Sprawa wyglada tak, odpalam auto mam przewaznie ustawione nawiewy o tej porze roku na nogi i szybe przednia, siłę nadmuchu na 2 i temperature na pokretle na 19 stopni, po jeździe około kilometra, jeszcze wskazówka od temp. nie drgnie jak już zaczyna lecieć ciepło do kabiny w miare jazdy leci coraz cieplejsze i wskaźnik podnosi się, aż osiągnie swoje magiczne 88 stopni i otworzy termostat, w każdym razie zaczyna mi sie robić dosyc ciepło, z tym, że po jakimś czasie zaczyna lecieć do środka coraz chłodniejsze powietrze (cały czas nie ruszam ustawień) i wreszcie zaczyna robić się przyjemnie, jak podkręciłem do 24 stopni to zaczęło lecieć znowu bardzo ciepłe, po czym po chwili( mi jest goraco) ale w końcu zaczyna lecieć chłodniejsze powietrze. Tak ma być? Może (ja nie wiem) ale Alfa ma coś w rodzaju termotronika? tzn, że po osiągnięciu właściwej (zadanej przez nas) temperatury, osiąga ją w jak najszybszym czasie, a później ją po prostu utrzynuje?, gdzie sa czujniki temp. wew. w kabinie, mam takie dziwneszczelinki w górnej części wewnątrz w słupkach środkowych, co to jest??
_________________ Alfa Romeo 156 SportWagon 2.4 JTD (170 KM ?)
Czujnik temperatury powietrza wewnętrznego jest za szczelinkami znajdującymi się nad popielniczką - bliżej strony kierowcy.
Dokładnie tak działa automatyka regulująca temperaturę wewnątrz auta. W mojej alfie też tak jest, że sterownik szybko próbuje osiągnąć nastawioną temperaturę wewnątrz auta. Ze względu na zwłokę w działaniu czujnika temperatury działa tak, że raz nawiewa chłodniejsze powietrze a raz cieplejsze. Wydaje mi się, że tak jest prawidłowo.
Ja dodatkowo jeżdżę z nawiem ustawionym na automat - dzięki temu wydaje mi się że te różnice w odczuwalnych temperaturach wewnątrz auta są mniejsze.
Pozdrawiam
Czujnik temperatury powietrza wewnętrznego jest za szczelinkami znajdującymi się nad popielniczką - bliżej strony kierowcy.
Dokładnie tak działa automatyka regulująca temperaturę wewnątrz auta. W mojej alfie też tak jest, że sterownik szybko próbuje osiągnąć nastawioną temperaturę wewnątrz auta. Ze względu na zwłokę w działaniu czujnika temperatury działa tak, że raz nawiewa chłodniejsze powietrze a raz cieplejsze. Wydaje mi się, że tak jest prawidłowo.
Ja dodatkowo jeżdżę z nawiem ustawionym na automat - dzięki temu wydaje mi się że te różnice w odczuwalnych temperaturach wewnątrz auta są mniejsze.
Pozdrawiam
Tak mi sie wydawało, że te szczelinki koło pokręteł to czujnik temp. wew. bo chyba w którejś instrukcji gdzies mi sie omsknęło, za potwierdzenie zasady działania tego ustrojswa masz piwo ode mnie, jestem teraz spokojniejszy, bo juz sie bałem że jakaś elektronika szwankuje, mądra Bella.
_________________ Alfa Romeo 156 SportWagon 2.4 JTD (170 KM ?)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum