Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wentylator nagrzewnicy(kabimy)
Autor Wiadomość
bbbb1
[Usunięty]

Wysłany: 2006-11-27, 15:03   Wentylator nagrzewnicy(kabimy)

Czeka mnie wymiana wentylatora ponieważ po wcześniejszych jękach już odmówił posłuszeństwa. Problem, że nie mam pojęcia jak się do niego dostać. Może ktoś przerabiał ten temat?

Sorry, że się powtarzam, ale myślałem, że poprzedni post nie poszedł.

Pozdro dla wszystkich fanów AR
Ostatnio zmieniony przez bbbb1 2006-11-27, 15:07, w całości zmieniany 1 raz  

miirage 
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1,6 TS
Rocznik: 1998
Wysłany: 2006-11-28, 22:19   

Dobre pytanie. a gdzie dokladnie sie miesci nagrzewnica??
Jak wymienialem filty przeciwpylkowy w podszybiu to tam byl jakis wentylator ale nie wiem czy to o to chodzi.

bbbb1
[Usunięty]

Wysłany: 2006-12-06, 10:04   

EUREKA!!! Znalazłem i okazało się, że dojście jest proste jak budowa pewnego sprzętu rolniczego.
Otóż najpierw należy odsłonić dywanik pod deską rozdzielczą od strony pasażera. U mnie było to przykręcone naktętką. Schylić się i włożyć tam głowę i widać taki cylinder średnicy ok. 20-25 cm. Praktycznie nad nogami pasażera. Poodkręcać śrubki i odłączyć kable i po sprawie. Wiatrak mamy w dłoni. U mnie okazało się, że cały silniczek zaużony był... w wodzie!!! Skąd ta woda nie mam pojęcia. I dlatego ośka najnormalniej w świecie zardzewiała, a moc silniczka obracała wiatrak z całą obudową. Problem rozwiązałem następująco: delikatnie wwierciłem się w obudowę i małymi wkrętami usztywniłem obudowę, następnie trochę siła razy gwałt(ale ostrożnie) rozruszałem ośkę i nasmarowałem. Ot cała filozofia i działa jak ulał( narazie). Dodatkowo, aby uniknąć kolejnego zatopienia silniczka od spodu wywierciłem mały otworek aby woda spływała na nogi pasażera.

Pozdrowienia dla alfistów... i nie tylko

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Silnik: 2.5l v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2006-12-06, 16:10   

stary zatkal ci sie odplyw dlatego jest tam woda .wjedz na kanal i od spodu poswiec latarka pomiedzy silnikiem a gradzia i znajdziesz tam cos co przypomina dziup kaczki i tam trzeba to udroznic ,tylko ostroznie aby nagrzewniy nie podziurawic.a te kaczke dosc trudno wypatrzec takze spokojnie az znajdziesz

Konrado 
Romeo

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1.4 T.S
Rocznik: 1997
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2006-12-08, 22:27   

A jesli mi slabo wieje to to jest wina filtrow kabinowych??

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Silnik: 2.5l v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2006-12-10, 11:01   

jest to mozliwe a po przelaczeniu na obieg zamkniety lepiej wieje ?jest znaczna roznica? bo jezeli tak to napewno filtr przeciwpylkowy do wymiany

bbbb1
[Usunięty]

Wysłany: 2006-12-14, 12:55   

Piotriix, dzięka za podpowiedź. W najbliższy weekend wjeżdżam na kanał i szukam "kaczego dzioba". Dam znać o wynikach

Rozebrałem podszybie i wyczyściłem(nie było tak tragicznie) rynnę. Znalazłem odpływy. Faktycznie to są takie gumowe rury zakończone w kształcie kaczego dzioba(bez podtekstów politycznych). Odpływ nie był zatkany.
Ostatnio zmieniony przez bbbb1 2006-12-19, 09:55, w całości zmieniany 1 raz  

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu