Wysłany: 2007-08-30, 13:22 sonda lambda x 2? [156]
Witam!
Tak sobie przeglądam posty i raz są informacje o jednej sondzie, a raz o dwóch sondach Lambda.
Tak więc ile ich jest tak na prawdę i gdzie się mieszczą?
Oczywiście interesuje mnie to względem mojego samochodu: Alfa 156 1.8. T.S. rok prod 2002.
Będę wdzięczny za odp. bo wrazie ewentualnej awarii (odpukać) będę wiedział czego szukać i ile;)
Dzięki za odp. Tzn, że tą drugą dołożono w tym samym czasie kiedy obcięto te 4 ze 144 koników?
Skoro są dwie, to różnią się czymś między sobą, czy też nie?
Ostatnio będą na kanale zauważyłem, że do kolektora w miejscu gdzie składa się on jeszcze z dwóch kanałów podpięte są dwa czujniki (po jednym w każdym kanale wylotowym), na pierwszy rzut oka wygląda to na lambdę, ale skoro wspomniałeś, że jedna jest przed a druga za katalizatorem, to musi być to coś innego. Czy mogą to być np. czujniki temperatury spalin? Bo nic innego do głowy mi nie przychodzi.
Dzięki za odp.
Od przybytku głowa nie boli, heh:)
Chociaż wcale nie jestem zadowolony z tego, że jest ich aż tyle... Wiesz może czy są jednakowe, czy może czymś się różnią?
alfy do roku 2001 maja 1 sonde lambda.
w okresie 2001- 2002 maja 2 sondy, przed katalizatorem i jedna za katalizatorem, obie identyczne.
po wejsciu dyrektywy euro3 alfa ma juz 3 sondy lambda, dwie przed katalizatorem oraz 1 za katalizatorem.
- a od jakiego modelu jest ten zrzut.
-
Ostatnio zmieniony przez bubu321 2008-10-02, 06:35, w całości zmieniany 1 raz
Ciekawy schemat. Generalnie taki sam pojawia sie w eperze przy moim silniku ale zeby obie sondy wpakowac w jedna rure od kolektora... Wtedy to w teorii jest 5 lamd
_________________ Dumny posiadacz Alfy i programu Alfadiag którego prawie umie używać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum