Jak kontrolka sie zaświeciła to już tragedia , brak ciśnienia oleju to śmierć dla silnika a to sygnalizuje lampka czerwona ( brak ciśnienia oleju ) w takiej sytuacji dziwi mnie tylko że wytarło tylko jedną krzywkę ale ta kontrolka świeci bez względu na zakręty
Właśnie nie rozumiem dlaczego w nowych alfach nie ma wskaźnika ciśnienia oleju! W klekocie 159 wstawią wskaźnik doładowania a tak ważnego wskaźnika nie. Bez sensu ogólnie, ja słyszałem ta lampka zapala się jak ciśnienie schodzi poniżej 0,3 bara ale i tak wtedy już po ptakach.
Nie ma takiej opcji, żeby krzywka padłą przez brak samrowania bo musiałą by chodzić całkiem na sucho przez długi czas, chyba, że chodzi wam o to, że nie podstawiało by popychaczy, ale wtedy by stukało. Musiał być jakiś wadliwy wałek.
_________________ AR Giulietta 1.8 i.e.
Lancia Dedra 2.0 Turbo Integrale
Ostatnio zmieniony przez Wołek 2006-12-25, 12:50, w całości zmieniany 1 raz
Wazne natomiast jest to, zeby poziom oleju byl na rowno drugiej kresce (ani centymetra wyzej, ani nizej) tego drutu co sie sprawdza poziom oleju. W normalnych autach leje sie tak, zeby poziom byl pomiedzy tymi dwoma kreskami, a alfa musi miec duzo oleju, bo wariator to lubi. A do tego najlepiej zmieniac go co 10 tys km...
czy to normalne żeby sprawdzać olej co 2,3 dni???
Mój mąż jak to przeczytał teraz lata z tą bańka (Mobili1 5w50) ciągle dolewa, ciągle ubywa, min ilości ale zawsze
jak często sprawdzacie olej?
samochód ma przejechane ponad 60.000km,
a co do stylu jazdy to różnie, jak to w mieście na dziurach powoli, a na prostej szybko.
Na pewno nie jest to styl emerycki
zla lepkosc oleju
za maly stan oleju
za rzadka wymiana oleju
palowanie silnika zaraz po rozruchu
nie odpowiedni filtr oleju
za rzadka wymiana filtra oleju
wadliwy filtr oleju / byly przypadki urywania sie kawalkow filtra, ktory wedrowal po magistrali firmy filtron/
brak regulacji luzow zaworow
brak luzu na zaworach.
zbyt twarda sprezyna na zaworze/blad montarzu/
chyba tyle jak cos pominolem prosze uzupelnic
Ostatnio zmieniony przez piotriix 2007-01-27, 18:40, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum