Przy okazji ostatniej naprawy zauwazylem delikatne rudawe plamki w tylnych nadkolach Dokladnie chodzi o kielich amortyzatora Zapobiegawczo chcialbym zdjac oslony nadkoli zeby je dokladnie obejzec Jak sie do tego zabrac ?? One sa mocowane tylko na zatrzaski czy mam sie spodziewac jeszcze jakichs patentow ??
Drugie pytanko to sprezynki
Co oznaczaja czerwone kropki na sprezynach amortyzatorow ??
udalo mi sie zdemontowac tylne plastikowe nadkola Przykrecone sa 4 wkretami 7 plastikowymi spinkami i 1 sruba ( ktora ukrecila sie z oby dwoch stron )
Niestety to co pod nimi zobaczylem nie wygladalo za dobrze Podstawowy problem to ogromne ilosci bloda i tluszczu z asfaltu ktore dostaly sie nad nie
Drugi klopot o wiele powazniejszy to rdzawe plamy o duzym zageszczeniu w okolicach gornych mocowan ( kielichow ) amortyzatorow i sporadyczne ogniska zapalne na powierzchni samego nadkola :/
NIestety Alfa nie posiada tam zadnych zabezpieczen anty korozyjnych poza zwyklym lakierem tak wiec w ruch poszedl pedzel z czarnym Hammerite - m Najpierw dokladne mycie szorowanie odtluszczanie ( okolo 1 h na strone ) a pozniej 2 warstwy farby
Po zalozeniu nadkola nie ma sladu po calej operacji Jedynie za amortyzatorem widac czarny kolor bo nie oslania go tam nadkole
W najblizszym czasie mam zamiar zabrac sie takze za przod Zobaczymy co tam w trawie piszczy
_________________ Renault Laguna Powered by 1.6 16v
Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum