Wysłany: 2008-01-11, 23:05 [166] rozrząd do 2,4 jtd
Jakiej firmy części kupić ??? W zasadzie wszystkie są w podobnych cenach. Na dzień dzisiejszy wiem, że rolka będzie najlepsza SKF, natomiast mam dylemat co do paska i napinacza.
Podobno pasek Dayco jest tak skonstruowany, że nie jęczy tak jak np bosh, no i do wyboru jest jeszcze Gates - podobno wzmocniony.
Napinacz do wyboru: dayco lub skf.
Może macie jakieś swoje preferencje, jeżeli tak to chętnie je poznam.
ja zalozylem prawie 60tys temu pasek Dayco z napinaczem tez Dayco i rolka prowadzaca INA albo odwrotnie. W sumie jeszcze chyba sie trzyma, acz jakas rolka tam gwizdze :/
Czytalem w roznych miejscach rowniez ze Contitech ma dobre paski.
A jesli chodzi o rolki/napinacze to jednak wiekszosc pozytywnych opinii sklania sie w kierunku SKF lub Ruville.
Natomiast taki inzynier prowadzacy prywatny autoryzowany serwis FIAT w BB wyrazil sie niepochlebnie o produktach Dayco (za wyjatkiem paskow) czyli ze jednak lepiej SKF na rolki i napinacze niz Dayco. I tak zrobie za te kilka tysiecy km.
Witam.
Ja zawsze zakładam moim klientom Rolki SKF i EVR (Ruville), ewentualnie INA, natomiast paski Gates i wszystkim je polecam.
Jeśli ktoś preferuje innych producentów to nie ma problemu, ponieważ silniki JTD nie są podatne na zrywanie pasków i robią większe przebiegi niż TS.
Pozdrawiam.
jesli chodzi o rolke i napinacz Ruville - to juz widze ze nie ma sensu przeplacac, bo oparte toto na lozysku SKF, a kupujac produkt kompletny od SKF chyba jest taniej niz placic za marke Ruville i miec to samo.
Ja od kilku lat polecam i sam zakładam paski Dayco a rolki Skf lub Ruville. Teraz do swojego jtd też zakupiłem taki zestaw, ostatnio taki zakładałem do TS-a 1,6 zrobiłem na nim ok 62 tyś jak został zdjęty nie wykazywał żadnych niepokojących śladów, a rolki były cichutkie i spokojnie by ten zestaw jeszcze pojeździł ale i tak nie chciałem ryzykować.
ktos juz napisal ze z pompa wody to jest tak mniej wiecej jak z rolkami/napinaczami rozrzadu. Czesto sie okazuje ze nie hucza, cicho pracuja w momencie kiedy je wymieniamy. Mozna wysnuc wniosek / pytanie - po co wiec wymieniac, skoro nie wykazuja zuzycia i pracuja wlasciwie?? dedukcja nasuwa odpowiedz - a czy jest jakis prog w tysiacach km po przekroczeniu ktorego padaja?? przestaja dzialac jak nalezy?? Jak to przewidziec?? Dlatego wlasnie zaleca sie wymiane rozrzadu co 60-70tys. km zeby ustrzec sie przed tragedia niefunkcjonowania tych elementow jak nalezy. Dobrze sobie wyobrazic sytuacje w ktorej wymienia sie rozrzad bez pompy wody, bo ta nie cieknie i jeszcze cicho pracuje. A za 5-10 tys nagle odmowi posluszenstwa. Wowczas rozbieramy rozrzad ponownie, wymieniamy pompe, ale rowniez to co juz wymienilismy.... lepiej wydac 100PLN na pompe i miec z glowy. Takie moje zdanie. Ale pewnie to spor w stylu wyzszosci swiat wielkanocnych nad swietami Bozego Narodzenia.
Jedni uwazaja tak, a inni odwrotnie - i pewnie nigdy nie zostanie rozstrzygniete...
Ja założyłem rolki i napinacz SKF a pasek Gatesa myślę że to dobry zestaw i niema co na niego narzekać na razie zrobione na tym 25 tys bez problemu.
ja słyszałem same pochlebne opinie na temat tego zestawu podobno jest polecany przez użytkowników i mechaników wiec musi być ok
co do pompy wody to sprawa ma się tak...
jeśli nie ma niepokojących objawów zużycia tej pompy to nie ma co wymieniać ale jeśli np. nie jesteśmy pewni jej lub też ile ona już działa to czasem warto dołożyć te 120-150zł na tą pompę, bo jak by tak padła po 4 tys zrobionych na nowym rozrządzie to znowu będzie trzeba go ściągać, tak to lepiej mieć pewność:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum