Spalanie to oblicz sobie starymi metodami bo te komputery to sobie wyliczają niewiadomo co
Masz racje Andrew ale wez pod uwage taki szczegol, ze w tych komputerach jest takei cos jak ilosc paliwa w zbiorniku i ile km na tym przejedziesz. Co wtedy jak wg wskazan komputera paliwo dojdzie do 0??
Niw wiem czy oglądałeś odcinek TVN TURBO kiedy wskażnik paliwa opadł dawno na zero a auto dalej jechało. Ty akurat mówisz o wskazaniach komputera jakie jest spalanie w danej chwili to sie ma nijak do średniego spalania
No ja rozumiem, ale chodzi mi o to czy jak komputer wskaze 0 to czy to ma jakis wplyw na dalsza jazde?? tzn czy odcina cos czy wysyla jakis sygnal, ze auto nie pojedize, pomimo tego ze ma paliwo w baku??
Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTD
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-06-10, 20:45
Jak mi pokazuje 0km, to jeszcze około 15-20km spokojnie śmigam. Mi w mieście podchodzi do 10l. ale w korkach czy lekkim depnięciu. Jak jeżdze normalnie to jest to ok.8-9l.
Moja na trasie wczoraj ze zlotu przy delikatnej jeździe 100-120 pokazała 6.2
A przy normalnej mojej jeździe 120-140 pokazuje 7.4-7.8
I zaznaczam ze to co pokazuje komputer jak najbardziej ma sie do rzeczywistości czyli ile pokarze tyle spali!!!
Moja na trasie wczoraj ze zlotu przy delikatnej jeździe 100-120 pokazała 6.2
A przy normalnej mojej jeździe 120-140 pokazuje 7.4-7.8
I zaznaczam ze to co pokazuje komputer jak najbardziej ma sie do rzeczywistości czyli ile pokarze tyle spali!!!
tzn czy odcina cos czy wysyla jakis sygnal, ze auto nie pojedize, pomimo tego ze ma paliwo w baku??
Komputer nie odcina paliwa bo to by było niebezpieczne i bez sensu, on tylko informuje.
Komputer oblicza spalanie w przybliżeniu i nigdy nie pokazuje dokładnie ile jeszcze mozesz przejechac na tym co masz w baku. Przykładowo u ojca w C5 komputer pokazywał ze pozostało 0km do przejechania czyli nic juz nie powienien miec w baku, a przejechał jeszcze 50km u mnie w słuzbowej skodzie tez tak jest. Średnie spalanie to tez tylko w przybliżeniu. Policzcie sobie kalkulatorkiem jak zalejecie do pełna ile naprawde Wam spalił i załoze sie ze bedzie mniej niz pokazuje komp.
u mnie to rzeczywiste spalanie jest o ok 1 litr nizej niz wskazanie komputera. Najlepszym wskaznikiem jest stacja benzynowa. Zalac do pelna, przejechac jakis tam dystans, zalac do pelna i policzyc - olosc litrow / ilosc km * 100 i wychodzi spalanie na 100km. W jezdzie mieszanej u mnie z przewaga miasta to ok 7.2 litra. w trasie ok 6,7 a czasem i mniej jak jade wolno.... Jeszcze nei przekroczylem 9 litrow !!!!
no to fajniuśnie masz bo ja po miescie to sie do 10 zblizam a na trasie 8 jak delikatnie to moze do 7,5 zejde (no ale z tym delikatnie na trasie to juz musza byc niezle korki )
_________________ Jeżdżę tak żeby nie martwić się swoim cholesterolem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum