Witam. Od niedawna jestem właścicielem mojej AR 156 2.0TS lecz wydaje mi się że jest nieco przymulona. Nie było w niej nigdy instalacji LPG (ponoć?) wiec nie wiem co jest grane.
Mógłby ktoś napisać jakie prędkości ma (orientacyjne) na 2 biegu przy:
1.2000 obrotów
2.4000 obrotów
Powiedz coś więcej o tym przypadku... ile ma przejechane auto, czy głośno chodzi przy starcie silnika, czy zawsze to się dzieje czy tylko czasem masz takie podejzenie, czy w przypadku "przymulania" pracuje wiatrak i silnik jest rozgrzany, itp...
Ja też coś takiego odczułem w mojej Alfie 156, ale jakby już nic się nie działo (albo się przyzwyczaiłem). Narazie nie mam czasu, ale zabiore się za to i sprawdze na hamowni i testerze u znajomego. Jak kupowałem auto zrobiłem testy i wszystko z silnikiem u mnie było ok i nie było oznak przerabiania. Tak mi się zdaje że to może przepływomierz, albo jeszcze musze sprawdzić rozrząd bo poprzedni właściciel dopiero co wymieniał i może coś zkopali (chociaż przez to raczej by szarpało autem z tego co słyszałem). Nie sugeruj się tak pojemnościami silnika.
No więc ogólnie tak. Autko ma 70 tys przebiegu. Jak je kupiłem to chodziło jak diesel i było masakrycznie zamulone (na szczeście wiedziałem że wariator walnięty i koleś musiał spóścić z ceny ). Dodatkowo po wymianie rozrządu, paska przeciwbierznego, olejów i silnika krokowego (trochę tego było , a ten ostatni wymieniłem bo ponoć to przez to obroty skakały )autko zaczęło lepiej śmigać . Ale nie wymieniałem waritatora bo nie mogłem dostać początkowo, a okazało się żę silnik chodzi normalnie i nie "rzęźi". Odłożyłem więc wymianę waritatora. Ostatnio wymieniłem jeszcze filtr powietrza i przeczyściłem przepustnice (trochę sie namęczyłem z ojcem). I bella jakby znowu mocy dostała. I teraz mam dylemat z tym waritatorem. Wcześniej miałem autko 3 razy słabsze (pod wzgledem mocy) więc nie jestem w stanie ocenić czy jest zamulony czy nie Szkoda mi kwitu na hamownie, zamiast tego wolę kupić CB Dlatego interesują mnie te prędkośći, a zwłąszcza jak odczuć że załącza się zmienna faza rozrządu??
Ostatnio zmieniony przez szamacz 2007-06-20, 20:30, w całości zmieniany 1 raz
Sporo wymieniłeś jak na taki przebieg więc poprzedni właściciel nie szanował autka. Jak możesz napisz ile mniej więcej kosztowała Ciebie wymiana rozrządu, silnika krokowego i reszty. Rzeczywiście jak już wszystko wymieniłeś to nie ma potrzeby przetestowania auta na hamowni bo o ile wszystko zostało poprawnie zainstalowane to zostanie jedynie kwestja wariatora. Dobrze było by jak by się tą Alfą przejechał ktoś kto już jeździł taką wcześniej.
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Wiek: 43 Dołączył: 26 Maj 2006 Posty: 3075 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-06-21, 06:15
Jeśli wariator przestał terkotać to znaczy że wymiana oleju mu pomogła . klepanie wariatora to przeważnie niski stan oleju lub bardzo kiepski olej i znim zmienisz waiator , zmień najpierw olej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum