Wysłany: 2007-08-09, 13:39 potrzebna pomoc przy airbag !!!
witam. wiem że to dość częsty problem bo zaświeciła mi się kontrolka airbag, na kompie wyszło że to airbag boczny w fotelu kierowcy tak jak myślałem bo klapnął mi kumpel poważnej wagi i chyba coś nie styka, skasować nie dało rady bo jest usterka i teraz moja prośba do Was - słyszałem że często nie stykają te żółte kabelki pod fotelem na kostce ale nie wiem dokładnie co musiałbym zrobić żeby było ok (w warsztacie chcą za to 100 a to mogą być tylko te kabelki) -tylko proszę konkretnie bo jestem zielony !
z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony przez speedo 2007-08-09, 13:46, w całości zmieniany 1 raz
speedo [Usunięty]
Wysłany: 2007-08-09, 21:46
tzn. tylko bez kluczyka czy odłączyć akumulator - bo tak słyszałem ?
U mnie tez sie zapalila ta kontrolka, ale poczekam z tym lutowaniem dopoki nie dam alfy na egzaminer..
Ps. Gdzies czytalem ze to moze zaburzyc prace poduszki(lutowanie), jestes pewny tego sposobu? To napewno bezpieczne?
_________________ AlfaRomeo 156.... Ta ślicznotka przejdzie do historii.
Ok dzieki, chyba sprobuje.. Ale jak kontrolka nie zniknie to trzeba szukac innej przyczyny, zgadza sie? Jednak to prawda ze Alfa ma humorki, zupelnie jak kobiety Jak nie jedno, to drugie... ale dla tej przyjemnosci z jazdy warto
Wielkie dzieki za rady, zrobie to jak wroce do domu za tydzien
speedo [Usunięty]
Wysłany: 2007-08-10, 22:55
marcins737 napisał/a:
temat już opisywałem na forum ale już tam...
schyl się pod fotel , poszukaj przewodów air bag (z zółtymi wtyczkami) , utnij te wtyczki ,
polutuj ze sobą przewody na stałe odpowiednio kolorami i zaizoluj najlepiej koszulką termokurczliwą
po takiej operacji wywalenia wtyczek możesz zapomnieć o kontrolce poduszki
aha , kluczyk wyjęty ze stacyjki podczas całej operacji
dodatkowo pocieszę Cię że błąd sam zniknie , nie kusisz kasowac go na examinerze
w podobnym temacie o airbag napisałeś że trzeba odłączyć aku podczas spr. wtyczek pod fotelami i już nie wiem czy odł. czy nie?
speedo [Usunięty]
Wysłany: 2007-08-10, 23:13
ok dzięki. jak tylko znajdę jutro chwile to zadziałam i poinformuję o efektach
MarekG [Usunięty]
Wysłany: 2007-08-20, 07:35
Już minęły prawie 2 tyg. i SPEDO nic nie napisał o efektach swojej ciężkiej pracy, ciekawe czemu. Może przy majstrowaniu przy kablach to mu sie Alfa spaliła
speedo [Usunięty]
Wysłany: 2007-08-22, 22:54
nie napisałem o efektach swojej pracy bo po prostu jej (pracy) nie było- całkowity brak czasu
bo kombinowaniu z kabelkami na pewno napiszę ale nie wiem kiedy dam radę ( mam małą córeczkę i ciężko znaleźć czas dla Belli)
speedo [Usunięty]
Wysłany: 2007-08-23, 00:05
a jak by się spaliła to bym się od razu musiał wyżalić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum