Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[166] rozrząd 2.0 TS
Autor Wiadomość
henekl 
Ogier

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: TS
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-03-14, 18:54   [166] rozrząd 2.0 TS

Witam!!!

Wymienilem kompletny rozrzad w Alfie 166 2,0 TS tj. rolka, napinacz, pompa wodna, pasek rozrzadu, pasek pomocniczy, rolka i napinacz.

Mam pytanie zwiazane z paskiem rozrzadu dotyczace ksztaltu paska a rolki, rolka ma ksztalt trapezu a pasek jest polokragly. Rozrzad zostal zakupiony w sklepie przy warsztacie za 1500 zl oraz zamontowany przez fachowca w warsztacie.

Mechanik zapewnial mnie ze jest on prawidlowy, ja jednak mam watpliwosci dotyczace tej wymiany!!!
Prosze o fachowa rade czy jest to prawidlowy pasek oraz czy jego ksztalt jest odpowiedni do rolek.
Obecnie samochod jest na chodzie, jezdzi sprawnie- wymiana ta jednak nie daje mi spokoju a chcialbym jezdzic wyluzowany.

waldi 
Rowerzysta

Silnik: v6 turbo
Wysłany: 2008-03-14, 19:45   

:? Troche tych paskow widzialem raczej tak moze byc jak odpalil i nic sie niestalo to juz ok :?

Bedboys 
Pirat drogowy

Silnik: JTD
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-03-14, 20:19   

Trochę to dziwne :|?: Jak w swojej byłej 1,6 ts zmieniałem rozrząd to pasek a :|?: raczej jego zęby miały kształt półokrągły i zęby na rolce też pasowały do kształtu zębów paska. Jak Ostanio kolega zmieniał w Astrze II to zęby były w kształcie trapezu i rolki też ?? więc tu chyba jest coś nie tak. To że silnik pracuje OK po wyminie nie świadczy że jest dobrze bo takie zestawienie trapez-półkole może powodować mo cno przyspieszone zużycie paska i w efekcie jego wcześniejsze niespodziewane zerwanie. Ja bym takiego rozrządu nie założył.

tomkap 
Romeo

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8
Wysłany: 2008-03-14, 20:39   

Chyba zależy od producenta paska.Koła są trapezowe, ale ząbek okrągły także będzie się zazębiał. U mnie na kole jest trapez a na pasku ząbek zaokrąglony i jesy OK.

SG0240 
Romeo

Silnik: 1,6TS
Wysłany: 2008-03-15, 12:40   

Ząbki na pasku są zaokrąglone więc nie ma się czym przejmować. Pamiętaj jednak, że po przejechaniu 2-3 tys. km powinieneś sprawdzić napięcie paska. Mało kto to robi, a potem są kłopoty z remontem głowicy, bo pasek może się wydłużyć w początkowym okresie eksploatacji i napinacz przestaje dobrze spełniać swoją funkcję.

henekl 
Ogier

Silnik: TS
Wysłany: 2008-03-31, 08:03   

SG0240 napisał/a:
Ząbki na pasku są zaokrąglone więc nie ma się czym przejmować. Pamiętaj jednak, że po przejechaniu 2-3 tys. km powinieneś sprawdzić napięcie paska. Mało kto to robi, a potem są kłopoty z remontem głowicy, bo pasek może się wydłużyć w początkowym okresie eksploatacji i napinacz przestaje dobrze spełniać swoją funkcję.

Właśnie przejechałem swoją alfą 3 tyś kilometrów i udałem się do mechanika na sprawdzenie napięcia paska, a mechanik się ze mnie uśmiał i powiedział że pasek się sam naciągnie i nie będzie się głupotami zajmował .
Oczywiście chciałem za usługę zapłacić , ale i to nie pomogło .
W innych warsztatach powiedzieli mi to samo , więc sam niewiem kto ma rację .
może ktoś wie gdzie pisze o tej kontroli po przejechaniu 2-3 tyś kilometrów , wtedy bym był pewny swego a tak nie mam argumentu do dyskusji z mechanikiem .

SG0240 
Romeo

Wysłany: 2008-03-31, 11:35   

Rzeczywiście masz rację - o tym nigdzie nie jest napisane. Mało tego, jak się o tym mówi, to mechanicy stukają się w głowę, uważając że jak jest wymieniony rozrząd i nowy pasek to nie ma potrzeby sprawdzania poprawności napięcia napinacza bo napinacz ma sprężynę i niby powinna być zapewniona samoregulacja - mnie też tak informowano.
Jednak postanowiłem kiedyś sprawdzić, jak wygląda ta samoregulacja po jakimś czasie od wymiany rozrządu. Odkręciłem więc samodzielnie pokrywę i zobaczyłem, że pasek wydłużył się na tyle, że wskazówka napinacza opadła całkowicie. Wniosek prosty - nie było wymaganego napięcia paska i mógł on w każdej chwili przeskoczyć. A czym to grozi, to nie muszę wyjaśniać.
Oczywiście każdy robi, jak uważa - ja uważam, że dobrze jest sprawdzić prawidłowość napięcia paska po przejechaniu kilku tysięcy kilometrów, żeby potem nie było tzw. zdziwienia.

Alfista 
Romeo

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.0 16v TS
Rocznik: 1996
Wysłany: 2008-03-31, 12:19   

masz asbsolutną rację co do Twoich obaw co do zebów paska.. pólokrągłe zeby (gates) sie wycierają i nie wytrzymują okresowych wymian rorządu, na forum lancia team jest ładny wątek o tym bo oni mają ten sam pasek w swoich 1.8 16v (lybra) co my w alfach 1.8/2.0..

moim zdaniem najlepiej kupowac DAYKO, ich zeby sa idealnie dopasowane do kół zębatych alfy (trapez)..

tomkap 
Romeo

Silnik: 1.8
Wysłany: 2008-03-31, 13:27   

Pasek trzeba sprawdzić po wymianie. Kilka razy napinałem napinacz i za każdym razem jak po kliku dniach zaglądałem był luzno.Tak luzno, ze moglem go odchilic z koła i zdjać.Początkowo myslalm ze to wina napinacza ale nie.Gdybym niz zagladal pod pokrywę to bym jezdzil z calkowicie luznym paskiem.Trzeba go było naprawdę porządnie napiąć, ponad wskaznik by bylo ok.Ząbki okrągłe za to szybko same zrobiły się trapezowe.

waldi 
Rowerzysta

Silnik: v6 turbo
Wysłany: 2008-03-31, 14:19   

:lol: Zawsze nalezy sprawdzac napiecie paska :twisted:

Alfista 
Romeo

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.0 16v TS
Rocznik: 1996
Wysłany: 2008-03-31, 20:54   

ja zauwazylem ze pasek jest luźny na zimnym silniku, na ciepłym zawsze jest napiety (wskaźnik wyzej niz na zimnym)

SG0240 
Romeo

Wysłany: 2008-03-31, 20:55   

Cieszę się, że koledzy również podzielają moją opinię co do kontroli napięcia paska. Dziwię sie tylko, dlaczego mechanicy w warsztatach podchodzą do tego tematu z ironią i wyśmiewają takie poglądy.
Miałem już wiele samochodów i z doświadczenia wiem, że wszystkie paski wydłużają się zawsze w początkowym okresie eksploatacji. Przy takim typie napinacza, jaki jest w silnikach TS, gdzie regulacja nie jest zbyt duża, trzeba bardzo z tym uważać.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu