Mam pytanie. Czy zmieniarka becker 2660 będzie działała od razu po podłączeniu w Alfie 166 1999r. ? Wcześniej nigdy nie było w niej zmieniarki.
Czy będę musiał jechać do ASO żeby włączyć komunikację radia ze zmieniarką przez komputer. Z góry dzięki za pomoc.
Opiszę jak to wygląda u mnie. Auto z 2000r. fabrycznie bez zmieniarki, posiadające nawigację.
Kabli do zmieniarki nie było więc kupiłem odpowiedni na Allegro i położyłem w samochodzie. Kupiłem zmieniarkę Sony CDX-T60 no i po podłączeniu raz działała, a raz nie, nawet wtedy gdy działała to występowały problemy ze zmianą utworów czy dysków, na wyświetlaczu zamiast numeru utworu wyświetlane były jakieś bzdury. Słyszałem historię o aktywacji zmieniarki przy pomocy egzaminera więc pojechałem do ASO. Faceci dłubali, dłubali i powiedzieli, że takowej opcji w egzaminerze nie ma i zmieniarka powinna zostać automatycznie wykryta przez system. To samo powiedział inny spec od elektroniki samochodowej, tym razem cały czas przy nim byłem no i faktycznie opcji w egzaminerze nie było (ASO i spec używali tego samego narzędzia - Egzaminer SMART). Na koniec kiedyś kolega podjechał inną 166 w której zmieniarka była fabryczna i sprawna, no i przeszczepiliśmy do mojej 166 całego ICS'a ze zmieniarką i czytnikiem navi no i zgadnij co? NIC... zmieniarka dalej nie chciała ruszyć. Więc albo coś rzeczywiście jest na rzeczy z komputerem centralnym i coś w nim trzeba aktywować (tylko przy pomocy jakiego egzaminera?), albo jest jakaś różnica w okablowaniu pomiędzy ICS i komputerem w wersjach ze zmieniarką lub bez.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach, jak znajdziesz rozwiązanie to daj znać...
_________________ "Sztuczna inteligencja jest zawsze lepsza od naturalnej głupoty..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum