Mam problem. Od pewnego czasu gasnie mi silnik. Zdażało się to i na niskich i na wysokich obrotach. Po awarii można samochód odpalić i działa poprawnie, aż do następnego razu. Wymieniłem filtr paliwa. Sprawdziłęm na kompie, pokazuje nieprawidłowy odczyt czujnika ciśnienia paliwa (pokazywał też bład przpustnicy i sprzęgła). Wymieniłem filtr oleju. Nie pomogło, sprawdziłem, błędy te same (nie pokazuje się błąd przepustnicy). Wyczaiłem, ze usterka występuję bardzo często (właściwie to na 100%), przy dużym obciążeniu silnika - przy wysokich obrotach, pedał do dechy. Niestety jest to bardzo niebezpieczne. Mieliście coś takiego?
A przy jakich obrotrach gasnie? przy 4500obr?? dziwna sprawa, pierwszy raz sie z czyms takim spotykam ale na forum jest troche doswiadczonych osób wiec moze oni pomogą. ja nie mam zielonego pojecia co to moze byc. :/
mam nadzieje ze nic powaznego.
Jacek_wu [Usunięty]
Wysłany: 2007-06-01, 14:12
To nie jest tak, ze przy jakis zgasnie. Zdaża mu się i przy 2000. Ale jak dam do dechy i chwile pojade, to po odpuszeniu na bank zgaśnie. Właśnie, to pewnie istotne, jest, że on nie gaśnie przy tych dużych obrotach tylko po odpuszeczeniu gazu.
Sysio166 [Usunięty]
Wysłany: 2007-06-01, 20:00
Mi o dziwo też to się dzisiaj zdarzyło 3 razy po raz pierwszy
Najpierw przy próbie odpalenia rozrusznik zakręcił, silnik odpalił, a potem zgasł. Tak było 2razy, potem w trakcie razy zgasła 3 raz. Świeci mi się tak cholerna kontrolka wtrysku, jutro odbieram filtr paliwa mając nadzieje, że to tylko to..
Napraw jak najszybciej tą usterkę, bo jak tak dalej pójdzie to turbina Ci siądzie i wtedy będą koszty.
Ja myśle że problem tkwi w regulatorze ciśnienia na pompie wtryskowej.
Panowie wtryskiwacze do ustawienia lub regeneracji ( za dużo wraca powrotem ) usterka najczęściej występuje ok 2 tyś przy pełnym obciązeniu silnika ciśnienie spada i wyskakuje błąd zaniskie ciśnienie.
pozdrawiam
Jacek_wu [Usunięty]
Wysłany: 2007-06-04, 09:54
Erg postanowiłem zatkać. Jutro na warsztacie mają pomierzyć cięnienie na pompie. Wspomne i o wtryskach (ale auto kompletnie nie dymi, i nie zapala sie żadna kontrolka).
Dzięki za odpowiedzi, mam nadzieje, że uda mi się to usunąc, przed wyjzdem w sobotę do ojczyzny tego rupiecia
Audel [Usunięty]
Wysłany: 2007-06-04, 10:48
Jacek_wu napisał/a:
Erg postanowiłem zatkać. Jutro na warsztacie mają pomierzyć cięnienie na pompie. Wspomne i o wtryskach (ale auto kompletnie nie dymi, i nie zapala sie żadna kontrolka).
Dzięki za odpowiedzi, mam nadzieje, że uda mi się to usunąc, przed wyjzdem w sobotę do ojczyzny tego rupiecia
jacek daj znac co Ci sie udalo zrobic, ja mam to samo,dzisiaj wymieniam filtr paliwa...a jutro jade do plocka do servisuu na kompa
Sysio166 [Usunięty]
Wysłany: 2007-06-06, 12:51
U mnie był to na szczęście tylko filtr paliwa, już wymieniony i po kłopocie
Sysio166 [Usunięty]
Wysłany: 2007-06-06, 19:36
I gówno, cały dzień się nacieszyłem Po zatankowaniu znowu zamulił i zapaliła sie kontrolka, ehhh...
Mam dla Ciebie 2 opcje wtryskiwacze sa juz nieszczelne, ale wtedy wiecej klopotow byloby z odpalaniem auta, lub problemy z pompa wys. cis. i bardziej prawdopodobne to drugie.
Tam jest regulator cisnienia w ktorym moga sie zniszczyc uszczelki (sa dwie), lub pompa sama w sobie juz nie daje wystarczajacego cisnienia, najlepioej zbadac pod kompem jak sie zachowuje, gdy spada ponizej 250 bar odcina. Chyba ze jakas duperela z elektryki ale nie wiem tak na odleglosc.
No wlasnie u mnie tez to jest! Na kompie pokazuje mi zbyt duze cisnienie w listwie.
Na razie zaaplikowany zostal Mixol do paliwa i zatkany ERG. Jak sie nie uspokoi po tys km to
prawdopodobnie bedzie czujnik cisnienia w listwie, albo pompa wtryskowa co nie byloby za wesole. Ile kosztuje czujnik cisnienia ?
mixol do paliwa ? a po co ? czy wiesz jaka jest temperatura spalania przy turbo? a temperatura w benzynie? ten mixol moze ci niezle narozrabiac pomoc to napewno ci nie pomoze
Teraz to juz nic nie zrobie - zaaplikowal mi to mechanik do ktorego mam pelne zaufanie - jak cos bedzie nie tak to ma prze.....
Mixol ma przeplukac wszwystkie uklady. Wtryski czujniki itp. Moze jest cos zablokowane.
Teraz juz nic nie zrobie - musze zjezdzic ten bak paliwa - jak nie pomoze to zobaczymy co dalej ale najprawdopodobniej czujnik cisnienia na listwie. Na kompie pokazuje za duze cisnienie. Wtryski byly badane i jest ok.
Teraz to juz nic nie zrobie - zaaplikowal mi to mechanik do ktorego mam pelne zaufanie - jak cos bedzie nie tak to ma prze.....
Mixol ma przeplukac wszwystkie uklady. Wtryski czujniki itp. Moze jest cos zablokowane.
Teraz juz nic nie zrobie - musze zjezdzic ten bak paliwa - jak nie pomoze to zobaczymy co dalej ale najprawdopodobniej czujnik cisnienia na listwie. Na kompie pokazuje za duze cisnienie. Wtryski byly badane i jest ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum