Wysłany: 2008-09-28, 11:55 [166]centralny zamek problem (zamykanie i otwieranie)
witam
mam problem z centralką w alfie romeo 166 a mianowicie przy próbie zamknięcia jej pilotem lub kluczem (drzwi lewe przednie) drzwi zamykają sie i otwierają i tak zawsze dopiero jak zamknie sie samochód kluczem z prawej storny zamyka sie i nie wiem co jest winowajcą takiej sytuacji
Rozebrałem wszystkie zamki przeczysciłem je nasmarowałem bo myslałem ze wariuje przez to ze któryś cięzko chodzi ale nic dalej to samo
u mnie problemy z centralnym, a dokładniej problemy z zamykaniem, bo otwierał się zawsze spowodowane były sterownikiem centralnego zamka.
Po usunięciu "zimnych lutów" jest OK.
W alfach 3/4 usterek z elektryką spowodowane jest zaśniedziałymi stykami, lub połączeniami lutowanymi wykonanymi przy zastosowaniu spoiwa bardzo kiepskiej jakości.
Skup się jeszcze raz na zamku z prawej strony, problem jest z mikrowyłącznikami w zamku lub w silniczku od ryglowania. Jak dobrze pamiętam jest na forum opis uzdrawiania tego zamka.
_________________ ALFA 164 TD
LANCIA KAPPA V6
FIAT RITMO
Po usunięciu "zimnych lutów" jest OK. <--------- gdzie one są, czym one są, i czym je usunąć
zimne luty: połączenia lutowane które na skutek upływu czasu i kiepskiej jakości spoiwa( cyny) straciły zdolność do przewodzenia prądu pomiędzy końcówką elementu a punktem lutowniczym; to bardzo uproszczona definicja ;
usuwasz lutownicą poprzez "przelutowanie" punktów lutowniczych czyli lutujesz płytkę jeszcze raz . poproś znajomego elektronik o pomoc zajmie mu to najwyżej 15 minut i nie uszkodzi płytki.
jak Ci to pomoże to możesz dostarczyć mi sterownik (poczta, dhl, osobiście, telepatycznie) to sprawdzę i ewentualnie naprawię ci go na miejscu i to za free.
pozdr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum