Wymieniam właśnie płyn z chłodnicy. Sprawa jest taka ze w instrukcji pisza ze wchodzi ponad 9 litrow, a przy spuszczaniu zeszlo ok 4 moze 5. Zastanawiam sie czy poza korkem przy chlodnicy jest jeszcze jakis korek do spuszczania czy to tylko ten jeden.
Mam jeszcze pytanie czy odpowiecza sie samoczynnie czy jest jakis odpowiecznik ?
Wymieniam właśnie płyn z chłodnicy. Sprawa jest taka ze w instrukcji pisza ze wchodzi ponad 9 litrow, a przy spuszczaniu zeszlo ok 4 moze 5. Zastanawiam sie czy poza korkem przy chlodnicy jest jeszcze jakis korek do spuszczania czy to tylko ten jeden.
Mam jeszcze pytanie czy odpowiecza sie samoczynnie czy jest jakis odpowiecznik ?
Pozdrawiam Michał
W nagrzewnicy coś pewnie zostało płynu ... Co do reszty to nie pomogę
Nagrzewnica musi być otwarta i korek wlewu odkręcony przy spuszczaniu płynu. W górnej części chłodnicy może być wkręcony korek , jeśli jest przy wlewaniu płynu odkręć go i lej płyn do momentu ulewania się przez ten koreczek , zakręć go i uzupełnij płyn do wymaganego poziomu oznaczonego na zbiorniczku . Odpal auto układ powinien sam się odpowietrzyć i znów uzupełnij płyn do normalnego poziomu
Jestem przed wymianą i chciałem tylko rozwjac moje wątpliwości.
Wydaje mi się że w alfie 166 3,0 nie ma zaworu który puszcza płyn do nagrzewnicy tylko ten płyn stale przez nią krąży. Jak to jest?? Co to znaczy żeby otworzy nagrzewnice??
Ten korek do odpowietrzania w chłodnicy jest zawsze znajdę go bez problemu ??
Model: Inny
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2007-12-28, 15:17
picek napisał/a:
Co to znaczy żeby otworzy nagrzewnice??
ustawiasz na max temperature grzania i dopiero spuszczasz plyn.
Aby w samochodzie bylo cieplo-zastosowano nagrzewnice.W niej znajduje sie tez plyn ktory krazy kiedy ustawisz aby wialo cieple powietrze.Kiedy wlaczasz klime albo chlodne powietrze jak ja w swojej temprze to wowczas plyn z nagrzewnicy jest odciety od reszty i podczas wymiany on zostaje
Chyba w miare jasno napisalem co i jak
Aby w samochodzie bylo cieplo-zastosowano nagrzewnice.W niej znajduje sie tez plyn ktory krazy kiedy ustawisz aby wialo cieple powietrze.Kiedy wlaczasz klime albo chlodne powietrze jak ja w swojej temprze to wowczas plyn z nagrzewnicy jest odciety od reszty i podczas wymiany on zostaje
Chyba w miare jasno napisalem co i jak
Wydawało mi sie że płyn stale płynie przez nagrzewnice a temp reguluje już nawiew mieszając zimne z ciepłym. Będę musiał to obejżec dokładnie.
Model: Inny
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2007-12-28, 16:33
Ja sam sie na tym nie znam ale raczej moja wersja jest prawdziwa.
A tak pozatym najwazniejsze jest, ze trzeba wlaczyc na regulacji temp nawiewu max temperature pozniej spuscic plyn,zalac nowy i bedzie GIT.
Ja dzisiaj wymeinialem w swojej temperce plyn i weszlo mi moim sposobem dokladnie tyle ile pisze w instrukcji
Picek, w 166 najlepiej jest odkręcić wąż tuż przy termostacie (jeżeli nie masz garażu z kanałem) i jak już zleci płyn, to warto jeszcze parę razy dmuchnąć w wąż, żeby pozbyć się resztek, bo samo wszystko nie spłynie. Później wszystko montujesz z powrotem, zalewasz nowym płynem pod max. i po przejechaniu kilkunastu km sprawdzasz poziom i ewentualnie uzupełniasz. Odpowietrza się samoczynnie i otwarcie nagrzewnicy nie ma przy spuszczaniu płynu znaczenia.
_________________ "Sztuczna inteligencja jest zawsze lepsza od naturalnej głupoty..."
Dziś miałem chwile i przyjrzałem się dokładnie. Jest tak jak pisze Jurcio_8v i jak mi się wydawało Płyn cały czas krąży przez nagrzewnice i niema tam żadnych zaworów które by to regulowały także kolego AlfaFAN proszę nie wprowadzać w błąd.
Dziś się trochę zdziwiłem z przodu jest aż 4 chłodnice Woda Klima Olej silnikowy i olej od wspomagania dużo tego hehe.
Nie wiem jak jest w V6 ale w JTD jest jeden odpowietrznik znajduje się na wężu doprowadzającym płyn do nagrzewnicy ( takie małe plastikowe pokrętło) w jtd znajduje się tuż obok serva od hamulców - poszukaj u siebie może też gdzieś jest. A Płyn zawsze spuszczałem odkręcając dolny wąż od chłodnicy i czasami dmuchnąłem ciśnieniem w zbiorniczek - zawsze coś jeszcze wyleciało ale nigdy nie weszło tyle co w instrukcji napisali
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum