Wysłany: 2007-11-16, 01:22 BMW Hydrogen 7 - co Wy na to?
Przetłumaczyłam Wam coś:
Cytat:
Bawarski Minister Ochrony Środowiska dr Werner Schnappauf oraz Minister Gospodarki Erwin Huber korzystają od teraz z pierwszej na świecie seryjnej limuzyny BMW napędzanej wodorem.
Obydwoje przejęli dziś od dr Michael Ganal, członka zarządu BMW AG odpowiedzialnego za sprzedaż i marketing, fabrycznie nowy samochód BMW Hydrogen 7 do użytku codziennego. Schnappauf: "Wolne Państwo Bawarii wraz z BMW stawiają na technologie przyszłościowe, umożliwiające mobilność bez emisji spalin. Nie tylko przemysł samochodowy, lecz cała gospodarka musi znacznie zredukować emisję CO2, abyśmy mogli odsunąć w czasie zmiany klimatyczne. To wymaga nowej rewolucji przemysłowej z wykorzystaniem energii wodorowej. Rozwój gotowych do produkcji seryjnej samochodów przez BMW jest ważnym sygnałem."
Huber podkreśla: "Przedsiębiorstwa w Bawarii odznaczają się innowacyjnymi i kreatywnymi technologiami przyszłościowymi. Bawaria jest światowym liderem pod względem lokalizacji gospodarczej w zakresie technologii ochrony środowiska, i posiada jednego z przodowych międzynarodowych koncernów samochodowych w postaci BMW. Wodór stanowi jedną z najbardziej znaczących alternatyw napędu samochodów w przyszłości. Wraz z zastosowaniem technologii wodorowej w samochodzie produkowanym seryjnie, BMW przejęło prowadzącą pozycję w drodze ku długotrwałej mobilności. Pochwalamy ten kierunek rozwoju."
Według Schnappaufa, należy zainicjować długotrwałe przejście z gospodarki dwutlenku węgla na gospodarkę wspieraną wodorem i przez to łagodną dla klimatu. W tym celu trzeba jednak dokonać przełomu, aby z odnawialnych źródeł energii produkować wystarczająco dużo ‘zielonego’ wodoru. Ministerstwo Ochrony Środowiska sprawdzi przydatność do użytku codziennego i udostępni swoje wyniki BMW.
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
wodór nie bedzie przyszlosciową alternatywą bo osiągi auta tym zasilanego sa bardzo mizerne.. w monachium jest stacja gdzie mozna zatankowac wodor, na tvn turbo pokazywali kiedys tą betke..
Model: Inny
Silnik: inny
Rocznik: 2007
Wysłany: 2007-11-16, 17:25
Tuti napisał/a:
slyszalem, ze czlowiek wydala wodor i smierdzi jak wiadomo co...
Wodór to maź jeden raz bys wydalił potem nie miałbyś już czym
Ludziw (i zwierzeta) wydzielają metan ale metan tez jest bez zapachu, to co smierdzi to siarkowodór który powstaje podczas gnicia w warunkach beztlenowych (a to robią bakterie)
Mogłem cos pomylić bo chemię miałem ostatni raz kilka lat temu
ogólnie reakcja spalania wodoru wyglada mniejwięcej tak:
2H2+O2=2H2O
_________________ Hipokryzja i konformizm cechuje wszystkie społeczności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum