Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmieniarka Becker 2660 Alfa 166
Autor Wiadomość
fokusek
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-01, 21:58   Zmieniarka Becker 2660 Alfa 166

Witam.

Mam pytanie. Czy zmieniarka becker 2660 będzie działała od razu po podłączeniu w Alfie 166 1999r. ? Wcześniej nigdy nie było w niej zmieniarki.
Czy będę musiał jechać do ASO żeby włączyć komunikację radia ze zmieniarką przez komputer. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdro
Tomi
AR 166 2,4JTD 1999r.

Jurcio_8v 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-08-02, 10:29   

Opiszę jak to wygląda u mnie. Auto z 2000r. fabrycznie bez zmieniarki, posiadające nawigację.
Kabli do zmieniarki nie było więc kupiłem odpowiedni na Allegro i położyłem w samochodzie. Kupiłem zmieniarkę Sony CDX-T60 no i po podłączeniu raz działała, a raz nie, nawet wtedy gdy działała to występowały problemy ze zmianą utworów czy dysków, na wyświetlaczu zamiast numeru utworu wyświetlane były jakieś bzdury. Słyszałem historię o aktywacji zmieniarki przy pomocy egzaminera więc pojechałem do ASO. Faceci dłubali, dłubali i powiedzieli, że takowej opcji w egzaminerze nie ma i zmieniarka powinna zostać automatycznie wykryta przez system. To samo powiedział inny spec od elektroniki samochodowej, tym razem cały czas przy nim byłem no i faktycznie opcji w egzaminerze nie było (ASO i spec używali tego samego narzędzia - Egzaminer SMART). Na koniec kiedyś kolega podjechał inną 166 w której zmieniarka była fabryczna i sprawna, no i przeszczepiliśmy do mojej 166 całego ICS'a ze zmieniarką i czytnikiem navi no i zgadnij co? NIC... zmieniarka dalej nie chciała ruszyć. Więc albo coś rzeczywiście jest na rzeczy z komputerem centralnym i coś w nim trzeba aktywować (tylko przy pomocy jakiego egzaminera?), albo jest jakaś różnica w okablowaniu pomiędzy ICS i komputerem w wersjach ze zmieniarką lub bez.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach, jak znajdziesz rozwiązanie to daj znać...

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu