Jechałem alfą z fabrycznym sensorem deszczu i nie podobało mi się jego działanie. Jak się przyspieszało w deszczu to układ zwiększał prędkość zgarniania wycieraczek, ale jak się zwalniało to bieg wycieraczek zostawał już na tym najwyższym i nie zwalniał.
_________________ Obecnie klekocik AR156 1.9 16v JTD M-jet
wcześniej AR156 1.6TS
Ja mam fabryczny czujnik i w 166 nie narzekam na jego działanie, ma różne tryby czułości i wg mnie świetna sprawa.
Zgadzam się też mam w 166 fabryczny czujnik deszczu, można sobie ustawić czujność tego cacka, jednym słowem super sprawa, a monochromatyczne lusterko jeszcze lepsza.
Ja mam fabryczny czujnik i w 166 nie narzekam na jego działanie, ma różne tryby czułości i wg mnie świetna sprawa.
Zgadzam się też mam w 166 fabryczny czujnik deszczu, można sobie ustawić czujność tego cacka, jednym słowem super sprawa, a monochromatyczne lusterko jeszcze lepsza.
Ja tam wole słowo "samościemniające" też fajny bajer.
_________________ Jeśli kraść ... to miliony.
Jeśli się kochać ... to z księżniczką.
Jeśli jeździć autem ... to tylko Alfą Romeo.
Alfa Romeo 166 2.4 JTD '01
Fiat Marea 1.9 JTD '00
Audi A4 1.9 TDI Quattro Avant '96
mam prośbe mam ten sensor deszczu i nie wiem jak z niego kozystać mozesz mnie pomoc sqladak
Odpowiem jak u mnie:
Jak masz włączony silnik włącz wycieraczki na pozycje 1 i wtedy wycieraczki powinny zetrzeć szybę sygnalizując działanie sensora, pokrętłem na prawej manetce możesz sobie ustawić czułość. Po każdorazowym wyłączeniu zapłonu musisz przełączyć dźwignię na pozycje pierwszą inaczej sensor nie będzie pracował, wszystko jest ładnie opisane w instrukcji.
Panowie chyba mam zwalony ten sensor. Jak włącze na pierwsza pozycje to wycieraczki wytrą raz i są w gotowości. Czy deszcz pada czy nie to okresowo wycierają szybę np co 20 sekund pokrętłem jak ruszę to tylko czs się zmienia ale zawsze cyklicznie w tym samym czasie. Myśle jak deszczu nie ma to nie powinny wycierac szyby.
Panowie chyba mam zwalony ten sensor. Jak włącze na pierwsza pozycje to wycieraczki wytrą raz i są w gotowości. Czy deszcz pada czy nie to okresowo wycierają szybę np co 20 sekund pokrętłem jak ruszę to tylko czs się zmienia ale zawsze cyklicznie w tym samym czasie. Myśle jak deszczu nie ma to nie powinny wycierac szyby.
He he może wcale nie masz zamontowanego sensora i dlatego ci nie działa.
A jak właściwie sprawdzić czy jest u mnie czujnik deszczu. Gdy włączam wycieraczki w pozycję B to najpierw raz zetrą, za jakiś czas ze trzy razy na raz, później długo nic, a nieraz czekam aż zetrą bo mi pada na szybę. Generalnie jak zmieniam położenie częstotliwości (mam na myśli okręcenie gałki) nic się nie zmienia. Już sam nie wiem czy mam czujnik, czy coś działa nie tak jak powinno..
Fizycznie ten czujnik deszczu to jest takie ustrojstwo przylepione do szyby za lusterkiem wewnętrznym. Najczęściej szyba w tym miejscu jest przyciemniona.
Jeśli nie masz tego czujnika za lusterkiem to masz tylko zwykłe czasowe ścieranie.
Robert
100% że mam ten czujnik. Po włączeniu jego nawet grzeje się szyba w miejscu jego zainstalowania jest to po to zeby reagował tylko na deszcz a nie zaparowanie szyby.
Może ktos opisze jak on sie zachowuje po włączeniu i podczas deszczu i braku deszczu.
Szkoda żeby coś tak elektronicznie zaawansowane nie było używane.
Pozdrawiam wszystkich.
Model: Inny
Silnik: 1,2
Rocznik: 2007
Wysłany: 2008-06-11, 07:21
Ja w swojej 147 też mam czujnik, działa on tak. Jak nie ma deszczu to mogę sobie sfobodnie ruszać dzwindnią z pozycji 0 do pozycji 1 i wycieraczki i tak nie zadziałają, mogę ruszać również pokrętłem i też nie działąją.
Mam zawsze ustawione na pozycji 1 i w momencie jak zaczyna padać to muszę przekręcić pokrentłem i zaczynają śmigać raz wolniej raz szybciej zależy od jazdy i deszczu. nie maiałem jeszcze z tym żadnych problemów
_________________ Alfa jest jak kobieta, zawsze trzeba o nią dbać i podchodzić do niej z sercem
Wytłumaczcie mi co jest tym sensorem deszczu w końcu (mam na pewno) czy ten element przyklejony do szyby za lusterkiem , który wyglądą jak "stopka" lusterka czy taki dosyć duży plastikowy element z boku mocowania lusterka - jest ruchomy tzn. można go przechylić w lewo i prawu - też wygląda jak jakiś czujnik.
Ja mam ciągle problemy z tym czujnikiem deszczu...
albo nie działa wcale, albo działał za wolno- niestety jeszcze mi się nei zdarzyło żeby działał za szybko
co ciekawe- jeśli się zdarzy że na jakimś wyboju wysunie się "zaślepka" od śruby która go trzyma to czujnik nie działa wcale hehe
_________________ Il Cuore ha sempre ragione... Alfa Romeo...
Kamil_WR
Ta jak to określiłeś stopka lusterka, która jest przylepiona do szyby to jest właśnie czujnik deszczu. A oprócz tego u mnie jest czujnik zaparowania, który jest przymocowany do stopki lusterka (czyli do czujnika deszczu) od strony pasażera. Czujnik ten jest umieszczony jakieś 3-4 cm od szyby i "patrzy" czy się ona nie paruje. Ale u mnie on nie jest chyba ruchomy.
Oczko tego czujnika i kawałek szyby, na który ten czujnik "patrzy" trzeba mieć czyste bo inaczej jak tylko jest pogoda deszczowa to co chwila będzie się włączała klima.
Przynajmniej u mnie tak było dopóki się nie zorientowałem i przetarłem oczko czujnika i szybę przed nim.
A jeśli chodzi o działanie sensora deszczu to według mnie działa dobrze. Przełącznik mam ustawiony na "auto" i kiedy trzeba wycieraczki się uruchamiają. Czasem (tak jak pisał Maciek) jak mocniej pada to wycieraczki się rozpędzają i nawet jak przestaje padać to one jeszcze zaiwaniają. Ale jak się da im chwilę to po kilkunastu sekundach czujnik "zauważa" że już tak nie pada i je zwalnia. Jak ktoś nie chce czekać to można też pstryknąć na inną pozycję i spowrotem i praca wycieraczek wraca do normy.
Jak kupilem auto i mialo stare wycieraczki to nie bylem zadowolony z czujnika deszczu, wogole sie nie sprawdzal, wycieraczki chodzily zbyt wolno. Ale kiedy zmienilem wycieraczki na nowe wszystko jest w porzadku. Moze macie stare wycieraczki, ktore niedokladnie zbieraja wode i dlatego macie problem z tym czujnikiem.
Witam Wszystkich!
Posiadam w swojej Alfie 166 sensor deszczu. Wszystko jest OK! lecz czasami kiedy działa i szyba jest już sucha nie wyłącza się wycieraczka. Jest to bardzo uciążliwe gdyż wycieraczki chodzą nawet 3 do 4 minut na suchej szybie a kiedy się wyłączą nie wracają do pozycji wyjściowej lecz pozostają w pionie. Czy ktoś może mi powiedzieć co mam zrobić? Jak może być tego przyczyna.
Czekam na info Dario.
Ostatnio zmieniony przez dario1970 2008-07-13, 15:31, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum