Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Alfa holiday
Autor Wiadomość
bobryt 
Redaktor

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.0 TS blu armonico
Rocznik: 1998
Wysłany: 2007-08-20, 10:22   Alfa holiday

Wczoraj wróciłem z 9-cio dniowej wakacyjnej podróży, w którą razem z moją dziewczyną wyruszylismy moją bellą :)
Kufer cały zapakowany, tylne fotele też - można jechać. Dojechanie z Gorzowa na Mazury zajęło nam ok. 7 godzin, bo jeszcze się zatrzymaliśmy na Grunwaldzie. Trzeba przyznać ładne pole. Potem zachciało nam się iść na kopiec Jagiełły, ale stwierdziliśmy że na pieszo to za daleko. Wiec jazda w auto i jedziem. Gdy już myślelismy że sie zgubilismy gdzies na polnej drodze ukazała się... górka Jagiełły, nie żaden kopiec ;] chciałem być pierwszą Alfą która tam wjedzie ale 20m od kopca musiałem zaparkować ;)

Na mazurskich krętych i wąskich drogach świetnie sie jechało. Niestety jakościowo droga nie rozpieszczała, ale starałem się śmigać 110km/h gdzie sie dało.
Mikołajki - piękne miasto! Zaraz po późnym obiadzie (najlepsza pizza w kraju - rest. Dwa Światy w Mikołajkach!!!!!) polecieliśmy zwiedzać. I pierwsze zaskoczenie - na kilku lokalach w centrum dumnie powiewały duże bannery oraz flaga ALFA ROMEO :DDD
Pierwsza myśl - zlot ? Ale zapytałem barmana i mówi że w ciągu dnia (wtedy była godz.19) są wystawione 2 modele Alfy na zewnątrz. OK no to jutro powrót na to miejsce.
I rzeczywiście. Między lokalami na małym placu stały dwie belle. Na podeście dziobem w dół stał nowy czerwony Spider, a obok czarna 159 Sportwagon :mrgreen: Od razu podleciałem do kolesia co przy stoliku siedział i mówie że bobryt chce do środka :D Ale powiedział że nei da rady bo szef zabronił. Ale chwila negocjacji, "pik pik", i drzwi do 159 otwarte :D Rozsiadłem na kremowej skórce się za kierownicą, moja panna obok i trzeba powiedzieć pełen luksus. Naprawde świetne auto. Do Spidera niestety nam nie dał wsiąść bo stał na podeście, ale za to dał nam 2 katalogi "il Quadrifogilo" z lutego i maja 2006 :) Porobiłem sporo fotek swoim telefonem, ale niestety po przyjeździe przypadkiem je skasowałem :evil: :evil: :evil:
Na mazurach bella miała swój test wytrzymałości jak wracaliśmy ze śniadrw. Utwardzoną polną drogą mnie nawigacja poprowadziła i przez 15km sie musiłem męczyć na dziurach, później gdzie równiej to nawet do 70km/h dało rade jeździć a bella pięknie dupą zarzucała :D
Niestety nawigacja jeszcze 2 razy w maliny wpuściła. w 3 mieście niepotrzebnie zjechaliśmy z obwodnicy przez co godzine w korkach staciliśmy, a przy wyjeździe z łeby centralnie w las droge pokazała. tym razem zawróciłem.
do tego w gdańsku jeszcze przy zawracaniu zawisłem na dziurze prawym przednim kołem, no masakra jak tam niektóre drogi wyglądają :|
później obyło się już bez większych przygód.

p.s. Jeśli ktoś będzie na Mazurach niech koniecznie wybierze siępod kętrzyn na Wilczy Szaniec - do kwatery Adolfa Hitlera. Jeśli tam będziecie to weźcie przewodnika i 1,5h spędzicie słuchając naprawde świetne fakty z jego życia, a i jest na co popatrzeć. powaga!!!

no jeszcze na trasie powrotnej z Łeby do Gorzowa w lusterku się pojawiła srebrna GT na poznańskich blachach. wyprzedziłą mnie grzejąc chyba 160 i myślałem że już jej nie zobacze. ale z przeciwka zasygnalizowali nam że pały stoją i raptownie każdy 90km/h, więc wiedząc że raczej patrole stoją w terenie zabudowanym wyprzedziłem ją i pomknęłem do przodu ;) No i jeszcze bordowa 145 się jakiś czas za mną trzymała, ale później nie wytrzymała tempa ;)

podsumowując przejechałem około 1400km, i tankując 115 litrów V-Power Racing jeszcze mi troche zostało. Na trasie Gorzów - Mikołajki 155ka spaliła niecałe 7,5l/100km (starając się nie przekraczać 110km/h). Awarii brak 8)
Jedynie przy ponad 100km/h Alfa wydawała dzwięk jakby okno było nieszczelne, i to dochodził z okolic przedniej szyby ten dzwiek :/

I jeszcze jedna sprawa. Navi pokazywało mi prędkość ok. 10km/h niższą niż ta na liczniku, któremu prędkosciomierzowi mam bardziej wierzyć?

kilka fotek:

AR_33 
Romeo

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1991
Wysłany: 2007-08-20, 11:02   

Piękny opis, wakacje prawdziwego Alfistii ;)
Gratulacje i piwko :D
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA

Rosik 
Romeo

Silnik: a po co mi... jeżdżę bez :)
Rocznik: 1993
Wysłany: 2007-08-20, 11:49   

bobryt napisał/a:
I jeszcze jedna sprawa. Navi pokazywało mi prędkość ok. 10km/h niższą niż ta na liczniku, któremu prędkosciomierzowi mam bardziej wierzyć?

No po tym co napisałeś jak Cie navi w pole wyprowadzala to ja bym raczej mimo wszystko wierzył predkościomierzowi :D
A w ogole to siedze w pracy i z calego serca Ci zazdroszcze udanego wyjazdu. Przynajmniej moge sobie na zdjecia popatrzyc :D

Nowych forumowiczów regionu zach.-pom. zapraszamy do naszego działu:
http://www.forum.alfaholi...orskie-vf31.htm

phantom71 
Romeo
Top Sprzedawca

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8 TS
Wysłany: 2007-08-20, 12:24   

AR_33 napisał/a:
Piękny opis, wakacje prawdziwego Alfistii ;)
Gratulacje i piwko :D

No mnie też się podoba :) Byłem teraz 2 dni w Lublinie, ale cholercia nie udokumentowałem :(

bobryt 
Redaktor

Silnik: 2.0 TS blu armonico
Wysłany: 2007-08-20, 12:35   

widze że się podoba temat więc dorzuce jeszcze kilka ciekawych zdjęć

od lewej:
- jachty w mikołajkach, było ich ponad setka a niektóre nazwy poprostu świetne :)
- j.w.
- j. śniadrwy - naprawde świetny widok, dziwi mnie fakt, że wokoło jeziora jest chyba tylko jedna plaża dla turystów i to w takiej malutkiej wiosce
- wieczorna wyżerka :D grilla mam już dośc do przyszłego lata ;)
- Wilczy Szaniec pod Kętrzynem. Na zdjęciu jeden z kilkunastu bunkrów, w których przez ok. 3 lata siedział Hitler. Z ciekawostek wszystkie bunkry były malowane na zielono, a drzewa liściaste pochodziły z dalekiej północy, by zimą liście nie opadały i nie odkryły bunkrów. Szkoda że szkopy wszystko powysadzali trotylem. By wysadzić taki bunkier o ścianach grubości 12m używali od kilku do kulkunastu ton trotylu :D
- jedno z dział na Helu, które pozostało po wojnie
- razem ze znajomymi na górze z krzyżem Solidarności w Gdańsku ( i czego sie gapicie na cycki? :D ) w samym Gdańsku ludzi w c*** bo akurat był jarmark :| ale przyjemnie się płyneło z Helu Tramwajem Wodnym, potem autobusem piętrowym przez Gdynie i SKM do Gdańska :D
- Muzeum Obrony Wybrzeża. tam stało największe w europie działo, które niemcy tam postawili. Hel był ostatnim skrawkiem RP, nim Niemcy przejeli cały kraj. Cała historia jest w tym muzeum. Warto zobaczyć!
- Sahara.... czyli Ruchome Wydmy pod Łebą. 6km z buta w jedną strone, ale widoczek super. w połowie drogi jest wystawa Wyrzutni V1 ale myśle że nie warto płacić chyba 6zł za wstęp.
Ostatnio zmieniony przez bobryt 2007-08-20, 12:37, w całości zmieniany 1 raz  

phantom71 
Romeo
Top Sprzedawca

Silnik: 1.8 TS
Wysłany: 2007-08-20, 12:49   

bobryt po czemu :P była ta motorówa ????

adasco 
Romeo
www.ti-amo.net.pl

Silnik: 2,0
Wysłany: 2007-08-20, 16:19   

No fajna wyprawka.....
A tak w ogole - to nawigacja sie nie myli :)

Paweł156 
Romeo

Silnik: 2.4 JTD
Rocznik: 1999
Wysłany: 2007-08-20, 17:51   

Wycieczke miałeś bardzo fajną, tez bylem na mazurach tydzien temu i niestety nie zawitałem do Wilczego Szanca, czas nie pozwolił, ale nast razem juz nie odpuszcze tego punktu :) super pomysl zeby sie wyprawą podzielic, moze bedzie wiecej chetnych na opisywanie swoich wypraw Alfami :) ja jak tylko znajde wolną chwile dodam cos od siebie.
Również piwko za innowacje na forum :)

Lesio 
Romeo

Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.4 TS
Ostrzeżeń:
 3/10/15
Wysłany: 2007-08-20, 19:49   

W pazdzierniku wybieram sie na pozne wakacje w Bieszczady to tez zrobie pare fotek a jakby ktos tez chcial sie przejechac na tydzien w gory po koniec pazdziernika to niech pisze.

adasco 
Romeo
www.ti-amo.net.pl

Silnik: 2,0
Wysłany: 2007-08-20, 20:24   

a oto moje pocztowki z wakacji:

fajna lodeczka, nieprawdaz?

Remek 
Ogier

Model: Inny
Silnik: Mercedes Coupe E220
Wysłany: 2007-08-20, 20:53   

Paweł156 napisał/a:
super pomysl zeby sie wyprawą podzielic, moze bedzie wiecej chetnych na opisywanie swoich wypraw Alfami

Bardzo ciekawy pomysl,podoba mi sie :)

bobryt wycieczka super,pozazdroscic, a no i piwko za opis ;)
Alfa 145 1.6 Boxer

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu