Wysłany: 2007-11-29, 22:29 Brak podświetlenia pokręteł klimy,nawiewu
Witam serdecznie proszę o pomoc dziś właśnie rozebrałem wszystkie pokrętła od klimy i nawiewu nigdzie nie mogę dostać takich żarówek nie wiem jakiej mają być mocy bo 1.2w to chyba za duże bo jak włożyłem to poszło zwarcie i spaliło postojowe.POMOCY !!!!!!!!!!!
Maja byc 1.2 W 12 V, na okoliku T5/R5 o ile dobrze pamietam. To ze ci sie spalily postojowe to jezeli juz to wina nie samych zarowek tylko kiepsko wymyslonych opraweczek.
Ja u siebie zalozylem w te miejsca diodki, a opraweczki przerobilem rezygnujac z tych mikro laszek i zamiast tego zwyczajnie wywijajac wasy od diody na zewnatrz tego talerzyka w cokole. Wczesniej dwa razy poszla mi zarowka wiec stwierdziłem ze za duzo roboty zeby kolejny raz sie z tym paprac
diody takie jak tutaj: http://www.allegro.pl/ite...we_gratisy.html
Witaj, miałem podobny problem, wymieniłem żarówki razem z oprawkami - koszt 29zł/szt - dostępne chyba tylko w serwisie, ale gdy po raz kolejny się spaliły wymieniłem już same żaróweczki właśnie na takie 1,2W. Spróbuj jeszcze raz, wszystko powinno działać.
Ja po prostu wyrwałem spaloną żaróweczkę z tej dziwnej oprawki i kupiłem
w sklepie elektronicznym nową żaróweczkę z wąsami przystosowanymi
do lutowania (ważne!). Normalne żarówki z długimi wąsami nie nadają
się do lutowania.
Po zakupie żaróweczki (koszt 50 gr) poprosiłem sprzedawcę o przylutowanie
żarówki do oprawki. Przylutował mi ją za free
Teraz mogę cieszyć się z podświetlonych wszystkich pokręteł
w mojej alfie
Jak dostaliście się do tych żaróweczek? po rozebraniu konsoli środkowej odkręcaliście również wskaźniki paliwa, temperatury i zegarek? Ja niezdejmując tych 3 zegarów próbowałem włożyć rękę, żeby wyjąc oprawki z żaróweczkami i nie mogłem pościerałem sobie tylko skórę na dłoni :/
_________________ Alfa Romeo 156 1,8 TS Sport Pack I
ak dostaliście się do tych żaróweczek? po rozebraniu konsoli środkowej odkręcaliście również wskaźniki paliwa, temperatury i zegarek? Ja niezdejmując tych 3 zegarów próbowałem włożyć rękę, żeby wyjąc oprawki z żaróweczkami i nie mogłem pościerałem sobie tylko skórę na dłoni :/
Musisz wyjac to cale biale pudelko w ktorym sa pokretla i je rozkrecic zeby wyjac te oprawki.
Zegarow od temp. i paliwa i zaegarka nie musisz wyjmowac.
Jak dostaliście się do tych żaróweczek? po rozebraniu konsoli środkowej odkręcaliście również wskaźniki paliwa, temperatury i zegarek? Ja niezdejmując tych 3 zegarów próbowałem włożyć rękę, żeby wyjąc oprawki z żaróweczkami i nie mogłem pościerałem sobie tylko skórę na dłoni :/
Tutaj masz instr.http://www.alfa156.net/tech/bulbs/fr_index.html?/tech/bulbs/consolebulbs.html
Ostatnio zmieniony przez slow 2007-12-04, 17:16, w całości zmieniany 1 raz
Tutaj masz instr.http://www.alfa156.net/tech/bulbs/fr_index.html?/tech/bulbs/consolebulbs.html
Niestety u mnie to białe ustrojstwo ma z tyłu zaczepione linki od sterowania nawiewem i one nie pozwalają wyjąc je z konsoli środkowej (nie mam klimy i pewnie stąd te różnice).
Wie ktoś jak odczepić te linki ? Może da się te żaróweczki wyjąć w inny sposób?
iestety u mnie to białe ustrojstwo ma z tyłu zaczepione linki od sterowania nawiewem i one nie pozwalają wyjąc je z konsoli środkowej (nie mam klimy i pewnie stąd te różnice).
Nie sadze zeby to sie czyms roznilo. fakt to biale podelko jest polaczone tasmami gdzies tam z czyms, ale jak je odkrecisz i lekko wysuniesz to tasmy wyciagniesz - sa podlaczone wtyczkami.
Nie sadze zeby to sie czyms roznilo. fakt to biale podelko jest polaczone tasmami gdzies tam z czyms, ale jak je odkrecisz i lekko wysuniesz to tasmy wyciagniesz - sa podlaczone wtyczkami.
Taśmy też mam ale oprócz nich są jeszcze doczepione te nieszczęsne linki. Ręce sobie zdarłem żeby to wyjąć i nie dałem rady. (
Trzeba te linki odczepić albo znaleźć inny sposób dostępu do tych żaróweczek.
Dzisiaj skończyłem wcześniej pracę i postanowiłem zabrać się za te żaróweczki w pokrętłach, a przy okazji chciałem wymienić jedną nad zegarkiem bo też się przepaliła. Póki jeszcze było widno, zabrałem się do pracy.
Udało mi się wyjąć żaróweczki z pokręteł bez wyjmowania tego białego panelu na którym są umocowane, wyjąłem panel z trzema wskaźnikami (paliwo, zegar i temperatura), wymieniłem żaróweczki, zmontowałem wszystko z powrotem, włożyłem kluczyk do stacyjki, przekręciłem i ..... w górnym panelu ze wskaźnikami zaświeciła się jedna żaróweczka, a w pokrętłach tylko środkowa od siły nawiewu (
Zabrałem się za górny panel ponownie, w miejsce tej jednej jedynej świecącej podpiąłem nieświecące żaróweczki żeby sprawdzić czy są sprawne, były sprawne. Po włożeniu tej żaróweczki, która jako jedyna świeciła, na swoje miejsce okazało się że i ona przestała świecić!
Efekt jest taki, że górny panel z 3 wskaźnikami jest niepodświetlony w ogóle (zapalają się i gasną tylko żaróweczki od rezerwy paliwa i za wysokiej temp. silnika), a w pokrętłach świeci się tylko środkowa żaróweczka.
Co może być powodem takiego stanu rzeczy???
Wymianę robiłem przy wyciągniętym ze stacyjki kluczykiem, a w panelu górnym przed każdą wymianą odłączałem wiązkę kabli. Czy mimo wszystko mogłem zrobić jakieś zwarcie i przepalił się bezpiecznik?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum