Wysłany: 2007-11-02, 22:59 testy 156 2 l 16V z 2000 roku
Jak już kiedys napisałem dorwałem się do gruntownego sprawdzenia T.S ale na samym początku utkneliśmy z powodu braku paska i rolki do wałka równoważącego ( okazało się że nie był wymieniany )ząbki rolki zjechane do połowy , narezie muszę odpuścić bo sklepy pozamykane nie ma gdzie tego kupić ale już namierzone w tygodniu rozpoczynam walkę z T.S
coś czuje że wynik testu będzie zmierzał w określonym z góry kierunku
MI nie chodzi żeby udowodnić że V6 jest lepsza odT.S bo to jest bezdyskusyjne ale o problemy mułowatego silnika na niskich obrotach bo nie wierzę żeby tego nie można było zrobić zaczeliśmy od podpięcia do kompa i wyszło błąd adaptacyjny ale stwierdziliśmy żę zaczniemy od przeglądu rozrządu wymiany wariatora i jak się okazało paska i rolki równoważącego ale chwilowy brak dostępu zatrzymał nasze prace
coś czuje że wynik testu będzie zmierzał w określonym z góry kierunku
MI nie chodzi żeby udowodnić że V6 jest lepsza odT.S bo to jest bezdyskusyjne ale o problemy mułowatego silnika na niskich obrotach bo nie wierzę żeby tego nie można było zrobić zaczeliśmy od podpięcia do kompa i wyszło błąd adaptacyjny ale stwierdziliśmy żę zaczniemy od przeglądu rozrządu wymiany wariatora i jak się okazało paska i rolki równoważącego ale chwilowy brak dostępu zatrzymał nasze prace
ee tam ja wole 2,0 16v niz 12v.. lepiej sie prowadzi a w alfie szczegolnie to sobie cenie a osiągi porownywalne.. 155 ma do dupy tylne zawieszenie zeby takie ciezary na przodzie znosic.. ale nie o tym
muł moze jest dlatego poniewaz czujnik fazy nie daje cisnienia i wariator w ogole nie jest aktywny, przy 1900obrotow warioator sie przełącza i zmienia faze, wyczuwalne jest takie lekkie kopnięcie i idzie do 4500, a potem jest kolejny strzał ale to juz tak mają kazde 16tki az do 7100
155 ma do dupy tylne zawieszenie zeby takie ciezary na przodzie znosic..
Takie zawieszenie było nawet w Tempra Kombi i jakiś specjalnych problemów z ciężarem nie byłoa tym bardziej co ma tylne zwieszenie do ciężkiego silnika V6
75andrew155,
Rozebrales pol silnika wkleiles fotki a co z komentarzem ??
Dobrze ? zle? co warto wymienic ? Jakie slady zuzycia jaki przebieg tego silnika ??
_________________ Renault Laguna Powered by 1.6 16v
Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
Panowie skąd bierzecie te dane, z jakiej literatury.
Wariator się włącza od 1900 obr, idzie do 4500 obr, aż do 7100.
Limiter jest ustawiony na 7200 obr, to wyczytałem z map ECU.
dzięki z góry za informację.
A może podczas tych testów podawać te kody Pxxx, wiem że na razie walka z paskami i kółkami, napinaczami, blokadami zaworów ale może potem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum