Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Gaśnie JTD 2,4
Autor Wiadomość
Jacek_wu
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-01, 13:09   Gaśnie JTD 2,4

Mam problem. Od pewnego czasu gasnie mi silnik. Zdażało się to i na niskich i na wysokich obrotach. Po awarii można samochód odpalić i działa poprawnie, aż do następnego razu. Wymieniłem filtr paliwa. Sprawdziłęm na kompie, pokazuje nieprawidłowy odczyt czujnika ciśnienia paliwa (pokazywał też bład przpustnicy i sprzęgła). Wymieniłem filtr oleju. Nie pomogło, sprawdziłem, błędy te same (nie pokazuje się błąd przepustnicy). Wyczaiłem, ze usterka występuję bardzo często (właściwie to na 100%), przy dużym obciążeniu silnika - przy wysokich obrotach, pedał do dechy. Niestety jest to bardzo niebezpieczne. Mieliście coś takiego?

Paweł156 
Romeo

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.4 JTD
Rocznik: 1999

Wysłany: 2007-06-01, 13:25   

jeszcze nie miałem problemów z 2.4JTD, a moze traci kompresje? ile masz przejechane?

Jacek_wu
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-01, 13:30   

Nie wygląda mi na to. Moc ma. Wygląda to jakby nagle odcinało zapłon.

Paweł156 
Romeo

Silnik: 2.4 JTD

Wysłany: 2007-06-01, 13:35   

A przy jakich obrotrach gasnie? przy 4500obr?? dziwna sprawa, pierwszy raz sie z czyms takim spotykam ale na forum jest troche doswiadczonych osób wiec moze oni pomogą. ja nie mam zielonego pojecia co to moze byc. :/
mam nadzieje ze nic powaznego.

Jacek_wu
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-01, 14:12   

To nie jest tak, ze przy jakis zgasnie. Zdaża mu się i przy 2000. Ale jak dam do dechy i chwile pojade, to po odpuszeniu na bank zgaśnie. Właśnie, to pewnie istotne, jest, że on nie gaśnie przy tych dużych obrotach tylko po odpuszeczeniu gazu.

Sysio166
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-01, 20:00   

Mi o dziwo też to się dzisiaj zdarzyło 3 razy po raz pierwszy :roll:
Najpierw przy próbie odpalenia rozrusznik zakręcił, silnik odpalił, a potem zgasł. Tak było 2razy, potem w trakcie razy zgasła 3 raz. Świeci mi się tak cholerna kontrolka wtrysku, jutro odbieram filtr paliwa mając nadzieje, że to tylko to.. ;//

Brzoza 
Romeo

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1.9
Rocznik: 1996
Wysłany: 2007-06-01, 21:19   

Napraw jak najszybciej tą usterkę, bo jak tak dalej pójdzie to turbina Ci siądzie ;// i wtedy będą koszty.
Ja myśle że problem tkwi w regulatorze ciśnienia na pompie wtryskowej.

Maciek-156 
Romeo
inżynier mechanik

Silnik: 1.9 16v JTD M-jet
Rocznik: 2005
Wysłany: 2007-06-02, 21:28   

Spróbuj wymontować i wyczyścić (a właściwie wymyć np w benzynie) zawór recyrkulacji spalin (ERG).

majk 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 75
Silnik: 2,0 TS i 1750 GT Veloce
Rocznik: 1991
Wysłany: 2007-06-03, 12:22   

Panowie wtryskiwacze do ustawienia lub regeneracji ( za dużo wraca powrotem ) usterka najczęściej występuje ok 2 tyś przy pełnym obciązeniu silnika ciśnienie spada i wyskakuje błąd zaniskie ciśnienie.
pozdrawiam

Jacek_wu
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-04, 09:54   

Erg postanowiłem zatkać. Jutro na warsztacie mają pomierzyć cięnienie na pompie. Wspomne i o wtryskach (ale auto kompletnie nie dymi, i nie zapala sie żadna kontrolka).

Dzięki za odpowiedzi, mam nadzieje, że uda mi się to usunąc, przed wyjzdem w sobotę do ojczyzny tego rupiecia ;)

Audel
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-04, 10:48   

Jacek_wu napisał/a:
Erg postanowiłem zatkać. Jutro na warsztacie mają pomierzyć cięnienie na pompie. Wspomne i o wtryskach (ale auto kompletnie nie dymi, i nie zapala sie żadna kontrolka).

Dzięki za odpowiedzi, mam nadzieje, że uda mi się to usunąc, przed wyjzdem w sobotę do ojczyzny tego rupiecia ;)

jacek daj znac co Ci sie udalo zrobic, ja mam to samo,dzisiaj wymieniam filtr paliwa...a jutro jade do plocka do servisuu na kompa

Sysio166
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-06, 12:51   

U mnie był to na szczęście tylko filtr paliwa, już wymieniony i po kłopocie :P

Sysio166
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-06, 19:36   

I gówno, cały dzień się nacieszyłem :( Po zatankowaniu znowu zamulił i zapaliła sie kontrolka, ehhh...

drugimarcin 
Dwusuwowiec

Model: Inny
Silnik: jtd
Wysłany: 2007-06-09, 13:53   

Mam dla Ciebie 2 opcje wtryskiwacze sa juz nieszczelne, ale wtedy wiecej klopotow byloby z odpalaniem auta, lub problemy z pompa wys. cis. i bardziej prawdopodobne to drugie.
Tam jest regulator cisnienia w ktorym moga sie zniszczyc uszczelki (sa dwie), lub pompa sama w sobie juz nie daje wystarczajacego cisnienia, najlepioej zbadac pod kompem jak sie zachowuje, gdy spada ponizej 250 bar odcina. Chyba ze jakas duperela z elektryki ale nie wiem tak na odleglosc.

RedScorpion 
Maniak resoraków

Silnik: 2,4 JTD
Rocznik: 2001
Wysłany: 2007-06-12, 08:03   

No wlasnie u mnie tez to jest! Na kompie pokazuje mi zbyt duze cisnienie w listwie.
Na razie zaaplikowany zostal Mixol do paliwa i zatkany ERG. Jak sie nie uspokoi po tys km to
prawdopodobnie bedzie czujnik cisnienia w listwie, albo pompa wtryskowa co nie byloby za wesole. Ile kosztuje czujnik cisnienia ?

www.kbf.republika.pl

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Silnik: 2.5l v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-06-13, 15:59   

mixol do paliwa ? a po co ? czy wiesz jaka jest temperatura spalania przy turbo? a temperatura w benzynie? ten mixol moze ci niezle narozrabiac pomoc to napewno ci nie pomoze

RedScorpion 
Maniak resoraków

Wysłany: 2007-06-14, 07:34   

Teraz to juz nic nie zrobie - zaaplikowal mi to mechanik do ktorego mam pelne zaufanie - jak cos bedzie nie tak to ma prze.....
Mixol ma przeplukac wszwystkie uklady. Wtryski czujniki itp. Moze jest cos zablokowane.
Teraz juz nic nie zrobie - musze zjezdzic ten bak paliwa - jak nie pomoze to zobaczymy co dalej ale najprawdopodobniej czujnik cisnienia na listwie. Na kompie pokazuje za duze cisnienie. Wtryski byly badane i jest ok.

www.kbf.republika.pl

RedScorpion 
Maniak resoraków

Wysłany: 2007-06-14, 07:35   

Teraz to juz nic nie zrobie - zaaplikowal mi to mechanik do ktorego mam pelne zaufanie - jak cos bedzie nie tak to ma prze.....
Mixol ma przeplukac wszwystkie uklady. Wtryski czujniki itp. Moze jest cos zablokowane.
Teraz juz nic nie zrobie - musze zjezdzic ten bak paliwa - jak nie pomoze to zobaczymy co dalej ale najprawdopodobniej czujnik cisnienia na listwie. Na kompie pokazuje za duze cisnienie. Wtryski byly badane i jest ok.

www.kbf.republika.pl

RedScorpion 
Maniak resoraków

Wysłany: 2007-06-14, 07:35   

www.kbf.republika.pl

RedScorpion 
Maniak resoraków

Wysłany: 2007-06-19, 10:02   

Zrobiłem baczek z tym mixolem 1L/20 ropy ale nie pomogło (nie zaszkodziło chyba też)
Ktoś rozwiązał może już ten problem ??

www.kbf.republika.pl

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu