Witam, jestem tu nowy i piszę poraz pierwszy... Jeśli temat już się pojawił to przepraszam.
Zakupiłem Alfe GTV 3.2 V6 z 99 roku... i dziwi mnie jedna rzecz. Mianowicie przy np. 80km/h np 4 biegu kiedy wcisne gaz w deske - momentalnie rosną obroty do ok 4000 -5000 tys rpm i dopiero auto zaczyna wyraznie przspieszac ... wczesniej kiedy obroty rosna (w czasie) przyspieszenie jest marne ... Czy to może oznaczac ze moje sprzęgło wymaga wymiany?
Posiadam Peugeota 406 3.0 V6 i tu czegoś podobnego nie obserwuję.
Alfa jest moim pierwszym autem spod tego znaku....
Nawet moje toczydełko przyspiesza calkiem ładnie od 80 km a w Twoim modelu przy 80 km/h i wcisnieciu pedalu powinno jeszcze drzeć asfalt wiec cos ewidentnie jest z przeniesieniem napędu. Choć i tak warto by bylo podpiąc laptopa i zobaczyc czy wtryski i dolot pracują poprawnie.
fred
_________________ Nie pytaj co ASO może zrobić dla Ciebie, tylko co Ty możesz zrobić dla ASO
----------------------
Alfy są brzydkie i się psują! - wszak miliony użytkowników golfów nie mogą się mylić
;> nie no... wspominam tu o tym - przypadek w czasie jazdy... jazda po prostej przykladowo te 80km/h jade na np 3 czy 4 biegu obojetne... jade jade jade i nagle diabel we mnie wstepuje i noga w deske.... dzieje sie tyle - delikatne przyspieszenie takie "ino ino" a obroty w gore do prawie 5krpm... dopiero po chwili ... auto zaczyna wyrazniej przyspieszac obroty lekko spadaja i dalej pna sie znow w gore wraz ze wzrostem predkosci... w pugu 406 3.0 V6 207KM fabrycznie... zabawa jest o wiele bardziej extra wiec tu sie musi cos slizgac
co do rocznika... to podobno jest to auto z przelomu modeli? zmienialo sie cos na przelomie 99/00? qnia nie wiem:) za dwa dni ma mi dojechac "brif" wtedy bede wiedzial wszystko o tym wozidle...
nie widze takiej potrzeby aby sciemniac. ksiazka serwisowa jest do wersji z silnikiem 3.0 bo sprawdzilem... chyba ze ktos przekladke motorka robil ;] nie wiem - dostane papiery to bede wiedzial wszystko na temat ...
Z tego co pamietam to silnik 3.2 V6 , ten sam zreszta co w 156 GTA tylko przytłumiony o 20 KM , wstawiano do GTV chyba od 2003 r. W 1999 były 3.0 V6.Pzdr
mialem cos podobnego w poprzednim samochodze prawie na pewno masz do wymiany uszczelki (simering) na walku wychodzacym z skrzyni biegów i cieknie Ci olej co za tym idzie zalane sprzeglo,
wersja druga jakie masz opony? wcale bym sie nie zdziwil jak bys palił gume przy tej predkosci i dopiero pozniej przyspieszal....
mialem cos podobnego w poprzednim samochodze prawie na pewno masz do wymiany uszczelki (simering) na walku wychodzacym z skrzyni biegów i cieknie Ci olej co za tym idzie zalane sprzeglo,
wersja druga jakie masz opony? wcale bym sie nie zdziwil jak bys palił gume przy tej predkosci i dopiero pozniej przyspieszal....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum