Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Mam diesla 2,4 JTD nie chce zajechac silnika jakie.....
Autor Wiadomość
gumis_kiler
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: JTD
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-06-22, 07:58   Mam diesla 2,4 JTD nie chce zajechac silnika jakie.....

jak w temacie kupilem wczoraj alfe 166 z czego jestem dumny:) ale nigdy nie jezdzilem dieslem powiedzicie mi jakie obroty minimalne mozna trzymac na poszczegolnych biegach no i jakie max mozna. Dodatkowo mam pytanie poniewaz mam skore w aucie powiedzcie mi czy jest taka mozliwosc zeby skora tak grzala tylek bo strasznie cieplo mam w obrebie nog i siedzen. mi sie wydaje ze podgrzewanie siedzen jest wylaczone....

Paweł156 
Romeo

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.4 JTD
Rocznik: 1999
Wysłany: 2007-06-22, 13:31   

gumis_kiler napisał/a:
czy jest taka mozliwosc zeby skora tak grzala tylek bo strasznie cieplo

hehe, pewnie masz czarną skóre. tez mam ten problem w takie upały. :)
a co do jezdzenia, to ja nie krece silnika wiecej jak do 4500obrotów ale to bardzo rzadko, głownie jezdze w przedziale 1700-3500 obrotów, to jest bardzo elastyczny silnik wiec wysokie biegi mu nie są straszne przy niskich predkosciach. No i zobaczysz ze powyzej 4000obrotów auto juz tak szybko nie przyspiesza wiec lepiej wrzucic wyzszy bieg. Pamietaj zeby po dłuższej jezdzie lub po bardzo szybkiej, zaczekac min 30sek az sie turbina schłodzi, zanim wyłączysz silnik.
Przy wymianie oleju zawsze wymieniaj filtr paliwa, no i oczywiscie pozostałe (oleju, powietrza i przeciwpyłkowy). Olej wymieniam co 12-14tys km.

gumis_kiler
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: JTD
Wysłany: 2007-06-28, 21:49   

dzieki ci wielkie wlasnie takie informacje byly mi potrzebne:) a co do schladzania turbiny to tak robie bo slyszalem od znajomego. Skore mam kremowa ale tez jest goraco jak postoi na sloncu a pozniej sie wsiada:/ a co do obrotow to jezdze pomiedzy 1500 a 2500 poprostu bujam sie nia powoli pomiescie:)
Ostatnio zmieniony przez gumis_kiler 2007-06-28, 21:55, w całości zmieniany 1 raz  

piotrek164 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2,4JTD
Wysłany: 2007-07-07, 17:49   

popatrz czy lampka z boku siedzeń się nie świeci jeśli tak to masz włączone grzanie foteli wyłączik pod dolną krawędzią po prawej stronie fotela tesz mam taką skóre hihihihih

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu