Wszystko fajnie, opisałeś to bardzo dobrze, ale ja zastanawiam się na jedną sprawą - mianowicie powietrze a raczej spaliny, które dostają się przez egr do kolektora a w efekcie do cylindrów są podawane za przepływomierzem a więc jest to dawka, której nie mierzy przepływomierz a pewnie jest ujęta przez producenta jako dodatek i uwzględniona przy tworzeniu programu sterującego dawką mieszanki. Pytanie, co będzie teraz, gdy całe powietrze dostające się do silnika będzie zmierzone a nie będzie tego dodatku????
Rzecz następna spaliny puszczane przez egr obniżają ciśnienie gazów wylotowych, jeżeli będzie na stałe zamknięty to zwiększy się ciśnienie w kolektorze a co za tym idzie i nacisk na łopaty turbiny???
Tak sobie tylko o tym pomyślałem nie bardzo potrafię odpowiedzieć na te pytania w jakiś sensowny sposób, ale może to mieć wpływ na pracę silnika - zresztą tak samo jak egr otwarty na stałe.
Mozna powiedziec ze egr ma tryby pracy. Podczas biegu jalowego oraz podczas ustalonego stanu pracy silnika. W stanach nieustalonych np. przyspieszanie hamowanie silnikiem egr nie dopuszcza na udział spalin w napełnianiu cylindra
Koledze zamknelem na stale jak otworzysz na stale to autko nawet nie ruszy lub zpali na 2 minuty zatelepie i zgasnie
z elektormagnesem wydaje mi sie ze razcej nie wywali bledu bo i jak ? jak zaslepisz za zaworem a zawor bedzie sobie pracowal domykal i otwieral to co ma wyalic blad ?
blad wywal raczej ajk jest zapieczony i nie ma sily poruszyc trzpieniem
_________________ 159- 240/460 Tir madafaka wyprzedzacz)
AR 156 3.2GTA (LokiecStyle)
Ghibli 2.8 Bi-Turbo 321km (Panzerwagen Killer)
Bravka 1.2 zielonka (Po pietruszke)
156 2.4 Grafittowy klekot 180/380- historia
Nie mam Polskich liter !!!!!!
Ostatnio zmieniony przez chunkpunk 2008-01-18, 13:44, w całości zmieniany 1 raz
moim zdaniem to zaślepianie nie ma sensu wszystko musi mieć swoje
najpierw oczywiscie komputer ok skasowałem błąd tydzień spokoju
potem na forum piszą wyczyść egr , wiec rozkręciłem wymyłem benzyna ekstrakcyjna popsikałem 4wd ...
gdy zabrałem sie za ta czynosc okazało sie, ze miałem zaślepione egr, (patrz rysunek)uszczelka nr 5 dorobiłem uszczelkę z miedzianej blaszki ( chwilowo), następnego dnia wywaliło mi znowu błąd egr . a wiec zaślepiłem w go tym razem w miejscu nr 12 ale auto na wolnych obrotach gasło i mialo 70 stopni temp pracy ,a wiec następnego dnia odslepilem go. Jeszcze raz oczyściłem egr i do tego jeszcze przeczyściłem rurke nr 6 złożyłem dorobiłem uszczelki z blaszki ( ale juz wszystkie zamówilem w aso beda w środe) i pojechałem na komputer skasowaliśmy błędy i włączyliśmy podgląd na prace zaworu egr dodawlem gazu zaworek sie otwieram im wiecej gazu tym więcej procent wiec otwiera sie i zamyka.
Doszliśmy z diagnosta żeby założyć wszędzie oryginalne uszczelki dla pewności szczelności i jezdzic jak wywali potem jeszcze raz blad egr to wymieniam zawór szybciej był link gdzie go można dostać za w miare normalne pieniadze
a teraz AR 156 SW 1.9 JTD 115KM Progression
moim zdaniem to zaślepianie nie ma sensu wszystko musi mieć swoje
najpierw oczywiscie komputer ok skasowałem błąd tydzień spokoju
potem na forum piszą wyczyść egr , wiec rozkręciłem wymyłem benzyna ekstrakcyjna popsikałem 4wd ...
gdy zabrałem sie za ta czynosc okazało sie, ze miałem zaślepione egr, (patrz rysunek)uszczelka nr 5 dorobiłem uszczelkę z miedzianej blaszki ( chwilowo), następnego dnia wywaliło mi znowu błąd egr . a wiec zaślepiłem w go tym razem w miejscu nr 12 ale auto na wolnych obrotach gasło i mialo 70 stopni temp pracy ,a wiec następnego dnia odslepilem go. Jeszcze raz oczyściłem egr i do tego jeszcze przeczyściłem rurke nr 6 złożyłem dorobiłem uszczelki z blaszki ( ale juz wszystkie zamówilem w aso beda w środe) i pojechałem na komputer skasowaliśmy błędy i włączyliśmy podgląd na prace zaworu egr dodawlem gazu zaworek sie otwieram im wiecej gazu tym więcej procent wiec otwiera sie i zamyka.
Doszliśmy z diagnosta żeby założyć wszędzie oryginalne uszczelki dla pewności szczelności i jezdzic jak wywali potem jeszcze raz blad egr to wymieniam zawór szybciej był link gdzie go można dostać za w miare normalne pieniadze
Etam nie ma sesu
To ze wywala blad to nie znaczy ze egr puszcza czy jest zamkniety too znaczy ze elektromagnezzz nie pracuje w swoim pelnym skoku i nic wiecej. A ze nie pracuje w pelnym skoku to znaczy ze jest zapieczony od syfu i nie ma sily poruszyc domykaniem zaworu.
Ciekawe jest to ze na wolny hc gaslo na zaslepionym ?????. powinno byc odwrotnie na pelnym otwarciu powienin gasnac( wtedy sapliny sa tloczone spowrotem bez dozowania)
pytanie czy odlaczales potem egr ja bym nie wylaczal niech sobie pracuje tyle ze nic do niego nie ma dochodzic
egr ma jeddynie taki wplyw na temperature ze sie autko szybciej nagrzewa w koncu spaliny sa cieple a powietrze nie
Powiem tak ze wiekszosc TDi (i jedno 166 jtd) po modach jakie znam maja zaslepione zawory i nie maja zadnych problemow z egr
w swojej 159 rowniez zaslepie jak sie ktos upora jak obejsc dpf
Ostatnio zmieniony przez chunkpunk 2008-01-18, 21:44, w całości zmieniany 1 raz
ja tam zrobię jak konstruktorzy wymyślili.Nie są to az takie wielkie pieniądze, a na niunie nie żałuje, chce zeby było tak jak nalezy i zaślepiania nie będzie.
potem dam znac co i jak
a teraz AR 156 SW 1.9 JTD 115KM Progression
ja tam zrobię jak konstruktorzy wymyślili.Nie są to az takie wielkie pieniądze, a na niunie nie żałuje, chce zeby było tak jak nalezy i zaślepiania nie będzie.
potem dam znac co i jak
musieli to wymyslec bo byli ograniczeni normami i tyle
U mnie pokazało błąd w układzie recyrkulacji spalin( czyli zawór egr) więc zabrałem sie za zaślepianie( oczywiście przy kolektorze ssącym) bo miało to znakomicie poprawić osiągi. Alfa jest moim pierwszym dieslem więc może wszystko jest w porządku tylko ja jestem przeczulony, ale po zaślepieniu nie ma żadnej różnicy. Zdjąłem zaślepkę. Oczywiście dalej pokazuje błąd egr. Co o tym myślicie?
panowie wracajac do tematu czyszczenia egr'u to mozecie opisac jak rozebrac ten sterowany podcisnieniem?ile kosztuja te uszczelki i ile ich jest, zanim wezme sie za rozbieranie chcial bym miec wszyskto na miejscu dlugo czasu potrzeba na caly zabieg?
U mnie pokazało błąd w układzie recyrkulacji spalin( czyli zawór egr) więc zabrałem sie za zaślepianie( oczywiście przy kolektorze ssącym) bo miało to znakomicie poprawić osiągi. Alfa jest moim pierwszym dieslem więc może wszystko jest w porządku tylko ja jestem przeczulony, ale po zaślepieniu nie ma żadnej różnicy. Zdjąłem zaślepkę. Oczywiście dalej pokazuje błąd egr. Co o tym myślicie?
Bo błąd to trzeba skasować sam z ECU nie zniknie.
_________________ Obecnie klekocik AR156 1.9 16v JTD M-jet
wcześniej AR156 1.6TS
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum