Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.0 TS
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-08-31, 10:28 Oświetlenie a Selespeed
Witam,
w swojej AR mam problem, z którym od pewnego czasu nie umiem sobie poradzić. Sprawa wygląda następująco: przy zmianie biegów (Selespeed) całe oświetlenie wewnętrzne i zewnętrze przygasa na chwilę po czym wraca do normalnego stanu. Ten sam temat pojawia się, gdy auto stoi na "luzie", wtedy oświetlenie sobie "migocze" jak choinka. Alternator był mierzony w dwóch, niezależnych warsztatach - wszystko OK. Zmieniłem akumulator na inny (od Stilo 1.9 JTD) i efekt niestety ten sam. Czy wiecie co jeszcze powinienem sprawdzić...?
U mnie zakończyło się to wymianą diód alternatora i to dwukrotnie (na gwarancji). Jednak migotanie było obserwowalne zwłaszcza na niskim obrotach im obroty wzrastały, tym migotanie było mniej zauważalne (bo migotało z dużą częstotliwością). Twoje objawy są więc bardzo podobne, dlatego mimo wszystko stawiałbym na diody alternatora.
Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.0 TS
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-09-02, 11:18
alces1 napisał/a:
U mnie zakończyło się to wymianą diód alternatora i to dwukrotnie (na gwarancji). Jednak migotanie było obserwowalne zwłaszcza na niskim obrotach im obroty wzrastały, tym migotanie było mniej zauważalne (bo migotało z dużą częstotliwością). Twoje objawy są więc bardzo podobne, dlatego mimo wszystko stawiałbym na diody alternatora.
Dzięki Kolego za cenną wskazówkę. Jeśli się to potwierdzi to masz u mnie Mega Pivo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum