-05-17, 13:20   

Lesio napisał/a:
U mnie w Lublinie da się żyć 95 4.28, 98 4.37 ceny z Neste.

przed momentem tankowalem kropka za 4,31 na nescie.
Wieczorem napisze, jak na shellu, bo zatankuje belle
apdejt: na shellu w ldz litr za 4,34
Ostatnio zmieniony przez adasco 2008-05-17, 23:41, w całości zmieniany 1 raz  

gardlo 
Rowerzysta

Silnik: 2000ts SW
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-05-17, 13:46   

Bardzo mi przykro koledzy ale rosnące ceny paliw są wynikiem skostnienia polskiego rządu narzucającego niebotyczną akcyzę na to paliwo. Pseudoliberalny rząd zamiast pobudzać polska gospodarkę dusi ją utrzymując zaporowy haracz na podstawowy czynnik kosztowy polskiej gospodarki. Zachowuje się tak jakby litr paliwa był towarem luksusowym (to samo jest z innymi paliwami: gazem i prądem). Nie będę już wspominał o dalszym utrzymywaniu absurdalnie skomplikowanego prawa podatkowego i niewywiązania sie z przedwyborczych przyrzeczeń dotyczących pełnego odliczenia VAT od zakupu paliw i samochodów osobowych - to zupełnie inna dyskusja dotycząca raczej moralności i honoru polityków pozwalających sobie na beszczelne oszustwa wobec swych wyborców. Przykro mi to stwierdzić ale wybierając medialne kukły i dopuszczając debili do władzy nie macie co marzyć o tańszym paliwie i wzroście dobrobytu. Jeśli nic sie w tym względzie nie zmieni - a nie zanosi sie, bowiem pokraczna nowelizacja ustawy o vat przecząca wszystkim wcześniejszym obietnicom została już uchwalona - nie liczcie na nic dobrego. Skończy sie tak jak w grecji, przeżremy unijne dotacje i gówno z tego zostanie oprócz autostrad pełnych niemieckich i ruskich tirów mknących od granicy do granicy. Smutne to troszkę... :cry:

GRUCHA 
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.4 ts 16v
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-05-17, 13:55   

Gardlo masz racje co do rządu i całej reszty 8)

Kosiar 
Romeo

Wysłany: 2008-05-17, 14:58   

ja się z wami nie zgadzam wynikła tu polityczna dyskusja ale powiem swoje uważam że PO robi co może i robi to w dobrym stylu a to cze kaczki kury i wiśniaki odeszli od władzy cieszę sie i mogli by jeszcze odejść od polityki było by jeszcze lepiej.
Że tak zapytam czy za władzy PiS-u było lepiej ? NIE ! PALIWO TEŻ BYŁO CHOLENDARNIE DROGIE

bimski 
Pirat drogowy
Alfista marnotrawny

Model: Inny
Silnik: 2.5 R6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-05-17, 15:12   

Kosiar napisał/a:
ja się z wami nie zgadzam wynikła tu polityczna dyskusja ale powiem swoje uważam że PO robi co może i robi to w dobrym stylu a to cze kaczki kury i wiśniaki odeszli od władzy cieszę sie i mogli by jeszcze odejść od polityki było by jeszcze lepiej.
Że tak zapytam czy za władzy PiS-u było lepiej ? NIE ! PALIWO TEŻ BYŁO CHOLENDARNIE DROGIE

Ale to wygląda, jakby rząd nic kompletnie nie robił, żeby trochę chociaż ułatwic społeczeństwu życie. ;) Owszem, ropa na światowych rynkach jest bardzo droga, ale biorąc pod uwagę kurs dolara wcale aż takich drastycznych zmian byc nie powinno. Nie mam dostępu do tv i wiadomości i nie wiem, co aktualnie się dzieje w polskim rządzie, ale rosnące ceny paliw wcale nie wzbudzają we mnie pozytywnego entuzjazmu. ;)

Kosiar 
Romeo

Wysłany: 2008-05-17, 22:38   

a pamiętam czasy kiedy ropa kosztowała 2,90 :mrgreen:

trigojunior 
Embrion

Model: Inny
Silnik: .
Rocznik: 1997
Wysłany: 2008-05-17, 23:10   

ja dzisiaj tankowałem za 4,65zł 98 Verve (Orlen). Szczerze mówiąc na cenę ON i 95 nie spojrzałem ale słyszałem że ON droższy od 95. Podejrzewam że prognozy na wakacje się sprawdzą.... litr za 5zł i to nie 98 tylko 95. Oby tylko nie sprawdziły się kolejne...od kilku dni krąży w sieci wieść że litr ma kosztować 8zł ;// wtedy to rowerek trzeba będzie wystawić

Lancia Delta 1,6 16V 1997r. - moja :)
Lancia Lybra SW 2,4jtd INTENSA - rodzinna

fiergloo 
Redaktor

Model: Alfa Romeo 164
Silnik: 3.0 V6 12V Automat
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-05-18, 21:20   

W hurcie ropa już jest droższa od benzyny. I będzie drożeć, bo popyt na diesla w całej Europie stale rośnie...
Blog o Alfa Romeo i nie tylko : http://www.fiergloo.pl/

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Silnik: 1.8 T.S. > 140 KM
Rocznik: 2002
Wysłany: 2008-05-18, 21:42   

Wystarczy że wpadniecie do Kaliningradu, tam ogólnie paliwa są tańsze o 50% względem polskich cen. Fakt faktem, że stopa życiowa tamtejszych ludzi jest niższa niż w Polsce, ale z pewnością nie niższa o 50%.
Absolutnie nie broniłbym rządów PO. Póki co poza obiecankami niewiele robią wydając grube miliony zł. na premie i nagrody dla swoich dygnitarzy. Tak np. Minister Rozwoju Regionalnego wydała na nagrody dla swoich pracowników bodajże około 2mln zł zaledwie po niespełna 3 miesiącach ich pracy! Tłumacząc się tym, że uhonorowała tylko wybitnych pracowników. Przy czym okazało się, że w jej resorcie pracuje 356 urzędasów, z czego nagrodę dostało 353, w takim układzie nie dostali tylko trzej pracownicy! Heh, rząd wybitnych geniuszy ;) Jakby jednak nie było są to nasze pieniądze pochodzące z naszych podatków, które zawiera również tankowane przez nas paliwo. Ja tylko wspomniałem o jednej Pani Minister (nazwiska nie pamiętam, bo nie warto), a te przykłady nagradzania można mnożyć i dzielić do woli! No, a Tusk wpadł na pomysł by ograniczyć czas pracy swoich urzędników i pozwolić na wykonywanie pracy w domu. I w ten sposób Polską będą rządzić z Hawajów, a ich praca ograniczy się do kolejnych przelewów przedłużających im pobyt... jest to po prostu jawne przyzwolenie na nieprzychodzenie do pracy, co obecnie i tak ma miejsce, a teraz będzie jeszcze na to papier :)
No, a wspomniane LPG, od lat obiecywali wzrost akcyzy, ale póki co żaden rząd tego nie uczynił! A jak będzie tym razem? Miejmy nadzieję, że na obiecankach (podobnie jak cała polityka PO) się skończy :)
Ach... szkoda gadać...
Jakby nie było paliwo drożeje, wina nie tylko leży po stronie polityki naszego rządu, ale cena jest też sztucznie windowana przez wmawianie zwykłym ludziom, że zasoby ropy drastycznie się kurczą, co tak nie do końca jest prawdą. Wystarczy jednak spojrzeć na życie szejków naftowych i zobaczyć w jakich luksusach i lexusach się pławią! Stoki narciarskie na środku pustyni, pozłacane samochody, przy czym na każdy dzień roku inny itp, itd. A Ty Polaku rób co chcesz: tankuj krople, płać miliony i napawaj się każdym przejechanym km, bo następny zakręt, następny km, który pokonujesz będzie jeszcze droższy...
Pozdrawiam.
- Rafał
Ostatnio zmieniony przez alces1 2008-05-18, 21:45, w całości zmieniany 2 razy  

adasco 
Romeo
www.ti-amo.net.pl

Silnik: 2,0
Wysłany: 2008-05-19, 00:18   

alces1 napisał/a:
cena jest też sztucznie windowana

Rzad w tej matrii gowno moze, nawet obnizenie akcyzy niewiele da. Jej zniesienie g.o da, ale uszczupli budzet. Niewazne, czy mamy rope od ruskich, norwegow czy z usa. Ceny i tak dyktuja arabuzy, bo oni niestety maja sporo tego surowca. A skoro arabuzy podnosza ceny, to czemu tacy roscy maja byc gorsi? I tak to sie napedza.
I gwoli przypomnienia, PiS takze niczego w temacie cen paliwa nie zrobil, a nagrod nabrali jeszcze wiecej.

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Silnik: 1.8 T.S. > 140 KM
Rocznik: 2002
Wysłany: 2008-05-19, 09:05   

adasco napisał/a:

Rzad w tej matrii gowno moze

Czy wiesz ile wynosi akcyza i podatek, który nałożony jest na paliwo w Polsce?
Skoro piszesz, że rząd w tej sprawie nie może nic zrobić, to raczej nie wiesz ile wynosi opodatkowanie paliwa. A ja Ci powiem ile, otóż około 56% ceny paliwa to koszty niezwiązane z jego produkcją i dystrybucją: podatek (22%), opłata paliwowa (cokolwiek to znaczy), która wynosiła nie tak dawno 8gr za litr (nie wiem ile obecnie, ale z pewnością nie mniej) oraz akcyza, która również nie tak dawno, więc pewnie i obecnie za litr benzyny bezołowiowej wynosiła 1,56zł. Po zsumowaniu wychodzi całkiem spora sumka, którą chcąc nie chcąc obdarowujemy w większości konta darmozjadów.
Jeszcze jeden przykład, że rząd może, ale nie chce pomóc kierowcom. Otóż w prawie obowiązującym kraje UE jest powiedziane, że akcyza na paliwa nie może wynosić mniej niż 1,35zł za 1litr benzyny bezołowiowej. Jak widać rządowi było mało, bo w Polsce wynosi ona o 21gr więcej!
To tak w skrócie. Nie ma sensu kopiować całości artykułu, kto jednak jest ciekaw, to zapraszam do lektury: http://www.tomaszcukiernik.pl/przesladkier.htm
Pozdrawiam.
- Rafał

FlaY 
Ogier

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.0 TS 8V
Rocznik: 1992
Wysłany: 2008-05-19, 11:02   

adasco napisał/a:
alces1 napisał/a:
cena jest też sztucznie windowana

Rzad w tej matrii gowno moze, nawet obnizenie akcyzy niewiele da. Jej zniesienie g.o da, ale uszczupli budzet. Niewazne, czy mamy rope od ruskich, norwegow czy z usa. Ceny i tak dyktuja arabuzy, bo oni niestety maja sporo tego surowca. A skoro arabuzy podnosza ceny, to czemu tacy roscy maja byc gorsi? I tak to sie napedza.
I gwoli przypomnienia, PiS takze niczego w temacie cen paliwa nie zrobil, a nagrod nabrali jeszcze wiecej.

A więc kolego adasco myśle ze to nie "arabuzy" dyktują cenę a nasz rząd. Sprawdz sobie kolego ile kosztuje paliwo w USA :) kosztuje cos w granicach 1,40 $ dolara za galon (ceny dokładnie nieznam ale oscyluje w tych granicach) jak wszyscy wiem galon to troszke ponad 4 litry. U nas akcyza jak tak wysoka żeby pokryc niebotyczne wydatki naszych polskich urzędników posłów itd. W niemczech cena paliwka wynosi prawie 5 zł ale tam zarobki są inne bo przeciesz 1,30 - 1,40 euro przy zarobkach na poziomie minimum 1000 euro ma sie inaczej niz 4,60 zł w stosunku do 1000 zł. Pozatym niemieckie paliwo jest dużo lepszej jakości :)

pitt24 
Rowerzysta

Silnik: 2.0
Wysłany: 2008-05-19, 11:31   

po przeczytaniu artykułu bierze bezsilność...ten czy tamten rząd nie robia w zasadzie nic,żeby poprawić sytuacje kierowców.W sumie maja łatwe pieniądze - jakby nie spojrzeć naszymi pieniędzmi łata sie budzet - wiec pewnie każdy z nas tankując paliwo wspiera emerytów, służbe zdrowia, szeregi urzędników,bezrobotnych...szlag mnie trafił jak usłyszałem, ze część pieniędzy z podatku drogowego przesunięta została na dofinansowanie
PKP... więc chyba trzeba sobie powiedzieć,że "lepiej już było"....przykre

Kosiar 
Romeo

Wysłany: 2008-05-19, 13:33   

dokładnie się zgadzam nie ma sensu zwalać winy na Po dlatego iż PiS też nic nie zrobił w zasadzie PiS nieczego nie zrobił tylko wieczne afery i kłutnie i ciesze się że ta banda idiotów już nie rządzi.

Paweł156 
Romeo

Silnik: 2.4 JTD
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-05-19, 13:59   

rafter napisał/a:
cena benzyny 95 w Egipcie po przeliczeniu 60 groszy za litr

:) w Wenezueli 24gr za litr :mrgreen:

gardlo napisał/a:
rosnące ceny paliw są wynikiem skostnienia polskiego rządu

no tylko ze taka sytuacja jest w całej Europie i to sie nigdy nie zmieni
adasco napisał/a:
Rzad w tej matrii gowno moze, nawet obnizenie akcyzy niewiele da. Jej zniesienie g.o da, ale uszczupli budzet

dokładnie tak, państwo to nic innego jak firma którą trzeba dobrze zarzadzac i nie mozna sobie pozwolić po uchwaleniu budrzetu na kolejny rok aby podczas trwania tego okresu zmieniac akcyze, bo zwyczajnie braknie kasy w budzecie na cos innego, a akcyza nie jest wcale na jakis wysokim poziomie, polecam przejechac sie po Europie i zobaczycie jakie tam sa ceny.
alces1 napisał/a:
Czy wiesz ile wynosi akcyza i podatek, który nałożony jest na paliwo w Polsce?
no i co ze tyle, a jak jest za granicą zachodnia?
państwo musi z czegoś miec kase, chyba ze siedzi na ropie jak kilka państw na świecie i moze sobie sprzedawac paliwo po 2zł za litr(tak jak w USA)

FlaY napisał/a:
Sprawdz sobie kolego ile kosztuje paliwo w USA kosztuje cos w granicach 1,40 $ dolara za galon

cena z przed trzech lat ;) teraz w USA galon kosztuje miedzy 3.1$ a 3,5$
FlaY napisał/a:
W niemczech cena paliwka wynosi prawie 5 zł ale tam zarobki są inne
a w usa to niby jakie sa mniejsze niz u nas? wg Twojego toku myslenia? :) zarobki obywateli nie mają nic wspolnego z cenami paliwa

Chcesz pomóc w pracach nad klubem Alfaholicy, zgłoś sie! :)
Ostatnio zmieniony przez Paweł156 2008-05-19, 14:03, w całości zmieniany 1 raz  

Kosiar 
Romeo

Wysłany: 2008-05-19, 14:08   

Paweł156 napisał/a:
a w usa to niby jakie sa mniejsze niz u nas? wg Twojego toku myslenia? :) zarobki obywateli nie mają nic wspolnego z cenami paliwa

koledze chodzilo chyba że w innych krajach więcej ludzie zarabiają i mogą sobie pozwolić na lanie 5zł za litr jeżeli dobrze zrozumiałem

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu