Wysłany: 2007-11-12, 21:48 jak zdemontować tapicerkę drzwi w 156
Prawdopodobnie pękła mi sprężyka dociągająca klamkę wewnętrzną i teraz jak otworzę drzwi, to nie cofa się do końca. Chciałbym ją wymienić, ale nie wiem jak rozebrać drzwi, a jest to konieczne, inaczej nie zdemontuję klamki... Szukałem na forum tematu, ale jakoś nieskutecznie.
Proszę o pomoc, bo nie chcę czegoś pourywać robiąc to po omacku...
- Z tego czarnego uchwytu do zamykania drzwi wyjmujesz ta gumke ze spodu Pod nia wykrecasz 2 srubki (imbus) Wyjmujesz ten uchwyt odpinasz kostki od elektryki
- Pod spodem zobaczysz 2 sruby ktore tez bedziesz musial wykrecic
- Pod klamka do otwierania drzwi ( od wewnatrz ) jest mala czarna zaslepa Podwaz ja srubokretem pod spodem jest srubka Wykrec i wyciagnij ten plastik razem z sopranem
- "Wyrwij " ten czarny trojkacik od lusterka zewnetrznego ( przedni rog szyby od srodka ) jest na zatrzaski
- Tego nie pamietam ale chyba trzeba wykrecic jeszcze glosnik bo pod nim sa wkrety trzymajace tapicerke do konstrukcji drzwi
- Teraz juz z gorki Podwazamy delikatnie cala tapicerke od dolu tak zeby powyciagac zatrzaski a nastepnie pchamy ja do gory i po ROBOCIE
_________________ Renault Laguna Powered by 1.6 16v
Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
Dzięki za informacje i wskazówki.
Myślę, że koło weekendu uda mi się z tym uporać, nie wiem tylko czy uda mi się dobrać taką sprężynkę...
_________________ ...no alfa,
no fun!
xwi15 [Usunięty]
Wysłany: 2007-12-30, 11:58
Mam taki sam problem z uchwytem do otwierania drzwi ale mnie sie wydaje ,ze tam pekaja ograniczniki napinajace ta sprezyne a nie ona sama. Napisz jaka byla twoja diagnoza.
Pozdrawiam
Kamil
U mnie działo się podobnie - ale napsikałem WD40 dookoła samego zamka (tego przycisku, gdzie wkładasz kluczyk), poruszałem trochę i jest OK, ani razu już się nie zablokowało.
Ciekawe na jak długo Ale liczę, że do wiosny dotrwam
Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie zabrałem się do rzeczy... Mój problem polega na tym, że nie odbija mi wewnętrzna klamka w drzwiach kierowcy, powód jest prozaiczny: pękła taka mała sprężynka, która tą klamkę dociąga do właściwego położenia. Niestety żeby się do niej dostać trzeba demontować tapicerkę. Ostatnio niestety mam tyle pracy, że wykonuję tylko najważniejsze zabiegi przy samochodzie...
Mam taki sam problem z uchwytem do otwierania drzwi ale mnie sie wydaje ,ze tam pekaja ograniczniki napinajace ta sprezyne a nie ona sama. Napisz jaka byla twoja diagnoza.
Pozdrawiam
Kamil
Odświeżam temat po wielu miesiącach
Tak, masz rację. To zerwany ogranicznik. Dzisiaj (w końcu!!!) zająłem się moją klamką i sprawę rozwiązałem montując inną sprężynę, która łapie za ogranicznik głębiej i dzięki temu wszystko działa poprawnie.
Pozdrawiam.
- Rafał
_________________ ...no alfa,
no fun!
Ostatnio zmieniony przez alces1 2008-10-14, 20:31, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum